Plastic Soep: wat doet WWF-NL?

WWF / Vincent Kneefel

Er bestaan meerdere ideeën om plastic uit de zee te halen, zoals het project The Ocean Cleanup van Boyan Slat. Zulke acties zijn zeker nuttig, maar niet voldoende. Er komt jaarlijks steeds meer plastic bij dan er nu al in zee drijft. Bovendien bestaat een flink deel uit microscopisch kleine stukjes die tot honderden meters diep in het water zweven. WWF vindt het belangrijk die enorme plasticstroom naar zee tot een halt te roepen.

Aanpakken bij de bron

De grootste bron van de plastic soep in zee zijn landen in en rondom de Koraaldriehoek. Indonesië alleen al zorgt voor 1 miljard kilo plastic in zee per jaar! En dat terwijl de koraalriffen van de Koraaldriehoek een belangrijke kraamkamer zijn voor onze oceanen en bron van inkomsten voor miljoenen mensen. Daar moeten we dus aan de slag want daar kunnen we de meeste impact bereiken.

Wat doet WWF?

  • Afvangconstructies voor afval: om te voorkomen dat het plastic afval in zee terecht komt, installeren we samen met partners afvangsystemen in rivieren en kanalen die het afval opvangen. Ook wordt er een boot ingezet die de plastic soep opruimt in een gebied waar veel zeeschildpadden en mantaroggen voorkomen.
  • Recycling huishoudafval: veel mensen in en rond de Koraaldriehoek hebben geen toegang tot afvalophaal- en verwerkingsdiensten. Samen met de lokale overheid en ondernemers starten we op twee testlocaties in de Koraaldriehoek afvalophaal- en verwerkingsdiensten. Hier wordt huishoudafval ingezameld en gesorteerd voor recycling.
  • Educatieprogramma’s: we verzorgen educatieprogramma’s voor scholen en buurthuizen, waarin mensen voorlichting krijgen over alternatieven voor plastic. Verder leren ze waarom afvalscheiding belangrijk is en hoe ze hun plasticgebruik kunnen verminderen. Omdat de voorlichting door mensen lokaal gegeven wordt, creëert dit ook werkgelegenheid.
  • Noodopvang en behandeling dieren: met uw bijdrage kunnen we teams van Flying Vets op pad sturen: dierenartsen die vrijwillig in actie komen om zeeschildpadden en andere dierlijke slachtoffers van plastic afval op te vangen en te behandelen.
  • Plastic Smart Cities: we werken samen met een aantal grote steden rond de Koraaldriehoek, zoals Hongkong, vanwege hun grote rol bij het plasticafvalprobleem. Door de oprichting van een netwerk van Plastic Smart Cities wisselen we kennis en ervaring uit om de instroom van plastic in de oceanen een halt toe te roepen.
naturepl.com / Sue Daly / WWF

Andere projecten in Azië en Zuid-Amerika

WWF-NL is ook gestart met een aantal projecten in Azië en in Zuid-Amerika. 

  • Coastal Watch in Hong Kong: WWF-NL en partnerorganisaties hebben in Hong Kong samen het project Coastal Watch opgezet. Met hulp van vrijwilligers en vissers inventariseren we hoe groot het plasticprobleem is op verschillende plaatsen en houden we opruimacties.
  • Plasticproject in Rio de Janeiro: In Rio de Janeiro heeft WNF samen met de Plastic Soup Foundation en lokale organisaties een succesvol voorbeeldproject op poten gezet. We hebben een inwoner van de sloppenwijken geholpen een bedrijfje te starten dat plastic verzamelt en verwerkt tot een nieuwe grondstof. Zo komt het plastic niet in de Carioca Rivier en de Guanabara Baai terecht.
  • Recycling op Bonaire: Bonaire, het meest exotische stukje Nederland, kampt ook met een groot plasticprobleem. Vooral op de oostkust van het eiland spoelt schrikbarend veel plastic aan. Samen met de Plastic Soup Foundation en lokale organisaties zijn we een proef gestart met de bouw van machines waarmee plastic gerecycled kan worden. Hiermee willen we producten maken die tot nog toe geïmporteerd werden. Dit helpt niet alleen het milieu, maar biedt ook werkgelegenheid.
  • Vervanging door afbreekbare materialen: Natuurlijk moet het probleem ook nog dichter bij de bron worden aangepakt. Het is belangrijk de productie van plastic terug te dringen en in plaats daarvan gebruik te gaan maken van duurzame en afbreekbare materialen. Ook kan men bij het ontwerp van verpakkingen meer rekening houden met hergebruik van de grondstoffen.
Close-up van Vincent
Vincent Kneefel
Oceanenexpert WWF
"Van 11 miljoen ton plastic per jaar naar een plastic free ocean"
Lees het verhaal van Vincent

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!