© WWF-Aus Veronica Joseph
18 februari 2021

Een wereldwijde oproep voor creatievelingen en innovators: No Waste Challenge

Onze afvalcrisis heeft een omslagpunt bereikt. Volgens het VN-Milieuprogramma wordt er wereldwijd jaarlijks naar schatting 11,2 miljard ton vast afval ingezameld, maar wat gebeurt er met het afval dat niet wordt ingezameld en verwerkt? De realiteit is dat niet-ingezameld afval zijn weg vindt naar de natuur, naar onze rivieren, naar onze oceanen en naar onze voedselketen.

De afgelopen jaren zijn de nare gevolgen van plastic afval in de natuur vaak vastgelegd. We hebben allemaal de schokkende beelden kunnen zien van zeeschildpadden die plastic zakken achterna zitten in plaats van kwallen, albatros-volwassenen die hun kuikens plastic stukjes voeren in plaats van krill en zeehonden die gewurgd worden door plastic ringen. Ons plastic afval heeft een vaak dodelijke impact op dieren in het wild.

 

 

Maar innovatieve oplossingen liggen binnen handbereik dus doe daarom mee met de No Waste Challenge!

 

No Waste Challenge

Hoewel afval een wereldwijd probleem is, worden veel oplossingen vaak binnen lokale context uitgevoerd. En daarom focust de No Waste Challenge op een bredere, internationalere manier van oplossingen via zes grote steden over de hele wereld: Nairobi, Tokyo, São Paulo, Rio de Janeiro, Delhi, Mexico City en Amsterdam.

Aanvragers kunnen hun voorstel indienen tot 1 april 2021. In mei selecteert een jury van experts op het gebied van design, sociale impact en klimaatactie 10 winnaars.

 

Doe mee

Deze wereldwijde ontwerpwedstrijd roept alle creatievelingen en innovators op om oplossingen te ontwikkelen om onze wereldwijde afvaluitdagingen aan te pakken. Winnende ideeën worden beloond met € 10.000 en worden ondersteund met een ontwikkelingsprogramma van Impact Hub.

Ben je geïnteresseerd? Ga naar de No Waste Challenge voor meer informatie of om een voorstel in te dienen.

What Design Can Do (WDCD) is een internationaal platform dat design gebruikt als hulpmiddel voor ecologische en sociale verandering WDCD gelooft dat als we de onderliggende problemen van afval kunnen aanpakken, we een kans hebben om een ​​toekomst op te bouwen die voor mensen en planeet werkt.

Plastic Smart Cities – is een initiatief van WWF en ziet de start-up-gemeenschap als een belangrijke hefboom voor innovatie en verandering en is een ondersteunende partner van de No Waste Challenge.

Gerelateerde artikelen

RMW / Richard Mouw

De Amsterdam Plastic Smart City-sloep kan van start

Vanaf nu vaart een speciale sloep van Plastic Whale door de grachten van Amsterdam. De sloep is één van de initiatieven van het programma ‘Amsterdam Plastic Smart City’. Dit programma heeft als doel om van Amsterdam een stad te maken waar geen plastic op straat ligt..
Meer info
Emieck de Goede / Boneiru Duradero

Bonaire lanceert een gratis online lesprogramma over wegwerpplastic

Plasticvervuiling is een wereldwijd probleem en er wordt mondiaal gewerkt aan het verbieden van wegwerpproducten zoals plastic tasjes, rietjes en Styrofoam maaltijdverpakkingen. Ook de overheid op Bonaire is voorstander van plasticreductie en werkt daarom actief aan de implementatie van een plasticverbod.
Meer info
James Morgan / WWF-UK

Plastic soep West-Groenland blijkt van lokale oorsprong

Groenland is een bijzonder gebied. Het ligt afgelegen, is ontzettend groot en er wonen nauwelijks mensen. Toch worden de stranden in deze prachtige regio geteisterd door grote hoeveelheden plastic afval. Al dit plastic afval vormt een bedreiging voor de dieren, de mensen en de scheepvaart in het gebied. Hoe komt het daar terecht?
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.