wereldvragenspellen

Spelregels Buureluurs

Omdat we met steeds meer mensen zijn, wordt het leefgebied van dieren heel erg klein. Zo zijn er steeds meer burenruzies, heftig en fel. Ervaar ‘t nu zelf in dit bavianenretespannende spel.

  • Aantal kaarten: 36
  • Aantal spelers: 2

HET DOEL VAN HET SPEL:


Soms hebben mensen en dieren echte burenruzies. Om tuureluurs van te worden! Zoveel mogelijk land pikken. Dit doe je door als eerste de meeste kaarten aan een land aan te leggen. 
Nou, waar wacht je nog op? Gaan met die baviaan.

DE VOORBEREIDING


● Verdeel de kaarten in 3 stapeltjes. 1x land, 1x bavianen en 1x mensen.
● Schud deze stapels vervolgens heel goed. Nee, dat kan veel beter. Jawel, doe nog maar eens.
● Bepaal daarna wie met de mensen en wie met de bavianen speelt. Hoe? Doe bijvoorbeeld van allebei de kaarten er eentje in je mouw. Laat je tegenstander vervolgens een kant kiezen. 
● Leg nu allebei je stapeltje met de afbeeldingen naar beneden voor je neer.
● Leg de stapel land-kaarten in het midden, pak er 2 af en leg deze open op tafel. Dit zijn de eerste 2 landen waar jullie om gaan spelen!
● Kijk elkaar diep in de ogen en beloof elkaar nu plechtig dat je het spel maar met 1 hand …of poot… tegelijk speelt.

HET SPEL:

1: Tel af

Tel samen af. Bijvoorbeeld van 3 naar 0. Of van 1 naar 0 als jullie echt niet kunnen wachten. Draai dan allebei tegelijkertijd je bovenste kaart om. 

2: Leg aan

Hoeveel punten staan er op je kaart? Is dit 1 punt hoger of lager dan 1 van de kaarten op tafel? Leg hem dan aan. Snel, voordat je voor aap staat! 

3: Kun je niet aanleggen?

Jammer, maar kijk goed welke kaart je tegenstander  aanlegde: sluit je kaart daarop aan? Dan mag je jouw  kaart hier aanleggen. Kun je nog steeds niet? Laat je kaart  dan open naast jouw stapel liggen. 
 

4: Kunnen jullie allebei niet aanleggen?

Leg dan je kaart open naast je stapel, tel weer samen af en draai tegelijk een nieuwe kaart om.


5: Opnieuw aanleggen

Kun je je nieuwe kaart aanleggen? Leg aan! Heb je daarna nog een kaart open liggen die je nu ook aan kunt leggen? Dat mag ook. Maar let op: je mag
alleen met je bovenste kaart spelen. Dus niet husselen! Zo houden we het spel leuk en bavianenretespannend.


6: Uitgelegd

Is iedereen klaar met leggen? Dan is de beurt voorbij. Tel weer samen af en probeer je tegenstander opnieuw te snel af te zijn.
 

7: Pik een land

Heb jij als eerste 3 kaarten aan 1 land gelegd? Dus 3 bavianen of 3 dorpelingen? Dan mag jij dit landje pikken! Schuif alle kaarten naar je toe en doe een juich-dansje. Ben je klaar? Pak dan een nieuwe land-kaart van de
stapel en leg deze open op tafel.


8. Alweer aanleggen??

Kan een van jullie hier een nieuwe kaart aanleggen? Dan mag dat meteen! Dus hup…meteen doen. Zo ja!


9. De kaarten zijn op!

Zijn de landkaarten op? Geen paniek, of hooguit een beetje: blijf gewoon aanleggen tot je niet meer kunt. Zijn jouw kaarten op? Dan mag je tegenstander nog blijven aanleggen tot hij of zij niet meer kan.
 

10. We kunnen niet meer aanleggen!

Dat is ook de bedoeling. Nu gaan we kijken wie er heeft gewonnen. Liggen er nog landen op tafel die nog niet zijn gepikt? Kijk dan wie de meeste punten heeft aangelegd. Die mag dit land alsnog pikken.


11. De Winnaar

Bij burenruzies tussen mens en dier eigenlijk zijn er eigenlijk geen winnaars. Maar goed, het gaat hier om een spelletje.


12. Ok, de winnaar!

Heb jij de meeste landen gepikt? Dan ben jij de winnaar van dit spel! Gefeliciteerd. Dat is wel een dansje waard. Dus doe maar een dansje. Ahhh toe. Doe eens.


13. Gelijk spel? Neeneenee

Hebben jullie evenveel landen? Tel dan alle punten bij elkaar op, degen met de meeste punten wint. Heb je nog kaarten die je niet kon uitleggen? Haal die er dan vanaf.
 
 

Spelregels downloaden

Wil je de spelregels liever downloaden en uitprinten? Dat kan!

Bekijk ook alle andere spellen

Speel Kwister

Een quiz over verbruiken en verspillen. Maar met een beetje pech, eindig je op je billen.
Meer info

Speel Eet Je planeetje

Alles wat jij eet, heeft invloed op onze planeet. Soms heel veel en soms maar een beetje. Hoe precies, dat leer je via dit spel EetjePlaneetje.
Meer info

Speel Rivier op een rij

Leg snel 4 kaarten aan elkaar en laat je rivier lekker stromen. Of weet je tegenstander dit met dammen, droogleggingen en (gif)afval te voorkomen?
Meer info

Speel Doe de dodo

Van dappere dodo’s tot megahaaien, we hebben al heel wat bijzondere dieren uit moeten zwaaien. Zie je er eentje? Reageer dan snel. En wie weet overleef jij dit spel wel.
Meer info

Speel Bijdehandjes

Hommels en bijen hebben jouw hulp bijzonder hard nodig. Help mee de voor hen dodelijke bestrijdingsmiddelen te bestrijden.
Meer info

Speel Wi Wa Wolven

Hommels en bijen hebben jouw hulp bijzonder hard nodig. Help mee de voor hen dodelijke bestrijdingsmiddelen te bestrijden.
Meer info

Speel Jeu de Koel

De aarde is behoorlijk aan het opwarmen. En dat is niet cool. Leer nu met dit vermakelijke behendigheidsspel: hoe helpen we de aarde niet en hoe helpen we ‘m wel.
Meer info

Speel Broodje Boemerang

Het meeste wegwerpplastic dat we gebruiken, belandt via via weer in onze eigen buiken. Hoe snel? Dat leer je met dit vliegensvlugge plastic voedselketen-spel.
Meer info

Speel Hoorndol

Waarom eindigt een mooi dier als illegaal gerecht, medicijn of souvenir? Alles wat je moet weten over deze dierenhandel-keten leer je supersnel in dit doorschuifspel.
Meer info

Speel Zwemory

Memory met zeedieren, vissen en explosieve hindernissen!
Meer info

Speel Bomino

De spelregels van BOMINO van Rangers Wereldvragen: domino met dieren en bomen
Meer info