wereldvragenspellen

Spelregels Zwemory

Memory met zeedieren, vissen en explosieve hindernissen!

  • Aantal kaarten: minimaal 18
  • Aantal spelers: 2 tot 4

DOEL VAN HET SPEL

Vind zo snel mogelijk alle bijzondere bewoners van de koraalriffen bij elkaar. Maar pas op, net als bij de echte koraalriffen liggen er enkele bedreigingen op de loer...

Bijzondere kaarten

Zwemory speel je net als memory. Nou ja, bijna dan. In dit spel zitten er namelijk ook 4 kaartjes die het spel op zijn kop kunnen
zetten. Namelijk:

De thermometer

Klimaatverandering is een enorme bedreiging voor koraal en het leven eromheen. Door stijging van de zeewatertemperatuur kan koraal afsterven. Pak je deze kaart, dan moet je even afkoelen en een ronde overslaan.

 

Het visnet

Overbevissing is ook een behoorlijk bedreiging voor het koraal. Zonder vissen kan koraal niet overleven en grote netten ook hele koraalgebieden kapot. En ook in dit spel is het visnet behoorlijk schadelijk: pak je deze op het einde van het spel twee van je kaartjes uit je score gevist. Die mag je dus niet meer meetellen.

Het dynamiet

Sommige vissers gebruiken dynamiet om te vissen. Met 1 knal schudden ze al het zeeleven door elkaar. En dat zorgt vaak voor heel veel onherstelbare schade. Pak je deze kaart, dan mag jij dit spel ook een keer goed door elkaar schudden: deze kaart geeft je namelijk het recht om 1x alle kaarten willekeurig van plaats te veranderen. Bedenk dus goed of en wanneer je ‘m gebruikt.

De koraal-kwekerij

Koraal-kwekerijen helpen om wereldwijd het koraal te herstellen. En deze kwekerij-kaart helpt jou om een foute beurt te herstellen. Draai je 2 verschillende kaarten om? Zet dan (eenmalig) deze kaart in en krijg automatisch nog een beurt.

Belangrijk:

Alleen als je het dynamiet of de koraal-kwekerij omdraait, mag je verder gaan met je beurt. Na het omdraaien van de thermometer en het visnet stopt je beurt direct.

Download de spelregels

Wil je de spelregels van Zwemory liever downloaden en uitprinten? Dat kan!

Bekijk ook alle andere spellen

Speel Kwister

Een quiz over verbruiken en verspillen. Maar met een beetje pech, eindig je op je billen.
Meer info

Speel Buureluurs

Omdat we met steeds meer mensen zijn, wordt het leefgebied van dieren heel erg klein. Zo zijn er steeds meer burenruzies, heftig en fel. Ervaar ‘t nu zelf in dit bavianenretespannende spel.
Meer info

Speel Eet Je planeetje

Alles wat jij eet, heeft invloed op onze planeet. Soms heel veel en soms maar een beetje. Hoe precies, dat leer je via dit spel EetjePlaneetje.
Meer info

Speel Rivier op een rij

Leg snel 4 kaarten aan elkaar en laat je rivier lekker stromen. Of weet je tegenstander dit met dammen, droogleggingen en (gif)afval te voorkomen?
Meer info

Speel Doe de dodo

Van dappere dodo’s tot megahaaien, we hebben al heel wat bijzondere dieren uit moeten zwaaien. Zie je er eentje? Reageer dan snel. En wie weet overleef jij dit spel wel.
Meer info

Speel Bijdehandjes

Hommels en bijen hebben jouw hulp bijzonder hard nodig. Help mee de voor hen dodelijke bestrijdingsmiddelen te bestrijden.
Meer info

Speel Wi Wa Wolven

Hommels en bijen hebben jouw hulp bijzonder hard nodig. Help mee de voor hen dodelijke bestrijdingsmiddelen te bestrijden.
Meer info

Speel Jeu de Koel

De aarde is behoorlijk aan het opwarmen. En dat is niet cool. Leer nu met dit vermakelijke behendigheidsspel: hoe helpen we de aarde niet en hoe helpen we ‘m wel.
Meer info

Speel Broodje Boemerang

Het meeste wegwerpplastic dat we gebruiken, belandt via via weer in onze eigen buiken. Hoe snel? Dat leer je met dit vliegensvlugge plastic voedselketen-spel.
Meer info

Speel Hoorndol

Waarom eindigt een mooi dier als illegaal gerecht, medicijn of souvenir? Alles wat je moet weten over deze dierenhandel-keten leer je supersnel in dit doorschuifspel.
Meer info

Speel Bomino

De spelregels van BOMINO van Rangers Wereldvragen: domino met dieren en bomen
Meer info