Ja, ik teken voor een zee zonder plastic!

Plastic. Schildpadden stikken erin, walvissen hebben het in hun maag en albatrossen voeren het aan hun jongen. Teken nu de petitie!

 

 

Aantal stemmen
114.591
Stemmen nodig
200.000

How to Beat Plastic

Wij mensen hebben het probleem veroorzaakt, en wij kunnen er ook echt iets aan doen. Er is wereldwijd actie nodig, want alleen samen zorgen we voor de oplossing. In februari 2021 is de Environment Assembly van de Verenigde Naties. Daar willen wij 2 miljoen handtekeningen aanbieden, waarmee we vragen om een VN-verdrag tegen plasticvervuiling. In Nederland gaan we voor 200.000 handtekeningen. We zijn al over de helft!

Het verdrag moet:

 • strenge doelen stellen om plastic afval te verminderen voor elke lidstaat van de VN;
 • iedere staat verplichten om een nationaal actieplan te maken om die doelen te bereiken.

Begin september: Beat Plastic Week

WWF, Armin van Buuren (WWF Global Oceans Ambassador) en Jessie Jazz (WWF Amassadrice) gaan samen het plasticprobleem tegen met de wereldwijde #BeatPlastic campagne. Om extra aandacht hiervoor te vragen, hebben we de eerste week van september tot ‘Beat Plastic Week’ uitgeroepen. Hou onze social media-kanalen in de gaten. Doe mee en #BeatPlastic!

Lees meer over #Beatplastic
Milos Bicanski / WWF-UK

Nog even op een rij

 • 1

  Wat is het probleem?

  Langzaam maar zeker verstikt plastic onze planeet… Plastic is overal in de natuur. Van drukke stranden in Indonesië tot in het afgelegen noordpoolgebied. Plastic heeft de bodem, rivieren en oceanen vervuild en het zit zelfs in ons eten en drinken.

 • 2

  Wat is de oplossing?

  Veel mensen doen al hun best door hun plasticverbruik te verminderen en door plastic op te ruimen. Nu is het de hoogste tijd dat ook overheden en bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen. Wereldwijde actie is nodig! Teken daarom nu de petitie voor een internationaal VN-verdrag tegen plasticvervuiling.

Een paar plastic feitjes:

 • 80% van het plastic komt van het vasteland. Via rivieren eindigt het in de oceaan.
 • Gemiddeld wordt slechts 9% van het plastic gerecycled.
 • Plastic breekt af tot hele kleine stukjes die microplastics heten. Dat kan wel 100 jaar duren.
 • 90% van de zeevogels heeft die kleine stukjes plastic in hun buik.

Getekend?

Je kan nog meer doen!

Lees verder

Duiken in de plastic soep

WWF's oceanenexpert Vincent Kneefel zwemt met manta's.
Meer info

Covid-19 en plastic afval

In zijn blog vertel WWF-medewerker Vincent Kneefel over de coronacrisis en de relatie met plastic afval.
Meer info

Natuurbescherming in tijden van Corona

Vorige maand vertrok ik vol goede moed naar onze Caribisch Nederlandse eilanden. Ik had allerlei plannen en afspraken om samen met onze lokale partners de bescherming van zeeschildpadden en koraalriffen verder op te tuigen. Nou werken we hier al langere tijd aan , maar er was nu een extra aanleiding met mogelijk nieuwe kansen.
Meer info