wereldvragenspellen

Spelregels EetJePlaneetje

Alles wat jij eet, heeft invloed op onze planeet. Soms heel veel en soms maar een beetje. Hoe precies, dat leer je via dit spel EetjePlaneetje.

  • Aantal kaarten: 32
  • Aantal spelers: 2-4

WAT JE NOG EXTRA NODIG HEBT:

Om dit spel te kunnen spelen, heb je nog een paar kleine dingetjes nodig. Namelijk:

  • een dobbelsteen (Jullie hebben thuis vast een spel waar er eentje bij zit)
  • een pion voor elke speler. Dit kan van alles zijn. Denk bijv. aan een knoop, kraaltjes of krentjes.

 

HOE TE BEGINNEN:

We beginnen met het bouwen van het bord. Hiervoor heb je 16 bordspelkaarten: 1 start-finish kaart, 3 hoekkaarten en 12 rechte kaarten. En het leuke, je mag zelf bepalen hoe je veld eruitziet. Zolang de hoeken en start/finish maar op de hoeken liggen, is het goed. Zo kun je dus elke keer op een compleet nieuw bord spelen. Bordspel bouw ze!

 

HET DOEL VAN HET SPEL:

Het doel van het spel is om als eerste bij de finish uit te komen. Echter kom je onderweg nogal wat speciale velden tegen; van beurten overslaan, tot terug naar de start én pak-vakjes waarbij je een bonus of balen-kaart af moet pakken. Deze kaarten voorzien je niet alleen van speciale eet-weetjes, maar kunnen je ook enorm helpen…en ja ook soms tegenwerken.

 

HET SPEL:

Om te beginnen, is het wel goed om te bepalen wie mag beginnen. Dit doe je door te dobbelen. Gooi jij het hoogst, dan ben jij de gelukkige. Vervolgens is het een kwestie van gooien en kijken of het vakje waar je terechtkomt een doe-vak of pak-vak is.

 

Let op: je moet precies op de finish eindigen om jezelf tot champignon te kunnen kronen. Gooi je te hoog, dan moet je het aantal vakjes terug dat je te veel gooide. Gooi je te laag, ja dan ben je er helemaal nog niet slimpie.

O ja, en je mag gerust allebei op hetzelfde vakje uitkomen hoor. Gezellig!

DOE-VAKJES

Kijk op het vakje wat je moet doen. Een beurt overslaan, keihard vooruitgaan met die banaan of helemaal terug naar de start.

 

PAK-VAKJES

Sta je op een pak-vakje, dan moet je een kaart pakken. Dit kan een bonus of balen-kaart zijn. Op de kaarten staat niet alleen een eten-weetje, maar ook wat de gevolgen zijn voor jou…weet je.

 

Goed om te weten:

  • Moet je stappen vooruit of terug en kom je hierdoor direct weer op een pak-vakje, dan moet je direct weer een kaart pakken.
  • Staat er ‘tegenstander’ op je kaart, maar speel je met meerdere spelers, dan gelden de opdrachten voor al je tegenstanders.
  • Moet je stappen terugzetten, maar ben je pas net voorbij start, dan heb je “geluk”. Verder terug dan start gaat namelijk niet.
  • Staat er ‘je mag je tegenstander inhalen’, maar ging je al aan de leiding, dan gebeurt er verder niks. Je bent dan immers al lekker bezig.
  • Zijn jullie zo vaak op een pak-vakje gekomen dat je alle kaarten al hebt gehad? Geen probleem, schud ze dan even goed en leg ze weer netjes op een nieuw stapeltje.

 

Rundje Rust:

1 ronde overslaan

Voor de productie van 1 kg rundvlees is ongeveer 250 liter water en 5 tot 9 kilo veevoer nodig.  Af en toe rundvlees overslaan is dus niet zo slecht voor de planeet. Dat jij nu een beurt over moet slaan, is dan wel weer minder voor jou.

 

Rest(jes)aurant

Zet 8 stappen terug

Jaarlijks belanden in Nederland 80 miljoen borden aan restjes in cafe’s en restaurants in de prullenbak. Dat is ongeveer 1 vrachtwagens vol. Deze verspilling moet stoppen. En kost jou 8 stappen.

 

Super-kritisch-markt

Je tegenstander mag 2 stappen vooruit

Veel groente en fruit wordt al weggegooid voor het de schappen haalt. En dat alleen omdat de supermarkten ze nèt te klein, verkeerd gekleurd of lelijk vinden. Zonde toch? Wat ook zonde is, is dat je tegenstander nu 2 stappen vooruit mag.

 

Koopje vuilnishoopje

Zet drie stappen terug

We kopen in Nederland veel meer eten dan we uiteindelijk thuis ook opeten. Jaarlijks belandt hierdoor tot wel 34kg per persoon ongegeten eten in de vuilnisbak. Ga jij hier thuis beter op letten? Mooi, maar voor nu kost je dit toch 3

zetten.

 

Kilometervreters

Terug naar de start

Van groene asperges uit Peru tot kiwi’s uit Nieuw-Zeeland. Sommige groente en fruit leggen heel wat km’s af voor we ze kunnen eten. Dit is minder goed voor het milieu. En in dit spel ook voor jou. Jij moet namelijk terug naar de start.

 

Vis je dat

Ga 5 stappen terug

Van sommige vissoorten die wij eten, worden er meer gevangen dan dat er weer geboren kunnen worden. Door deze overbevissing dreigen veel van de vissoorten uit te sterven. Dat is enorm veel. Net als de 5 stappen die je nu terug moet.  

