Martin Harvey / WWF
18 december 2017

Consumenten in China steunen ivoorverbod

Eind december 2017 gaat er in China een historisch verbod in op de binnenlandse handel in ivoor. In aanloop naar deze gebeurtenis deden WWF en TRAFFIC een consumentenonderzoek naar ivoor in China. En wat blijkt: een meerderheid van de ondervraagde consumenten steunt het verbod op binnenlandse ivoorhandel. Het brede draagvlak laat zien dat de maatregel ivoorhandel aanzienlijk zal kunnen verminderen.

 

 

Het onderzoek richtte zich onder andere op het identificeren van factoren die ivoorconsumptie beïnvloeden. Ook werd de houding van mensen ten opzichte van het verbod gepeild. WWF en TRAFFIC publiceerden de resultaten in het nieuwe rapport "Demand under the Ban: China ivory consumption research 2017."

Resultaten

Naast het brede draagvlak voor het verbod op binnenlandse ivoorhandel kwamen er nog meer opvallende resultaten uit de enquête:

  • De aankoop van ivoor is in de afgelopen 3 jaar gedaald in steden als Beijing en Chengdu. In deze steden is de regelgeving nu al strenger en zijn mensen meer op de hoogte van het aanstaande verbod. De verkoop blijkt verplaatst van deze metropolen naar regionale steden in China
  • Slechts 19% van de ondervraagden kende de regelgeving rondom ivoorhandel
  • 86% gaf aan het aankomende verbod te ondersteunen
  • Meer dan de helft van de ivoorkopers uit het verleden is gestopt met kopen. Toch zal de vraag naar ivoor blijven bestaan ​​in sommige groepen.

Enorme stap voorwaarts

Christiaan van der Hoeven (Wereld Natuur Fonds): "China heeft leiderschap getoond. Het verbod is een grote stap voorwaarts. Toch is het duidelijk dat de komende maanden absoluut cruciaal zijn om het verbod effectief te kunnen afdwingen. We blijven ervan overtuigd dat wanneer de deuren naar de grootste legale binnenlandse ivoorhandel sluiten, we in 2018 een stap dichter zullen staan bij een verminderde vraag naar ivoor."

China is wereldwijd de belangrijkste bestemming voor ivoor. China's acties, meer dan die van enig ander land, kunnen olifantenstroperij en illegale ivoorhandel tegengaan en hebben een aanzienlijke invloed op het voortbestaan van Afrikaanse olifanten.

Het verbod is een grote stap voorwaarts maar ook pas een begin. Gedragsveranderingscampagnes en lobbyactiviteiten zullen nodig zijn om de - in de Chinese cultuur verankerde ivoorconsumptie - terug te dringen.

Gerelateerde artikelen

Legale ivoorhandel discussiepunt tijdens CITES

Moet de handel in ivoor weer worden toegestaan? Deze vraag werd de afgelopen dagen behandeld tijdens de bijeenkomst van CITES, het internationale verdrag dat de handel in bedreigde plant- en diersoorten reguleert.
Meer info

Singapore verbiedt ivoorhandel vanaf september 2021

WWF juicht de aankondiging van Singapore om de binnenlandse markt voor ivoor te sluiten toe. Dit is een nieuw hoogtepunt in de reeks maatregelen die het land neemt ten aanzien van illegale handel in wilde dieren. Het verbod biedt geen ruimte voor uitzondering, waarmee het een van ’s werelds strengste maatregelen kan worden.
Meer info

Geplande dam in Zambiaanse Luangwa-rivier gaat niet door

Hoopvol nieuws uit Zambia: de regering heeft de plannen voor een enorme waterkrachtdam in de Luangwa-rivier stopgezet. Dat is goed voor de natuur én voor de mensen die er leven!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).