Martin Harvey / WWF
18 december 2017

Consumenten in China steunen ivoorverbod

Eind december 2017 gaat er in China een historisch verbod in op de binnenlandse handel in ivoor. In aanloop naar deze gebeurtenis deden WWF en TRAFFIC een consumentenonderzoek naar ivoor in China. En wat blijkt: een meerderheid van de ondervraagde consumenten steunt het verbod op binnenlandse ivoorhandel. Het brede draagvlak laat zien dat de maatregel ivoorhandel aanzienlijk zal kunnen verminderen.

 

 

Het onderzoek richtte zich onder andere op het identificeren van factoren die ivoorconsumptie beïnvloeden. Ook werd de houding van mensen ten opzichte van het verbod gepeild. WWF en TRAFFIC publiceerden de resultaten in het nieuwe rapport "Demand under the Ban: China ivory consumption research 2017."

Resultaten

Naast het brede draagvlak voor het verbod op binnenlandse ivoorhandel kwamen er nog meer opvallende resultaten uit de enquête:

  • De aankoop van ivoor is in de afgelopen 3 jaar gedaald in steden als Beijing en Chengdu. In deze steden is de regelgeving nu al strenger en zijn mensen meer op de hoogte van het aanstaande verbod. De verkoop blijkt verplaatst van deze metropolen naar regionale steden in China
  • Slechts 19% van de ondervraagden kende de regelgeving rondom ivoorhandel
  • 86% gaf aan het aankomende verbod te ondersteunen
  • Meer dan de helft van de ivoorkopers uit het verleden is gestopt met kopen. Toch zal de vraag naar ivoor blijven bestaan ​​in sommige groepen.

Enorme stap voorwaarts

Christiaan van der Hoeven (Wereld Natuur Fonds): "China heeft leiderschap getoond. Het verbod is een grote stap voorwaarts. Toch is het duidelijk dat de komende maanden absoluut cruciaal zijn om het verbod effectief te kunnen afdwingen. We blijven ervan overtuigd dat wanneer de deuren naar de grootste legale binnenlandse ivoorhandel sluiten, we in 2018 een stap dichter zullen staan bij een verminderde vraag naar ivoor."

China is wereldwijd de belangrijkste bestemming voor ivoor. China's acties, meer dan die van enig ander land, kunnen olifantenstroperij en illegale ivoorhandel tegengaan en hebben een aanzienlijke invloed op het voortbestaan van Afrikaanse olifanten.

Het verbod is een grote stap voorwaarts maar ook pas een begin. Gedragsveranderingscampagnes en lobbyactiviteiten zullen nodig zijn om de - in de Chinese cultuur verankerde ivoorconsumptie - terug te dringen.

Gerelateerde artikelen

Ruim baan voor olifanten

Voor de vele olifanten in de Kavango-Zambezi-regio (KAZA) in zuidelijk Afrika ziet het er gunstig uit: bij Sioma Ngwezi National Park in Zuidwest-Zambia blijkt een gebied vrije doorgang te kunnen bieden aan olifanten. Ze kunnen er vrij doorheen bewegen om van regio’s met een hoge olifantendichtheid naar streken te trekken waar meer ruimte, voedsel en water voor ze is. In een deel van Afrika waar zoveel olifanten zijn dat de natuur en mensen eronder lijden, is dat een zeer welkom bericht.

Meer info

Dit is de impact van de coronacrisis op rangers

Op Internationale Ranger Dag - 31 juli - eren we de mannen en vrouwen die onze kwetsbare natuur, dag en nacht, beschermen. Zij zijn de eersten die pandemieën helpen voorkomen door stroperij en ontbossing tegen te gaan.
Meer info

Illegale handel in wilde dieren, bushmeat en pandemieën

In het rapport De vernietiging van de natuur en de opkomst van pandemieën onderzocht WWF de oorzaken van de COVID-19 pandemie. De onderzoekers beschrijven hoe de vernietiging van ecosystemen en de overexploitatie van dierlijke hulpbronnen, zoals de handel in wilde dieren, een belangrijk aandeel hebben in het ontstaan van deze ziekten. Zolang er nog dagelijks veel mensen ziek worden en overlijden heeft de volksgezondheid de allerhoogste prioriteit. Ondertussen wordt er nagedacht over de onderliggende factoren die de opkomst van epidemieën mogelijk maken. Het is van levensbelang dat we beter begrijpen wat de rol van natuurlijke ecosystemen is als verdediging tegen de verspreiding van ziekten.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).