 

Bordje vol ontbossing

1 ronde overslaan.

Om vlees te produceren is er ruimte nodig voor het vee en voor het verbouwen van hun voer, zoals soja en mais. Hiervoor worden jaarlijks miljoenen voetbalvelden aan bossen gekapt of verbrand. Om hier even bij stil te staan, moet jij 1 ronde overslaan.

 

Vegavoordelig

Je mag je tegenstander inhalen

Minder vlees eten is heel goed voor de planeet. Hiermee bespaar je behoorlijk wat veevoer, water, uitstoot en natuurlijk dierenlevens mee. En ook in dit spel is het voordelig. Je mag namelijk 1 vakje voor je tegenstander gaan staan.

 

Bruine bonen beloning

Je mag 4 stappen vooruit

Peulvruchten (zoals bonen en linzen) zijn niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor het klimaat. Ze hebben namelijk minder grondstoffen nodig en ze leveren minder CO2-uitstoot van vlees of eieren. Stoot jij nu maar lekker 4 stappen door. 

 

Verpakkingsvrije doortocht

Je mag 9 stappen vooruit

Steeds meer winkels overwegen verpakkingsvrije producten. Hier mag je bijv. je rijst, pasta of noten zelf afwegen en in je meegebrachte bakje of zakje doen. Dit scheelt bergen plastic…en jou veel zetten. Je mag er nu namelijk 9 vooruit.

 

Blij ei

Je tegenstander moet terug naar de start

Zie je een stempel op je ei? Dan geeft het 1e getal aan hoe de kip leefde. Hiervoor geldt hoe lager hoe beter. Bijv. de 2 = scharrelkip, 1 = vrije uitloop kip en 0 = biologische kip. En jij bent een blij ei omdat je tegenstander terug naar start moet.

 

(V)issie lekker duurzaam?

Je tegenstander moet 4 stappen terug

Wist je dat een goede vis er eentje uit de VIS-wijzer is? Dan weet je namelijk dat ie gevangen of gekweekt is onder goed beheer, met minimale schade aan de natuur. Je tegenstander heeft nu wel schade…en moet 4 stappen terug.

 

SeizoenVolgVoordeel

Je mag 3 stappen vooruit

Je helpt de planeet als je meer seizoensgroenten -en fruit eet. Dan weet je namelijk zeker dat ze niet uit verre landen komen of in verwarmde kassen zijn geteeld. Dit is dus veel beter voor het milieu. En nu ook voor jou: zet maar 3 stappen (vooruit?).

 

Plantaardig-heidje

Je tegenstander moet 1 ronde overslaan.

Plantaardige producten zijn meestal beter voor het milieu dan dierlijke producten. Ze kosten minder water en voer én stoten minder broeikasgassen uit. Nog een plantaardigheidje: je tegenstander moet 1 ronde overslaan. 

 

Minder volle prullenbak bonus

Je mag 5 stappen vooruit

Alleen kopen wat je écht nodig hebt, precies afgemeten porties koken of houdbaarheidsdata goed bijhouden; minder eten verspillen is heel simpel. En goed voor het milieu. Als jij belooft er goed op te gaan letten, mag je nu 5 zetten zetten. 

Download de spelregels

Wil je de spelregels liever downloaden en uitprinten? Dat kan!

Bekijk ook alle andere spellen

Speel Kwister

Een quiz over verbruiken en verspillen. Maar met een beetje pech, eindig je op je billen.
Meer info

Speel Buureluurs

Omdat we met steeds meer mensen zijn, wordt het leefgebied van dieren heel erg klein. Zo zijn er steeds meer burenruzies, heftig en fel. Ervaar ‘t nu zelf in dit bavianenretespannende spel.
Meer info

Speel Rivier op een rij

Leg snel 4 kaarten aan elkaar en laat je rivier lekker stromen. Of weet je tegenstander dit met dammen, droogleggingen en (gif)afval te voorkomen?
Meer info

Speel Doe de dodo

Van dappere dodo’s tot megahaaien, we hebben al heel wat bijzondere dieren uit moeten zwaaien. Zie je er eentje? Reageer dan snel. En wie weet overleef jij dit spel wel.
Meer info

Speel Bijdehandjes

Hommels en bijen hebben jouw hulp bijzonder hard nodig. Help mee de voor hen dodelijke bestrijdingsmiddelen te bestrijden.
Meer info

Speel Wi Wa Wolven

Hommels en bijen hebben jouw hulp bijzonder hard nodig. Help mee de voor hen dodelijke bestrijdingsmiddelen te bestrijden.
Meer info

Speel Jeu de Koel

De aarde is behoorlijk aan het opwarmen. En dat is niet cool. Leer nu met dit vermakelijke behendigheidsspel: hoe helpen we de aarde niet en hoe helpen we ‘m wel.
Meer info

Speel Broodje Boemerang

Het meeste wegwerpplastic dat we gebruiken, belandt via via weer in onze eigen buiken. Hoe snel? Dat leer je met dit vliegensvlugge plastic voedselketen-spel.
Meer info

Speel Hoorndol

Waarom eindigt een mooi dier als illegaal gerecht, medicijn of souvenir? Alles wat je moet weten over deze dierenhandel-keten leer je supersnel in dit doorschuifspel.
Meer info

Speel Zwemory

Memory met zeedieren, vissen en explosieve hindernissen!
Meer info

Speel Bomino

De spelregels van BOMINO van Rangers Wereldvragen: domino met dieren en bomen
Meer info