naturepl.com / Andy Rouse / WWF
15 november 2018

Fors herstel berggorilla's Virunga-gebergte

Jaarlijks publiceert de International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) de Rode Lijst. Op deze lijsten staan bedreigde plant- en diersoorten die bescherming nodig hebben. De meest recente versie van de Rode Lijst bevat mooi nieuws over de berggorilla’s in het Virunga-gebergte in Democratische Republiek Congo, Rwanda en Oeganda. De aantallen dieren in Virunga zijn flink gestegen. De IUCN heeft de status van de soort op de Rode Lijst daarom aangepast van 'ernstig bedreigd' naar 'bedreigd'.

Grensoverschrijdende natuurbescherming

Internationale samenwerking, patrouilles tegen stroperij en nauwe samenwerking met de lokale bevolking hebben geleid tot herstel van de groepen berggorilla's. In 2008 werd hun aantal geschat op zo'n 680, nu geven schattingen aan dat het aantal is gestegen tot meer dan 1000 gorilla's. Zoveel berggorilla's werden nog niet eerder in het gebied vastgesteld.

Lavinia Meijer

Harpiste Lavinia Meijer bezocht in 2015 samen met Tania Kross Oeganda in het kader van een WWF-campagne voor de berggorilla's. "Fantastisch nieuws dat het beter gaat met deze indrukwekkende dieren die zo dicht bij de mens staan. Toen ik in Oeganda in hun leefgebied was voelde ik me heel klein en nietig. Ik vond het fascinerend om te zien hoe er met de lokale bevolking wordt samengewerkt om te zorgen dat mensen en dieren kunnen samenleven. Dat heeft vast ook bijgedragen aan de groei van het aantal berggorilla’s.”

Leefgebied onder druk

De berggorilla's leven in een beschermd gebied van ongeveer 7800 km2, verspreid over de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Oeganda. De gebieden worden omringd door de akkers van een groeiende gemeenschap boeren. Het leefgebied van de gorilla’s blijft daardoor onder druk staan van landbouw, stroperij, politieke onrust en door mensen meegebrachte ziektes zoals ebola.

"Dankzij de bijzondere samenwerking tussen rangers, lokale bevolking, natuurbescherming en beleidsmakers staan de berggorilla's er nu beter voor dan 10 jaar geleden. De toekomst van deze dieren is nu hoopvol maar ook uitdagend door bedreigingen die de geboekte vooruitgang teniet kunnen doen", aldus Anna Behm Masozera, hoofd van het International Gorilla Conservation Programma van Fauna & Flora International en WWF. "Alleen door gezamenlijk te blijven werken aan de bescherming van de gorilla's kunnen we ze een goede kans bieden."

Bedreigde soorten

Goed nieuws is er ook voor de gewone vinvissen. Een verbod op de commerciële walvisvaart heeft gezorgd voor herstel van dit op-een-na grootste dier op aarde, waardoor hun status van 'bedreigd' naar 'kwetsbaar' is bijgesteld. Er zijn echter ook veel diersoorten waarmee het erg slecht gaat. Door overbevissing dreigt 13% van alle baarsachtigen uit te sterven. 9% van alle vissoorten in het Malawimeer staat eveneens op het punt uit te sterven. Op de Rode Lijst staan nu 96.951 planten- en diersoorten, waarvan 26.840 bedreigd worden met uitsterven. Het volledige verslag van de update van de lijst kun je hier teruglezen.

Gerelateerde artikelen

Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info
Global Warming Images / WWF

Brazilië, Indonesië en Congo tekenen verdrag om hun regenwouden te redden

"We vechten voor 'een ontbossing van nul' in de Amazone. Brazilië en de wereld hebben een levend Amazonewoud nodig”, zei de kersverse Braziliaanse president Lula in zijn overwinningsspeech. Lula richt zich niet alleen op bosbescherming in Brazilië, hij maakte ook afspraken met Indonesië en Congo. De drie landen - die samen ruim de helft van al het regenwoud op aarde bevatten – tekenden een verdrag om hun regenwouden te beschermen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).