naturepl.com / Andy Rouse / WWF
15 november 2018

Fors herstel berggorilla's Virunga-gebergte

Jaarlijks publiceert de International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) de Rode Lijst. Op deze lijsten staan bedreigde plant- en diersoorten die bescherming nodig hebben. De meest recente versie van de Rode Lijst bevat mooi nieuws over de berggorilla’s in het Virunga-gebergte in Democratische Republiek Congo, Rwanda en Oeganda. De aantallen dieren in Virunga zijn flink gestegen. De IUCN heeft de status van de soort op de Rode Lijst daarom aangepast van 'ernstig bedreigd' naar 'bedreigd'.

Grensoverschrijdende natuurbescherming

Internationale samenwerking, patrouilles tegen stroperij en nauwe samenwerking met de lokale bevolking hebben geleid tot herstel van de groepen berggorilla's. In 2008 werd hun aantal geschat op zo'n 680, nu geven schattingen aan dat het aantal is gestegen tot meer dan 1000 gorilla's. Zoveel berggorilla's werden nog niet eerder in het gebied vastgesteld.

Lavinia Meijer

Harpiste Lavinia Meijer bezocht in 2015 samen met Tania Kross Oeganda in het kader van een WWF-campagne voor de berggorilla's. "Fantastisch nieuws dat het beter gaat met deze indrukwekkende dieren die zo dicht bij de mens staan. Toen ik in Oeganda in hun leefgebied was voelde ik me heel klein en nietig. Ik vond het fascinerend om te zien hoe er met de lokale bevolking wordt samengewerkt om te zorgen dat mensen en dieren kunnen samenleven. Dat heeft vast ook bijgedragen aan de groei van het aantal berggorilla’s.”

Leefgebied onder druk

De berggorilla's leven in een beschermd gebied van ongeveer 7800 km2, verspreid over de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Oeganda. De gebieden worden omringd door de akkers van een groeiende gemeenschap boeren. Het leefgebied van de gorilla’s blijft daardoor onder druk staan van landbouw, stroperij, politieke onrust en door mensen meegebrachte ziektes zoals ebola.

"Dankzij de bijzondere samenwerking tussen rangers, lokale bevolking, natuurbescherming en beleidsmakers staan de berggorilla's er nu beter voor dan 10 jaar geleden. De toekomst van deze dieren is nu hoopvol maar ook uitdagend door bedreigingen die de geboekte vooruitgang teniet kunnen doen", aldus Anna Behm Masozera, hoofd van het International Gorilla Conservation Programma van Fauna & Flora International en WWF. "Alleen door gezamenlijk te blijven werken aan de bescherming van de gorilla's kunnen we ze een goede kans bieden."

Bedreigde soorten

Goed nieuws is er ook voor de gewone vinvissen. Een verbod op de commerciële walvisvaart heeft gezorgd voor herstel van dit op-een-na grootste dier op aarde, waardoor hun status van 'bedreigd' naar 'kwetsbaar' is bijgesteld. Er zijn echter ook veel diersoorten waarmee het erg slecht gaat. Door overbevissing dreigt 13% van alle baarsachtigen uit te sterven. 9% van alle vissoorten in het Malawimeer staat eveneens op het punt uit te sterven. Op de Rode Lijst staan nu 96.951 planten- en diersoorten, waarvan 26.840 bedreigd worden met uitsterven. Het volledige verslag van de update van de lijst kun je hier teruglezen.

Gerelateerde artikelen

Daniël Nelson

Dobi Dobi

Directeur Kirsten vertelt over haar bezoek aan Afrika
Meer info
Ramon Sanchez Orense

Van landbouwafval naar energie in Oeganda

Klimaatverandering treft de kwetsbaarste landschappen en gemeenschappen het hardst. Juist voor hen zet WWF zich in als één van de vier partners in het Dutch Fund for Climate and Development (DFCD). We ondersteunen de ontwikkeling van schaalbare klimaatadaptatieprojecten in ontwikkelingslanden. Zoals het project van Mandulis Energy in Oeganda.
Meer info

Minder stroperij, meer conflicten: bosolifanten in Republiek Congo

Bosolifanten zijn bijzondere dieren. Ze worden pas sinds kort erkend als aparte soort, in plaats van als een ondersoort van de Afrikaanse olifant. Deze dieren komen onder andere voor in de Republiek Congo, waar ook collega Sam Nziengui-Kassa werkt als programmamanager natuurbescherming. Hij schreef dit interessante verhaal.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).