Sam Hobson / WWF-UK
31 oktober 2020

Extra aandacht voor plastic op World Cities Day

Op 31 oktober is het World Cities Day. Een dag om stil te staan bij de plasticvervuiling in steden en vooral bij de oplossingen die daarvoor zijn. Meer en meer steden spreken zich uit om in 2030 geen plastic meer in de natuur te veroorzaken. Deze steden doen mee met het Plastic Smart Cities-initiatief van WWF.  

Tegenwoordig is naar schatting 60% van het plastic afval in zee afkomstig uit stedelijk gebied. Via de rivieren die door veel steden lopen, stroomt het water vervuild met plastic afval naar zee en vormt daar de beruchte plastic soep. Er is nog steeds sprake van bevolkingsgroei en een toename van mensen in de steden, waarmee ook het plasticprobleem nog steeds toeneemt. Deze groeiende plasticdreiging komt inmiddels overal vandaan. Van de dorpen en toeristische bestemmingen in Zuidoost-Azië tot de kuststeden van de Middellandse Zee, de hoofdsteden van Noord-Europa, echt alle regio's voelen de impact van plastic in de natuur en moeten snel met deze uitdaging aan de slag, want plastic is enorm schadelijk voor de natuur en doodt miljoenen zeedieren per jaar.

Noord-Europa

Plastic Smart Cities en WWF werken samen met steden en toeristische hotspots wereldwijd om plastic uit de natuur te weren. Sinds 2018 ondersteunt het initiatief steden en kustplaatsen om gedurfde maatregelen te nemen om plasticvervuiling tegen te gaan. Tot nu toe hebben 27 steden zich bij het initiatief aangesloten. Amsterdam gaf het goede voorbeeld door als allereerste stad ter wereld mee te doen. In Noord-Europa behoren de steden Oslo en Amsterdam nu tot de steden die het voortouw nemen met innovatieve oplossingen en proefprojecten die dienen als wereldwijde best practices voor de andere deelnemende steden.

© Natan Dvir / Bloomberg

Azië

In Azië hebben 15 steden zich aangesloten bij het initiatief. Deze steden willen in 2025 30% minder plastic weg laten lekken door verbeterd afvalbeheer en door de circulaire economie te bevorderen. WWF heeft de basis gelegd om in 2021 extra stadspartners te betrekken. Het gaat om 25 steden in China, de Filippijnen, Thailand, Vietnam en Indonesië. De plasticvervuiling in deze regio, de Koraaldriehoek, is groot, het is belangrijk dat ook hier veel steden meedoen.

Middellandse Zeegebied

In het Middellandse Zeegebied hebben inmiddels 10 steden zich bij het initiatief aangesloten, verspreid over Turkije, Kroatië, Tunesië, Marokko en Frankrijk. Ook de Middellandse zee dreigt een zee van plastic te worden. Recentelijk hebben de steden Dubrovnik en Trogir in Kroatië zich bij het initiatief aangesloten, met ambitieuze doelstellingen om het lekken van plastic naar de Adriatische Zee te verminderen.

© Shutterstock / Nevodka / WWF

Meer informatie/meedoen?

Via de website www.PlasticSmartCities.org worden voorbeelden uit de hele wereld gedeeld. Het Plastic Smart Cities initiatief brengt verschillende belangengroepen bij elkaar om samen tot lange termijn oplossingen te komen. Het doel is om in 2030, duizend steden onderdeel te laten zijn van dit initiatief. Is jouw gemeente ook geïnteresseerd om Plastic Smart te worden, neem dan contact op via info@wwf.nl.

Gerelateerde artikelen

Anthony B. Rath / WWF

WWF webshop bestaat 1 jaar

Op 1 juli 2021 bestond de huidige WWF webshop 1 jaar. In dat jaar hebben we dankzij vele Nederlanders die WWF een warm hart toe dragen enorm veel plastic bespaard met de aankopen die zij in onze webshop hebben gedaan. Bekijk hier hoeveel plastic het om gaat.
Meer info
Gemeente Texel

‘Wad’ minder plastic op Texel

Texel is sinds 20 februari het eerste Nederlandse Plastic Smart eiland.
Meer info
RMW / Richard Mouw

De Amsterdam Plastic Smart City-sloep kan van start

Vanaf nu vaart een speciale sloep van Plastic Whale door de grachten van Amsterdam. De sloep is één van de initiatieven van het programma ‘Amsterdam Plastic Smart City’. Dit programma heeft als doel om van Amsterdam een stad te maken waar geen plastic op straat ligt..
Meer info
Sabine Bos / WWF-NL

Texel wordt als eerste Nederlandse eiland Plastic Smart

Toeristische gebieden dragen enorm bij aan de mondiale plasticvervuiling Maar zij kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de oplossing van dit wereldwijde probleem. Texel, inmiddels een internationale vakantiebestemming, wil korte metten maken met wegwerpplastic in de natuur. Daarom ondertekent burgemeester Michiel Uitdehaag vandaag de intentieverklaring ‘Plastic Smart Cities’, een initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF) voor steden en vakantiebestemmingen in de strijd tegen plasticvervuiling. Samen met WWF en Stichting Texel Plastic Vrij gaat de gemeente Texel plasticvervuiling aanpakken. Burgemeester Uitdehaag: “Het zou fantastisch zijn als er straks in onze prachtige natuur geen plastic meer te vinden is, dat vind ik een mooi streven”.
Meer info
© WWF-Aus Veronica Joseph

Een wereldwijde oproep voor creatievelingen en innovators: No Waste Challenge

Onze afvalcrisis heeft een omslagpunt bereikt. Volgens het VN-Milieuprogramma wordt er wereldwijd jaarlijks naar schatting 11,2 miljard ton vast afval ingezameld, maar wat gebeurt er met het afval dat niet wordt ingezameld en verwerkt? De realiteit is dat niet-ingezameld afval zijn weg vindt naar de natuur, naar onze rivieren, naar onze oceanen en naar onze voedselketen.
Meer info
Rich Carey / WWF

Ruim 2 miljoen mensen willen een plasticverdrag

Veel mensen zullen, als zij terugkijken op 2020 denken aan de dramatische gevolgen van COVID-19 of aan de verwoestende overstromingen en bosbranden. Maar er zijn ook lichtpuntjes: we kunnen 2020 inmiddels ook gaan beschouwen als het keerpunt in onze strijd tegen plasticvervuiling.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).