Antonio Liébana
25 juni 2024

Succes voor de bescherming van de Iberische lynx

WWF viert een historische mijlpaal: de status van de Iberische lynx op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van de IUCN (International Union for the Conservation of Nature) is veranderd van ‘bedreigd’ naar ‘kwetsbaar’. Deze wijziging markeert een wereldwijd succes in natuurbehoud, mogelijk gemaakt door de gezamenlijke inspanningen van 21 organisaties, waaronder WWF-Nederland.

Toename lynxenpopulatie
De meest recente telling (2023) geeft aan dat het aantal Iberische lynxen is gestegen tot een totale populatie van ruim 2000 individuen, inclusief jongen. Het aantal volwassen dieren is van 62 individuen in 2001 gestegen tot 648 nu. Dit resultaat benadrukt de effectiviteit van veldinitiatieven en fokprogramma’s die sinds 2002 actief zijn.

“Dit is geweldig nieuws voor iedereen die heeft bijgedragen aan de bescherming van de Iberische lynx. We zijn er trots op dat wij de Iberische lynx bleven helpen, zelfs toen er nog maar 100 over waren. We hebben laten zien dat het mogelijk is om bedreigde diersoorten te herstellen. Maar we zijn nog pas halverwege en zullen ons dan ook blijven inzetten voor een definitief herstel”, zegt Ramón Pérez de Ayala, Iberische lynx-expert bij WWF-Spanje.

Drinkende Iberische lynx

Blijvende bedreigingen
Ondanks het goede nieuws blijft de Iberische lynx nog steeds bedreigd door factoren als illegale jacht, aanrijdingen en een daling van 70% van hun belangrijkste voedselbron, wilde konijnen. Daarom werken we aan het vergroten van de konijnenpopulatie en bepleiten we maatregelen om illegale jacht te voorkomen en aanrijdingen te verminderen.

Betrokkenheid WWF
In het Life Lynx Connect project werkt WWF samen met andere instanties om lynxen te introduceren in nieuwe gebieden in Castilla-La Mancha en Andalusië en die met elkaar te verbinden, om genetische uitwisseling tussen de dieren te stimuleren en zo te zorgen voor een verdere populatiegroei. Dit project loopt tot 2025 en wordt gefinancierd door de Europese Commissie. WWF-Nederland heeft ook een grote rol gespeeld in dit project door zowel financiële steun als expertise te bieden.

Toekomst van de Iberische lynx
Dankzij het werk van WWF en andere organisaties is de Iberische lynx dichter bij een veilige toekomst gebracht. De voortdurende inspanningen om de populaties te beschermen en uit te breiden blijven cruciaal om het uiteindelijke doel van 750 vrouwtjes en 3000 tot 3500 individuen te bereiken, zodat deze prachtige soort niet langer met uitsterven wordt bedreigd.

Lynx

Gerelateerde artikelen

wildlifewitholly / WWF-UK

Natuurherstelwet aangenomen: Historische overwinning voor Europese natuur

Natuur en milieuorganisaties opgelucht: lidstaten moeten aan de slag met natuurherstel
Meer info
Wild Wonders of Europe  / Cornelia Doerr / WWF

Uitstel is geen afstel: Natuurorganisaties blijven strijden voor Europese natuur

De stemming over de Europese Natuurherstelwet door de Raad van Ministers is in het zicht van de finish uitgesteld. Dit werd vandaag in Brussel bekendgemaakt. Wanneer er wél gestemd gaat worden over de wet, is nog niet duidelijk. De Nederlandse natuurorganisaties zijn eensgezind: “Wij blijven druk uitoefenen en strijden voor het belang van biodiversiteit.”
Meer info
Marcel Keurntjes

Definitieve stemming over Natuurherstelwet vooruit geschoven

De Nederlandse natuur- en milieuorganisaties* zijn opgelucht dat in de milieucommissie van het Europees Parlement geen meerderheid is voor het verwerpen van de Europese Natuurherstelwet. Of de wet daadwerkelijk groen licht krijgt van de milieucommissie blijft spannend, omdat er geen tijd meer was voor een eindstemming. Die is waarschijnlijk op 27 juni. Het blijft dan ook van groot belang de noodzaak van de wet te benadrukken.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).