© WWF-Aus Veronica Joseph
18 februari 2021

Een wereldwijde oproep voor creatievelingen en innovators: No Waste Challenge

Onze afvalcrisis heeft een omslagpunt bereikt. Volgens het VN-Milieuprogramma wordt er wereldwijd jaarlijks naar schatting 11,2 miljard ton vast afval ingezameld, maar wat gebeurt er met het afval dat niet wordt ingezameld en verwerkt? De realiteit is dat niet-ingezameld afval zijn weg vindt naar de natuur, naar onze rivieren, naar onze oceanen en naar onze voedselketen.

De afgelopen jaren zijn de nare gevolgen van plastic afval in de natuur vaak vastgelegd. We hebben allemaal de schokkende beelden kunnen zien van zeeschildpadden die plastic zakken achterna zitten in plaats van kwallen, albatros-volwassenen die hun kuikens plastic stukjes voeren in plaats van krill en zeehonden die gewurgd worden door plastic ringen. Ons plastic afval heeft een vaak dodelijke impact op dieren in het wild.

 

 

Maar innovatieve oplossingen liggen binnen handbereik dus doe daarom mee met de No Waste Challenge!

 

No Waste Challenge

Hoewel afval een wereldwijd probleem is, worden veel oplossingen vaak binnen lokale context uitgevoerd. En daarom focust de No Waste Challenge op een bredere, internationalere manier van oplossingen via zes grote steden over de hele wereld: Nairobi, Tokyo, São Paulo, Rio de Janeiro, Delhi, Mexico City en Amsterdam.

Aanvragers kunnen hun voorstel indienen tot 1 april 2021. In mei selecteert een jury van experts op het gebied van design, sociale impact en klimaatactie 10 winnaars.

 

Doe mee

Deze wereldwijde ontwerpwedstrijd roept alle creatievelingen en innovators op om oplossingen te ontwikkelen om onze wereldwijde afvaluitdagingen aan te pakken. Winnende ideeën worden beloond met € 10.000 en worden ondersteund met een ontwikkelingsprogramma van Impact Hub.

Ben je geïnteresseerd? Ga naar de No Waste Challenge voor meer informatie of om een voorstel in te dienen.

What Design Can Do (WDCD) is een internationaal platform dat design gebruikt als hulpmiddel voor ecologische en sociale verandering WDCD gelooft dat als we de onderliggende problemen van afval kunnen aanpakken, we een kans hebben om een ​​toekomst op te bouwen die voor mensen en planeet werkt.

Plastic Smart Cities – is een initiatief van WWF en ziet de start-up-gemeenschap als een belangrijke hefboom voor innovatie en verandering en is een ondersteunende partner van de No Waste Challenge.

Gerelateerde artikelen

WWF

VN-lidstaten besluiten tot ontwikkeling bindend plasticverdrag

WWF prijst historisch besluit
Meer info
naturepl.com / Alex Mustard / WWF

Oceanen in 2050 dichtgeslibd met plastic

De verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigd. Dat is de alarmerende conclusie van het nieuwe rapport: 'Impacts of plastic pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems' van het Wereld Natuur Fonds.
Meer info

Ploggen langs de Nederlandse kust levert ruim 1500 kilo afval op

Daan en Steef hebben met hun Beach Clean-up 'The Wave' in 11 dagen de hele Nederlandse kust afgeplogd, oftewel tijdens het joggen en flink doorstappen, zwerfafval opgeruimd. En dat heeft, naast veel mooie verhalen en bijzondere vondsten, ook ruim 1500 kilo afval opgeleverd, dat nu niet meer in zee kan komen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).