naturepl.com / Alex Mustard / WWF
05 maart 2019

WWF: VN, kom met internationaal verdrag tegen plastic afval in oceanen

In de aanloop naar de Milieutop van de Verenigde Naties in Kenia (11-15 maart) lanceert het Wereld Natuur Fonds de studie 'Solving Plastic Pollution Through Accountability'. De boodschap is helder: Als we niks doen dan bevindt zich in 2030 maar liefst 300 miljoen ton plastic afval in onze oceanen.

Deze hoeveelheid is vergelijkbaar met 26.000 halve liter plastic flesjes per vierkante kilometer oceaan. Dat is geen optie. Volgens WWF kan het tij gekeerd worden: “We hebben te maken met een systeem-probleem. Als de totale keten, bedrijven en overheden, nú verantwoordelijkheid neemt dan kunnen we het tij binnen één generatie keren.”

Plasticvervuiling stoppen

WWF roept Nederland en andere deelnemende landen aan de VN-top in Nairobi op om leiderschap te tonen en met bindende afspraken te komen om de plasticvervuiling in de oceanen te stoppen. Vincent Kneefel van WWF: “We kennen allemaal de vreselijke beelden van zeeschildpadden. En inmiddels heeft 90% van alle zeevogels plastic in de ingewanden, en is plastic op de meest afgelegen plekken in de oceaan te vinden. Ook wordt steeds meer bekend over de gevolgen voor de mens. Het is echt de hoogste tijd om drastisch actie te ondernemen. Dit gaat verder dan het Nederlandse Plastic Pact; er is actie op wereldwijde schaal nodig om deze crisis te stoppen voordat het nog verder uit de hand loopt.”

Publieke druk

De milieutop is volgens WWF een uitgelezen moment om de eerste stappen richting een bindend verdrag te zetten. De publieke verontwaardiging over de plastic crisis groeit. Sinds half februari hebben al meer dan 250.000 mensen de petitie van WWF getekend waarin de VN-lidstaten worden opgeroepen om actie te ondernemen.

Maatregelen

In het rapport 'Solving Plastic Pollution Through Accountability' wordt ook gepleit voor maatregelen ter versterking van bestaande initiatieven, zoals het verbod op wegwerpplastic, het verbeteren van afvalmanagement en het bereiken van 100% inzameling van plastic verpakkingen.

Nederland grootverbruiker van plastic

Nederland is een klein land, maar we zijn met zijn allen wel verantwoordelijk voor 0,56 procent van alle plastic afval wereldwijd, dat is ongeveer 2.5 keer het gemiddelde. Hiermee staan we in de top 5 van landen die per inwoner het meeste plastic gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Jürgen Freund / WWF

Geen groen licht voor diepzeemijnbouw

Natuurbeschermers, bedrijven en landenvertegenwoordigers die zich inzetten voor de oceanen of die zich zorgen maken over mijnbouw in de diepzee, zijn hoopvol na de wereldwijde bijeenkomst over diepzeemijnbouw. Er kwam geen groen licht voor diepzeemijnbouw. Nu is het hopen dat van uitstel ook daadwerkelijk afstel komt.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen diepzeemijnbouw. Dit standpunt is van belang bij een beslissende bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit op Jamaica (10 juli a.s.).
Meer info
Richard Barrett

Migratieroutes voor walvissen in de Grote Oceaan moeten snel beschermd worden

Er is spoedige samenwerking nodig om migrerende walvissen in de oostelijke Stille Oceaan te beschermen. We moeten de bedreigingen voor deze dieren beperken en snel actie ondernemen in deze hele regio. Dit roept een nieuw rapport van WWF en partners op.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).