© WWF-Aus Veronica Joseph
18 februari 2021

Een wereldwijde oproep voor creatievelingen en innovators: No Waste Challenge

Onze afvalcrisis heeft een omslagpunt bereikt. Volgens het VN-Milieuprogramma wordt er wereldwijd jaarlijks naar schatting 11,2 miljard ton vast afval ingezameld, maar wat gebeurt er met het afval dat niet wordt ingezameld en verwerkt? De realiteit is dat niet-ingezameld afval zijn weg vindt naar de natuur, naar onze rivieren, naar onze oceanen en naar onze voedselketen.

De afgelopen jaren zijn de nare gevolgen van plastic afval in de natuur vaak vastgelegd. We hebben allemaal de schokkende beelden kunnen zien van zeeschildpadden die plastic zakken achterna zitten in plaats van kwallen, albatros-volwassenen die hun kuikens plastic stukjes voeren in plaats van krill en zeehonden die gewurgd worden door plastic ringen. Ons plastic afval heeft een vaak dodelijke impact op dieren in het wild.

 

 

Maar innovatieve oplossingen liggen binnen handbereik dus doe daarom mee met de No Waste Challenge!

 

No Waste Challenge

Hoewel afval een wereldwijd probleem is, worden veel oplossingen vaak binnen lokale context uitgevoerd. En daarom focust de No Waste Challenge op een bredere, internationalere manier van oplossingen via zes grote steden over de hele wereld: Nairobi, Tokyo, São Paulo, Rio de Janeiro, Delhi, Mexico City en Amsterdam.

Aanvragers kunnen hun voorstel indienen tot 1 april 2021. In mei selecteert een jury van experts op het gebied van design, sociale impact en klimaatactie 10 winnaars.

 

Doe mee

Deze wereldwijde ontwerpwedstrijd roept alle creatievelingen en innovators op om oplossingen te ontwikkelen om onze wereldwijde afvaluitdagingen aan te pakken. Winnende ideeën worden beloond met € 10.000 en worden ondersteund met een ontwikkelingsprogramma van Impact Hub.

Ben je geïnteresseerd? Ga naar de No Waste Challenge voor meer informatie of om een voorstel in te dienen.

What Design Can Do (WDCD) is een internationaal platform dat design gebruikt als hulpmiddel voor ecologische en sociale verandering WDCD gelooft dat als we de onderliggende problemen van afval kunnen aanpakken, we een kans hebben om een ​​toekomst op te bouwen die voor mensen en planeet werkt.

Plastic Smart Cities – is een initiatief van WWF en ziet de start-up-gemeenschap als een belangrijke hefboom voor innovatie en verandering en is een ondersteunende partner van de No Waste Challenge.

Gerelateerde artikelen

Sabine Bos / WWF-NL

Texel wordt als eerste Nederlandse eiland Plastic Smart

Toeristische gebieden dragen enorm bij aan de mondiale plasticvervuiling Maar zij kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de oplossing van dit wereldwijde probleem. Texel, inmiddels een internationale vakantiebestemming, wil korte metten maken met wegwerpplastic in de natuur. Daarom ondertekent burgemeester Michiel Uitdehaag vandaag de intentieverklaring ‘Plastic Smart Cities’, een initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF) voor steden en vakantiebestemmingen in de strijd tegen plasticvervuiling. Samen met WWF en Stichting Texel Plastic Vrij gaat de gemeente Texel plasticvervuiling aanpakken. Burgemeester Uitdehaag: “Het zou fantastisch zijn als er straks in onze prachtige natuur geen plastic meer te vinden is, dat vind ik een mooi streven”.
Meer info
Rich Carey / WWF

Ruim 2 miljoen mensen willen een plasticverdrag

Veel mensen zullen, als zij terugkijken op 2020 denken aan de dramatische gevolgen van COVID-19 of aan de verwoestende overstromingen en bosbranden. Maar er zijn ook lichtpuntjes: we kunnen 2020 inmiddels ook gaan beschouwen als het keerpunt in onze strijd tegen plasticvervuiling.
Meer info
Fredrik Myhre/WWF Noorwegen

Verloren vistuig dodelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren

Wereldwijd is meer dan de helft (66%) van de zeezoogdieren, de helft (50%) van de zeevogels en ook alle zeven soorten zeeschildpadden zijn slachtoffer van plastic afval in zee. Uit een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) Stop Ghost Gear: The most deadly form of marine plastic debris blijkt ‘spookvistuig’ de schadelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren. Verloren vistuig is een relatief onbekende vorm van plastic afval. De natuurorganisatie roept overheden op om snel te komen tot een bindend VN-verdrag om plasticvervuiling op zee te stoppen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).