11 oktober 2021

Jochem in de Wolken

Laat je inspireren door de verhalen van Jochem en vaar met hem mee boven de prachtige en unieke Nederlandse natuur. Bekijk vanaf 15 oktober vier weken lang op vrijdagavond om 21.30 bij de EO op NPO 1 ‘Jochem in de wolken’. Aflevering gemist? Kijk deze dan terug via NPO Start. Het Wereld Natuur Fonds is inhoudelijke samenwerkingspartner voor dit programma. 

 

Bekijk hier de trailer

Jochem Myjer
WWF-Ambassadeur
Als WWF-ambassadeur wil ik zoveel mogelijk mensen om me heen verliefd maken op onze unieke Nederlandse natuur. Want als je ergens verliefd op bent, ga je er vanzelf zuinig op zijn.
Lees meer

Natuur in Nederland

Als bijna-bioloog en kersverse WWF-ambassadeur vertelt Jochem Myjer met zijn aanstekelijke passie en humor op een unieke manier vanuit een luchtballon over onze Nederlandse natuur. Vanuit de luchtballon zag Jochem wat vogels allang weten: hoe betoverend mooi onze Nederlandse natuur is en dat we er heel zuinig op moeten zijn. De prachtige rivieren, uitgestrekte heidevelden, unieke duinnatuur, de indrukwekkende Waddenzee en afwisselende bossen. De Nederlandse natuur is van internationaal belang: de rivieren die uitmonden in de Noordzee zorgen ervoor dat trekvissen zoals de zalm en de steur Europa binnen kunnen komen. En onze nationale vogel: de grutto, is afhankelijk van het Nederlandse boerenland als broedgebied.   

Ook zag Jochem hoe slecht het gaat met onze natuur. Hoe bebouwing oprukt, landbouwgebieden tot aan de horizon reiken, auto’s krioelen als mieren en fabrieken onze economie draaiende houden. Vanuit de lucht zie je dat er heel weinig ruimte is voor natuur om natuur te kunnen zijn. Wilde dieren en planten komen zo steeds verder in de verdrukking. Maar er zijn ook lichtpuntjes. “Als we natuur weer de ruimte geven en een handje helpen, dan zien we spectaculaire resultaten zoals de terugkeer van de visarend of de boshommel. Het is toch geweldig dat we het tij kunnen keren. Daar wil ik zoveel mogelijk mensen enthousiast over maken.” aldus Jochem.  

Natuur als oplossing

We moeten gaan samenwerken met natuur. Als we samenwerken, haar de ruimte geven en als oplossing zien in alle uitdagingen waar we voor staan, zoals ons aanpassen aan klimaatverandering, dan kunnen we de negatieve trend in de biodiversiteit ombuigen naar een positieve trend. 

(Ape)trotse Ambassadeur

Wat doet WWF?

 • 1

  Natuurvriendelijke landbouw

  We werken samen met boeren en bedrijven aan toekomstbestendige landbouw, waarbij we voedsel produceren in balans met natuur. Dit doen we bijvoorbeeld door te zorgen voor grasland waar kruiden groeien in plaats van een monocultuur. Dat is aantrekkelijker voor insecten en weidevogels én gezond voor de koeien. 

 • 2

  Ruimte voor rivieren

  Voor migrerende vissoorten werken we aan rivieren zonder dammen en andere obstakels zodat trekvissen een open verbinding hebben naar zee. Deze verbinding met zee zorgt in de delta ook voor herstel van getijdennatuur wat erg belangrijk is voor trekvogels.   

 • 3

  Herstel van schelpdierriffen

  Riffen in de Noordzee, zoals schelpdierriffen, zijn essentieel voor het leven in zee. Daarom zetten we ons in om deze kraamkamers te herstellen en te beschermen, het liefst als een groot netwerk van beschermde zeegebieden die met elkaar in verbinding staan. 

  Lees verder

Alle beetjes helpen

Wij kunnen door onze keuzes op ieder moment het verschil maken. Elke dag weer, in alles wat we doen. En alle beetjes helpen!  

Voetafdruktest

Kijk welke impact jouw persoonlijke levensstijl heeft op onze aarde en doe de voetafdruktest.

Doe de test
Vier koeien

Blijf op de hoogte!

Ontvang acties, inspiratie, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mailbox én ontvang 10% korting in onze webshop.  

Schrijf je in

Gerelateerde artikelen

Jaime Rojo / WWF-US

Wet tegen ontbossing ook cruciaal voor andere natuur

Europa zet grote stappen om natuur te beschermen: een nieuwe wet moet de Europese markt vrijwaren van producten gelinkt aan ontbossing en zo bossen wereldwijd beter beschermen. De betrokken overheden – waaronder de Nederlandse – en het Europees Parlement staan op het punt de wet te bespreken en flinke knopen door te hakken. Een cruciaal moment: het huidige wetsvoorstel beschermt alleen bossen tegen vernietiging, andere natuurgebieden zijn uitgesloten.
Meer info
Frans Lemmens / Hollandse Hoogte

Beloning voor boeren die biodiversiteit stimuleren

Boer Carl van Jaarsveld ziet een toekomst voor boeren in Nederland. “De biodiversiteitsmonitor zorgt voor inkomsten en een rijkere natuur.”
Meer info
Marcio Sanches / WWF-Brazil

Natuurvernietiging Cerrado op hoogste niveau sinds 2016

Niet alleen in het grootste regenwoud – de Amazone – wordt in hoog tempo natuur verwoest, ook in het meest biodiverse savannegebied ter wereld – de Cerrado – verdwijnt de prachtige natuur schrikbarend snel. Tussen augustus 2020 en juli 2021 werd ruim 850.000 hectare natuur verwoest, het grootste oppervlak sinds 2016.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).