WWF-Indonesia / Bhayu Pamungkas
20 april 2018

Brandpreventie in Sebangau

Het komende jaar zetten we extra in op de preventie van bosbranden in Sebangau. De voorspellingen zijn dat er weer een El Niño aankomt, waardoor 2019 waarschijnlijk een droog en warm jaar wordt. Daardoor is de kans groter dat er bosbranden ontstaan. 

Landbouw

Branden kunnen worden aangestoken, met het idee om een stukje bos te gebruiken voor landbouw. Zo’n gecontroleerde brand kan vanwege wind en droogte snel uitgroeien tot een enorme ram. Bij zulk warm en droog weer kunnen branden ook spontaan ontstaan.

Training en materiaal

Wanneer de brandhaard niet op tijd wordt ontdekt en er niet wordt ingegrepen kan er een onbedwingbare brand uitbreken die bijna niet te stoppen is. Daardoor kunnen mensen en dieren grote risico’s lopen en kunnen grote, waardevolle natuurgebieden verloren gaan. Daar willen we natuurlijk nu al iets tegen doen! Dat doen we door de lokale bevolking te trainen op brandpreventie en het bestrijden van kleine bosbranden.

In de afgelopen jaren zijn we hier al mee begonnen en het komende jaar gaan we dit uitbreiden. We zorgen ervoor dat op meerdere plekken brandbestrijdingsmiddelen aanwezig zijn zoals onder andere pompen en brandslangen, maar ook beschermende kleding. Er zullen ook extra patrouilles gaan lopen om te controleren of er in een gebied kleine brandhaarden zijn. Wanneer er direct met goed materiaal wordt ingegrepen zijn deze namelijk goed te blussen.

Gerelateerde artikelen

Sanjog Rai / WWF-Nepal

Eén op vijf sneeuwluipaarden verdwenen in afgelopen 20 jaar

Het aantal sneeuwluipaarden is in de afgelopen jaren enorm afgenomen. Deze grote katachtige wordt bedreigd door klimaatverandering en door het verdwijnen van zijn leefgebied. Er zijn nu ongeveer 4000 individuen over, verspreid over 12 landen in Centraal-Azië.
Meer info
Global Warming Images / WWF

Brazilië, Indonesië en Congo tekenen verdrag om hun regenwouden te redden

"We vechten voor 'een ontbossing van nul' in de Amazone. Brazilië en de wereld hebben een levend Amazonewoud nodig”, zei de kersverse Braziliaanse president Lula in zijn overwinningsspeech. Lula richt zich niet alleen op bosbescherming in Brazilië, hij maakte ook afspraken met Indonesië en Congo. De drie landen - die samen ruim de helft van al het regenwoud op aarde bevatten – tekenden een verdrag om hun regenwouden te beschermen.
Meer info
Alain Compost / WWF

Ontbossing tegengaan met een Early Warning System

Ontbossing is een van de grootste bedreigingen voor de natuur. Voor ons als WWF is het nog steeds een enorme uitdaging om daar tegen te strijden. Maar als we kunnen voorspellen wanneer het bos illegaal gekapt gaat worden, dan kunnen we op tijd ingrijpen. Of de ontbossing zelfs voorkomen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).