Sam Hobson / WWF-UK
31 oktober 2020

Extra aandacht voor plastic op World Cities Day

Op 31 oktober is het World Cities Day. Een dag om stil te staan bij de plasticvervuiling in steden en vooral bij de oplossingen die daarvoor zijn. Meer en meer steden spreken zich uit om in 2030 geen plastic meer in de natuur te veroorzaken. Deze steden doen mee met het Plastic Smart Cities-initiatief van WWF.  

Tegenwoordig is naar schatting 60% van het plastic afval in zee afkomstig uit stedelijk gebied. Via de rivieren die door veel steden lopen, stroomt het water vervuild met plastic afval naar zee en vormt daar de beruchte plastic soep. Er is nog steeds sprake van bevolkingsgroei en een toename van mensen in de steden, waarmee ook het plasticprobleem nog steeds toeneemt. Deze groeiende plasticdreiging komt inmiddels overal vandaan. Van de dorpen en toeristische bestemmingen in Zuidoost-Azië tot de kuststeden van de Middellandse Zee, de hoofdsteden van Noord-Europa, echt alle regio's voelen de impact van plastic in de natuur en moeten snel met deze uitdaging aan de slag, want plastic is enorm schadelijk voor de natuur en doodt miljoenen zeedieren per jaar.

Noord-Europa

Plastic Smart Cities en WWF werken samen met steden en toeristische hotspots wereldwijd om plastic uit de natuur te weren. Sinds 2018 ondersteunt het initiatief steden en kustplaatsen om gedurfde maatregelen te nemen om plasticvervuiling tegen te gaan. Tot nu toe hebben 27 steden zich bij het initiatief aangesloten. Amsterdam gaf het goede voorbeeld door als allereerste stad ter wereld mee te doen. In Noord-Europa behoren de steden Oslo en Amsterdam nu tot de steden die het voortouw nemen met innovatieve oplossingen en proefprojecten die dienen als wereldwijde best practices voor de andere deelnemende steden.

© Natan Dvir / Bloomberg

Azië

In Azië hebben 15 steden zich aangesloten bij het initiatief. Deze steden willen in 2025 30% minder plastic weg laten lekken door verbeterd afvalbeheer en door de circulaire economie te bevorderen. WWF heeft de basis gelegd om in 2021 extra stadspartners te betrekken. Het gaat om 25 steden in China, de Filippijnen, Thailand, Vietnam en Indonesië. De plasticvervuiling in deze regio, de Koraaldriehoek, is groot, het is belangrijk dat ook hier veel steden meedoen.

Middellandse Zeegebied

In het Middellandse Zeegebied hebben inmiddels 10 steden zich bij het initiatief aangesloten, verspreid over Turkije, Kroatië, Tunesië, Marokko en Frankrijk. Ook de Middellandse zee dreigt een zee van plastic te worden. Recentelijk hebben de steden Dubrovnik en Trogir in Kroatië zich bij het initiatief aangesloten, met ambitieuze doelstellingen om het lekken van plastic naar de Adriatische Zee te verminderen.

© Shutterstock / Nevodka / WWF

Meer informatie/meedoen?

Via de website www.PlasticSmartCities.org worden voorbeelden uit de hele wereld gedeeld. Het Plastic Smart Cities initiatief brengt verschillende belangengroepen bij elkaar om samen tot lange termijn oplossingen te komen. Het doel is om in 2030, duizend steden onderdeel te laten zijn van dit initiatief. Is jouw gemeente ook geïnteresseerd om Plastic Smart te worden, neem dan contact op via plasticsmartcities@wwf.nl.

Gerelateerde artikelen

Covid-19 en plastic afval

In zijn blog vertel WWF-medewerker Vincent Kneefel over de coronacrisis en de relatie met plastic afval.
Meer info

Het Plastic Smart Cities platform is nu geopend

Per jaar komt er meer dan 8 miljard kilo plastic in de oceaan en komen er meer dan 100 miljoen zeedieren om het leven door plastic. Voor degenen die die mijn blog al een tijdje volgen is dit niets nieuws. Wat voor veel mensen nog wel onbekend is, is dat naar schatting 60% van alle plastic soep in zee uit de stedelijke gebieden komt. Het grootste deel van dit plastic is huishoudafval dat niet wordt opgehaald. En in 2050 zal meer dan tweederde van de wereldbevolking in steden wonen. Meer mensen, meer afval.
Meer info
Vincent Kneefel / WWF-NL

WWF en UN Habitat bundelen krachten in strijd tegen plasticvervuiling

Tijdens het World Urban Forum in Abu Dhabi hebben WWF International en UN-Habitat twee grote campagnes tegen plasticvervuiling bij elkaar gebracht: het Plastic Smart Cities-initiatief van WWF en de Waste Wise Cities-campagne van UN Habitat. Het Plastic Smart Cities platform is daarmee officieel geopend.
Meer info
WWF-Aus / Veronica Josep

Wereldwijde steun voor Plastic Smart Cities

Het Plastic Smart Cities initiatief van WWF krijgt steeds meer steun en aandacht. In 12 maanden tijd is er al voor 40 miljoen dollar (ruim 36 miljoen euro) aan donaties toegezegd voor projecten in steden in Thailand, Vietnam, Indonesië en de Filippijnen. En ook in Afrika is volop aandacht voor het intitiatief. Al deze steun is ook heel hard nodig om het gigantische probleem van plasticvervuiling op te lossen.
Meer info
WWF / Yunaidi Joepoet

Steden strijden tegen plasticvervuiling met Plastic Smart Cities

Plastic Smart Cities is een nieuw initiatief voor steden en vakantiebestemmingen in de strijd tegen plasticvervuiling. Naast Amsterdam, de eerste Plastic Smart City ter wereld, hebben steden als Oslo, Nice en Izmir zich al aangesloten. Steden over de hele wereld worden opgeroepen om mee te doen en actieplannen te maken.
Meer info

Izmir is de tweede stad die Plastic Smart wordt!

Plasticvervuiling is een groot probleem, dat zich vooral afspeelt in de natuur, maar voor een groot deel wordt veroorzaakt in steden. Izmir, in Turkije, is de tweede stad die meedoet aan WWF’s initiatief en wordt een Plastic Smart City! In 2030 zal er vanuit Izmir geen plastic meer in de oceaan belanden.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).