Rich Carey / WWF
17 december 2020

Ruim 2 miljoen mensen willen een plasticverdrag

Veel mensen zullen, als zij terugkijken op 2020 denken aan de dramatische gevolgen van COVID-19 of aan de verwoestende overstromingen en bosbranden. Maar er zijn ook lichtpuntjes: we kunnen 2020 inmiddels ook gaan beschouwen als het keerpunt in onze strijd tegen plasticvervuiling.

Toen WWF in 2019 startte met een internationale plasticcampagne hadden we niet durven hopen dat we zoveel support zouden krijgen van landen, steden, organisaties en grote groepen mensen. Maar nu, in december 2020 hebben 67 landen publiekelijk om een verdrag tegen plasticvervuiling gevraagd. Het verdrag moet:

  • Strenge doelen stellen om plastic afval te verminderen voor elke lidstaat van de VN
  • Iedere staat verplichten om een nationaal actieplan te maken om die doelen te bereiken

 

Echt overal is plastic

Plastic is overal in de natuur. Van stranden in Indonesië tot in het afgelegen noordpoolgebied. Plastic heeft de bodem, rivieren en oceanen vervuild en het zit zelfs in ons eten en drinken. Het kan niemand ontgaan zijn, want onze planeet vervuilt in hoog tempo. Inmiddels stroomt er 11 miljoen ton aan plastic per jaar onze zeeën in. Dat moet stoppen, dat kan stoppen, als we de handen ineen slaan.

 

 

Van Afrika tot Zuid-Amerika, van Azië tot Europa

Verschillende landen in Azië, alle Afrikaanse landen, de EU-lidstaten, de eilanden in de Stille Oceaan en veel landen in Latijns-Amerika spraken allemaal hun duidelijke steun uit voor een mondiale overeenkomst om de plasticvervuiling van onze oceanen, van onze planeet te stoppen. Deze oproep wordt ondersteund door 30 internationale bedrijven en een meerderheid van experts van NGO’s. Inmiddels doen ook bijna 30 steden en toeristische hotspots mee als Plastic Smart City, omdat ook steden betrokken zijn bij de oorzaken, maar dus ook bij de oplossingen om de enorme plasticvervuiling een halt toe te roepen.

 

You did it!

Maar deze roep om schone zeeën werd bovenal door jou ondersteund! Meer dan 2 miljoen mensen, waaronder jij, ondertekenden onze wereldwijde petitie waarin regeringen worden opgeroepen dit verdrag te steunen. Via onze petitie hebben we jouw stem naar al die regeringen gebracht – we hebben jouw stem laten horen in internationale vergaderingen, in e-mails, in persberichten en op social media. Het is jouw stem die ertoe deed en die ertoe doet!

 

 

Duidelijke boodschap van het publiek

Eirik Lindebjerg, WWF’s Global Plastics Policy Manager. “Terwijl het bewijs van de schade aan mens en natuur veroorzaakt door plasticvervuiling blijft toenemen, neemt ook de publieke verontwaardiging over de plasticcrisis toe. De boodschap van het publiek is duidelijker dan ooit - we hebben doortastende wereldwijde actie van regeringen en bedrijven nodig om dit probleem bij de bron aan te pakken. We roepen alle VN-lidstaten op om te reageren op de duidelijke boodschap van het publiek. We moeten heel snel het onderhandelingsproces starten.”

Jouw stem gaat naar de VN

Onze definitieve aanbevelingen zullen aan de Verenigde Naties worden aangeboden, zodat de VN-lidstaten kunnen beslissen over of en hoe zo’n nieuw verdrag tot stand moet worden gebracht. De stem van 2 miljoen mensen wordt door hen gehoord.

Dit is een enorme stap voorwaarts om dit probleem voor eens en voor altijd goed aan te kunnen pakken. Dus: DANK JE WEL!!

Gerelateerde artikelen

Emieck de Goede / Boneiru Duradero

Bonaire lanceert een gratis online lesprogramma over wegwerpplastic

Plasticvervuiling is een wereldwijd probleem en er wordt mondiaal gewerkt aan het verbieden van wegwerpproducten zoals plastic tasjes, rietjes en Styrofoam maaltijdverpakkingen. Ook de overheid op Bonaire is voorstander van plasticreductie en werkt daarom actief aan de implementatie van een plasticverbod.
Meer info
James Morgan / WWF-UK

Plastic soep West-Groenland blijkt van lokale oorsprong

Groenland is een bijzonder gebied. Het ligt afgelegen, is ontzettend groot en er wonen nauwelijks mensen. Toch worden de stranden in deze prachtige regio geteisterd door grote hoeveelheden plastic afval. Al dit plastic afval vormt een bedreiging voor de dieren, de mensen en de scheepvaart in het gebied. Hoe komt het daar terecht?
Meer info
Sabine Bos / WWF-NL

Texel wordt als eerste Nederlandse eiland Plastic Smart

Toeristische gebieden dragen enorm bij aan de mondiale plasticvervuiling Maar zij kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de oplossing van dit wereldwijde probleem. Texel, inmiddels een internationale vakantiebestemming, wil korte metten maken met wegwerpplastic in de natuur. Daarom ondertekent burgemeester Michiel Uitdehaag vandaag de intentieverklaring ‘Plastic Smart Cities’, een initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF) voor steden en vakantiebestemmingen in de strijd tegen plasticvervuiling. Samen met WWF en Stichting Texel Plastic Vrij gaat de gemeente Texel plasticvervuiling aanpakken. Burgemeester Uitdehaag: “Het zou fantastisch zijn als er straks in onze prachtige natuur geen plastic meer te vinden is, dat vind ik een mooi streven”.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).