Erik Baalbergen
17 juni 2021

Plog samen met Daan en Steef de Nederlandse stranden schoon

Daan Strang en Steef de Ruijter ploggen deze zomer de hele Nederlandse kust af! Ploggen is een combinatie van actief bezig zijn (joggen, hardlopen, lopen) en daarbij (plastic)afval opruimen. Zij doen dit tijdens hun zomer beach cleanups. En iedereen kan meedoen!

Visnet en sigarettenfilters

In 2019 liep Steef al de hele Nederlandse kust af en daarmee is zij de enige vrouw die dit in haar eentje deed. In 2020 deed Daan dit als enige man in Nederland. En dit jaar maken ze samen ons land een beetje schoner. Ze liepen al een ‘warm-up’ editie van zes dagen in mei. Ze hebben daarbij meer dan 1000 kilo klein plastic opgeruimd met ruim 240 deelnemers in 6 etappes. Ze merkten dat met name de jongere deelnemers enorm fanatiek gingen opruimen. David, Nathan en Thijs, vonden zelfs iets heel groots: een vrijwel complete rubberboot op het strand.

De meest gevonden items in mei waren toch wel stukken visnet of pluis zoals dat heet. Daarnaast lagen er ook heel veel sigarettenfilters. Daan: “Die liggen echt overal! Ook werden we vergezeld door WWF-vrijwilligers van WWF die ons kwamen helpen. Eén van hen zelfs in een pandapak.”

Steef: “Veel van de deelnemers deden voor het eerst mee aan een cleanup en gaven aan dat ze er vaker mee aan de slag gaan, zowel op het strand als in hun eigen omgeving. En dat is precies waar wij op hopen. Daan vult aan: “Er kwam veel lokale pers op af, we kregen hulp van allerlei organisaties en er was veel lokaal enthousiasme en dat streven wij ook na.”

Schone stranden in 11 dagen

"In juli gaan we onze grote tocht lopen: Wij ‘ploggen’ dan de hele Nederlandse kust af in 11 dagen! Hiermee willen wij een ‘wave’ inzetten, oftewel een golf van bewustwording door opruimacties vanaf het strand het land inwaarts te laten vloeien. Vandaar dat we ook met city cleanups aan de slag gaan. Dat betekent maar liefst 28 cleanups in 11 dagen! We moedigen zoveel mogelijk locaties aan om mee te gaan doen en alle hulp hierbij is heel erg welkom." Gedurende de hele zomer loopt er ook een #PloggingChallenge waarmee mensen prijzen kunnen winnen, terwijl ze hun eigen buurt opschonen Kijk op deze website voor meer informatie hierover.

e4a0d46d-d8e9-4d3e-95c0-e941ed63c9b2.jpg

Waarom?

Daan en Steef: “Allereerst omdat wij hier heel blij van worden en dit onze manier is om de wereld een klein beetje mooier te maken. Daarnaast is bewustwording creëren rondom afval en plastic een belangrijk doel. Wij denken dat een positieve ervaring zoals ploggen op het strand ervoor zorgt dat mensen geactiveerd worden om andere keuzes te maken in het dagelijks leven. Met genoeg mensen maken al deze mini-acties bij elkaar een MEGAverschil!”

“Ook bieden wij graag een podium voor alle opruim-initiatieven die er het hele jaar door zijn en we lopen voor ons goede doel: de plasticprojecten van het Wereld Natuur Fonds (WWF). Dus kun je er niet bij zijn, maar wil je wel schone stranden? Sponsor ons dan en wij maken namens jou de zee plasticvrij. Alle donaties gaan dit jaar naar WWF, en daarmee steunen wij onder andere de WWF projecten voor een plasticvrije zee!

Daan doet het, Steef doet het, doe jij het ook?

De cleanups zijn vanaf 22 juli t/m 1 augustus. Daan loopt van Den Helder naar Scheveningen in 11 dagen én Steef loopt van Cadzand naar Scheveningen in 11 dagen. Op 1 augustus lopen zij elkaar tegemoet in Scheveningen. Ze lopen 2 etappes per dag. De city cleanups vinden plaats in: Bloemendaal, Den Helder Egmond, Katwijk Noordwijk, Scheveningen en Zandvoort.Doe jij met ze mee?

Meld je hier aan!

Kun je niet op één van onze data? Ga dan eens ploggen met je sportclub, langs de berm van de weg, in stadsparken, of in de bosjes van een parkeerplaats.

Je kunt Daan en Steef ook volgen op Instagram, Facebook, YouTube en LinkedIN: @PlogSack en @NATUURlijkmetsteef

*De organisatie houdt rekening met de COVID-richtlijnen van het RIVM

Gerelateerde artikelen

WWF

VN-lidstaten besluiten tot ontwikkeling bindend plasticverdrag

WWF prijst historisch besluit
Meer info
naturepl.com / Alex Mustard / WWF

Oceanen in 2050 dichtgeslibd met plastic

De verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigd. Dat is de alarmerende conclusie van het nieuwe rapport: 'Impacts of plastic pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems' van het Wereld Natuur Fonds.
Meer info

Ploggen langs de Nederlandse kust levert ruim 1500 kilo afval op

Daan en Steef hebben met hun Beach Clean-up 'The Wave' in 11 dagen de hele Nederlandse kust afgeplogd, oftewel tijdens het joggen en flink doorstappen, zwerfafval opgeruimd. En dat heeft, naast veel mooie verhalen en bijzondere vondsten, ook ruim 1500 kilo afval opgeleverd, dat nu niet meer in zee kan komen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).