wereldvragenspellen

Spelregels Wi Wa Wolven

In Nederland lopen sinds kort weer wolven rond. Die houden onze wild-populatie gezond. Vijanden hebben ze ook zeker wel. Daar leer je alles over in dit voedselpiramide-spel. 

  • Aantal spelers: 2
  • Aantal kaarten: 28

HET DOEL VAN HET SPEL

Bij Wi Wa Wolven moet je een voedselpiramide bij elkaar proberen te sparen. Dit doe je door kaarten te winnen tijdens superspannende kaartafpakbattles. Mooi woord, hè?!


DE VOORBEREIDING

● Schud de kaarten goed door elkaar. En doe het dan gewoon nog een keer. Voor de zekerheid.
● Verdeel nu de kaarten eerlijk tussen jou en je tegenstander. Oftewel, 14 kaarten per persoon. Op een stapeltje.
Met de afbeeldingen naar beneden.


HET SPEL

● Tijd voor de eerste battle. Pak allebei je bovenste kaart en draai deze tegelijk om.
● Bekijk snel in de omschrijvingen en de tabel wat jullie kaarten betekenen.
● De battle was een gelijkspel:
jullie draaiden allebei precies dezelfde kaarten om óf jullie draaiden allebei een grazer (hert, ree of moeflon)
om. Dan is er geen winnaar. Draai nu allebei een nieuwe kaart om. Doe dit net zolang tot er wel een winnaar is.
● De battle is gewonnen:
heb je een kaart omgedraaid die wint van de andere kaart? Top! Jij mag nu 1 van beide kaarten gebruiken
voor je voedselpiramide en de andere onderaan je stapel plaatsen. Ps. Hadden jullie eerst 1 of meerdere
gelijkspellen? Dan mag je 2 kaarten uitkiezen voor je voedselpiramide. Alle andere kaarten mogen ook nu
weer onderaan je stapel.


WI WA WOLVEN SPELREGELS

  • Nu zijn er een aantal scenario’s mogelijk waarbij je de gewonnen kaarten niet voor je eigen piramide kunt gebruiken. In dit geval mag je ze gebruiken om de piramide van je tegenstander aan te vallen.
    Maarrrr…dit mag alleen als je de kaarten echt niet zelf kunt gebruiken.

Bijvoorbeeld:
Heb je de kaart(en) al in je voedselpiramide? Dan mag je een kaart kiezen waarmee je een kaart uit de voedselpiramide van je tegenstander kan spelen. Als er iets te halen valt bij je tegenstander tenminste. Win je bijvoorbeeld een wolf, maar had je die al? Dan mag je één van de grazers of een gras uit de piramide van je tegenstander pakken. Won je een moeflon, maar had je die al? Dan mag je een kaart met gras wegpakken uit de voedselpiramide van je tegenstander.. Deze afgepakte kaart mag je vervolgens aan je eigen piramide of onderaan je stapel toevoegen. De kaart waarmee je de battle gewonnen had, mag sowieso weer onderaan je stapel.
Won je meerdere kaarten, dan mag je eventueel dus ook meerdere kaarten bij je tegenstander wegspelen!

  • je hebt met een autokaart van een jagerkaart gewonnen:
    hier kun je niks mee voor je eigen piramide, maar je kunt er wel een wolf, hert, ree of moeflon van je tegenstander mee wegspelen.
  • Heb je als eerste je piramde vol? Dan heb je de wi wo waanzinnige winnaar van dit spel. Nog een potje doen?

