Martin Harvey / WWF
18 december 2017

Consumenten in China steunen ivoorverbod

Eind december 2017 gaat er in China een historisch verbod in op de binnenlandse handel in ivoor. In aanloop naar deze gebeurtenis deden WWF en TRAFFIC een consumentenonderzoek naar ivoor in China. En wat blijkt: een meerderheid van de ondervraagde consumenten steunt het verbod op binnenlandse ivoorhandel. Het brede draagvlak laat zien dat de maatregel ivoorhandel aanzienlijk zal kunnen verminderen.

 

 

Het onderzoek richtte zich onder andere op het identificeren van factoren die ivoorconsumptie beïnvloeden. Ook werd de houding van mensen ten opzichte van het verbod gepeild. WWF en TRAFFIC publiceerden de resultaten in het nieuwe rapport "Demand under the Ban: China ivory consumption research 2017."

Resultaten

Naast het brede draagvlak voor het verbod op binnenlandse ivoorhandel kwamen er nog meer opvallende resultaten uit de enquête:

  • De aankoop van ivoor is in de afgelopen 3 jaar gedaald in steden als Beijing en Chengdu. In deze steden is de regelgeving nu al strenger en zijn mensen meer op de hoogte van het aanstaande verbod. De verkoop blijkt verplaatst van deze metropolen naar regionale steden in China
  • Slechts 19% van de ondervraagden kende de regelgeving rondom ivoorhandel
  • 86% gaf aan het aankomende verbod te ondersteunen
  • Meer dan de helft van de ivoorkopers uit het verleden is gestopt met kopen. Toch zal de vraag naar ivoor blijven bestaan ​​in sommige groepen.

Enorme stap voorwaarts

Christiaan van der Hoeven (Wereld Natuur Fonds): "China heeft leiderschap getoond. Het verbod is een grote stap voorwaarts. Toch is het duidelijk dat de komende maanden absoluut cruciaal zijn om het verbod effectief te kunnen afdwingen. We blijven ervan overtuigd dat wanneer de deuren naar de grootste legale binnenlandse ivoorhandel sluiten, we in 2018 een stap dichter zullen staan bij een verminderde vraag naar ivoor."

China is wereldwijd de belangrijkste bestemming voor ivoor. China's acties, meer dan die van enig ander land, kunnen olifantenstroperij en illegale ivoorhandel tegengaan en hebben een aanzienlijke invloed op het voortbestaan van Afrikaanse olifanten.

Het verbod is een grote stap voorwaarts maar ook pas een begin. Gedragsveranderingscampagnes en lobbyactiviteiten zullen nodig zijn om de - in de Chinese cultuur verankerde ivoorconsumptie - terug te dringen.

Gerelateerde artikelen

93% van de bevolking in Zuidoost-Azië steunt sluiting illegale wilde dierenmarkten

Uit onderzoek in opdracht van WWF blijkt dat ruim 80 procent van de respondenten uit Thailand, Hong Kong, Myanmar, Japan en Vietnam (zeer) grote zorgen heeft over de uitbraak van het coronavirus. Ruim 90 procent van de respondenten wil dat de overheden van hun landen een eind maakt aan illegale markten waar dieren uit het wild worden verkocht.
Meer info

Reddingsplan grootste grensoverschrijdend natuurgebied in Afrika

Door klimaatverandering en menselijk handelen dreigt het unieke natuurgebied Kavango Zambezi in zuidelijk Afrika voorgoed verloren te gaan. African Parks, Peace Parks Foundation en het Wereld Natuur Fonds komen daarom met een reddingsplan om te voorkomen dat dit prachtige gebied verdwijnt.
Meer info

Nieuwe Rode Lijst: Lichtpunten ondanks biodiversiteitscrisis

De vandaag gepubliceerde update van de Rode Lijst van bedreigde planten- en diersoorten van IUCN laat zien dat bedreigde diersoorten zich ook kunnen herstellen: acht vogelsoorten en twee zoetwatervissen zijn er beter aan toe. Fokprogramma’s gekoppeld aan goed beheer van wilde populaties speelden bij deze successen van natuurbescherming een sleutelrol. Toch staan er weer méér soorten op de lijst van met uitsterven bedreigde soorten, ruim 30.000. En er is toenemend bewijs dat de opwarming van de aarde negatieve effecten heeft op de biodiversiteit.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).