Piramide

De dieren

WOLF

Sinds 2018 leven er weer wolven in ons land. En vooral op de Veluwe leven veel dieren die de wolf graag lust. Zelf heeft ie vooral te vrezen van het drukke verkeer en af en toe een illegale “jager”. Er worden namelijk wel eens wolven afgeschoten, maar echte jagers weten dat dat niet mag. De wolf is namelijk een beschermd diersoort.
Wint van: edelhert, ree, wild zwijn, groen
Verliest van: auto, (illegale) jager


EDELHERT

Vooral op de Veluwe leven heel veel edelherten. En omdat het er soms een beetje te veel worden, zorgen jagers van wildbeheer ervoor dat het aantal niet uit de hand loopt. Al worden ze dus tegenwoordig ook geholpen door de steeds grote wordende wolvenpopulatie.
Wint van: gras
Verliest van: wolf, jager, auto


REE

Ook reeën leven er genoeg op de Veluwe. Deze dieren hebben prachtige, donkere ogen en zijn een stuk kleiner dan edelherten. Wat ze overigens wel gemeen hebben met edelherten is dat ook zij af en toe gecontroleerd gejaagd worden én ook op moeten passen voor hongerige wolven.
Wint van: gras
Verliest van: wolf, jager, auto

WILD ZWIJN

Een andere opvallende Veluwe-bewoner is het wilde zwijn. Deze dieren zijn altijd op zoek naar eten. En eten dan ook vrijwel alles. Van eikels en kastanjes tot gras en wortels tot zelfs wormen, larven en kleine knaagdieren. Zelf worden ze echter ook af en toe gegeten…door de wolf.
Wint van: groen
Verliest van: wolf, jager, auto


GRAS

Het gras en de kleine plantjes van de Veluwe staan heel hoog op het menu van grazers zoals het edelhert, de moeflon en de ree. Maar ook wolven pakken soms een plukje mee. Wie minder met gras kunnen zijn jagers en auto’s. Jagers kunnen gras immers niet afschieten en auto’s komen soms heel vervelend in gras vast te staan.
Wint van: auto, jager
Verliest van: wolf, edelhert, ree, moeflon

JAGER

Jagers helpen om de dierenpopulaties onder controle te houden in Nederland. Als er van bepaalde soorten dieren te veel zijn, kan de voedselpiramide uit balans raken en kan er veel schade ontstaan. Bijvoorbeeld omdat ze te veel natuur wegvreten of omdat ze in het verkeer terechtkomen. Helaas zijn er ook illegale “jagers” die af en toe wolven doden.
Wint van: wolf, edelhert, ree, moeflon
Verliest van: gras, auto

AUTO

We leven in een klein landje waar natuur en verkeer soms erg dicht bij elkaar komen. Soms iets TE dichtbij. Zo worden er jaarlijks tot wel 10.000 dieren aangereden. De afgelopen jaren zaten hier ook enkele wolven bij.
Wint van: wolf, edelhert, ree, moeflon, jager
Verliest van: gras

SPELREGELS DOWNLOADEN

Wil je de spelregels van Wi Wa Wolven liever downloaden en uitprinten? Dat kan!

Bekijk ook alle andere spellen

Speel Kwister

Een quiz over verbruiken en verspillen. Maar met een beetje pech, eindig je op je billen.
Meer info

Speel Buureluurs

Omdat we met steeds meer mensen zijn, wordt het leefgebied van dieren heel erg klein. Zo zijn er steeds meer burenruzies, heftig en fel. Ervaar ‘t nu zelf in dit bavianenretespannende spel.
Meer info

Speel Eet Je planeetje

Alles wat jij eet, heeft invloed op onze planeet. Soms heel veel en soms maar een beetje. Hoe precies, dat leer je via dit spel EetjePlaneetje.
Meer info

Speel Rivier op een rij

Leg snel 4 kaarten aan elkaar en laat je rivier lekker stromen. Of weet je tegenstander dit met dammen, droogleggingen en (gif)afval te voorkomen?
Meer info

Speel Doe de dodo

Van dappere dodo’s tot megahaaien, we hebben al heel wat bijzondere dieren uit moeten zwaaien. Zie je er eentje? Reageer dan snel. En wie weet overleef jij dit spel wel.
Meer info

Speel Bijdehandjes

Hommels en bijen hebben jouw hulp bijzonder hard nodig. Help mee de voor hen dodelijke bestrijdingsmiddelen te bestrijden.
Meer info

Speel Jeu de Koel

De aarde is behoorlijk aan het opwarmen. En dat is niet cool. Leer nu met dit vermakelijke behendigheidsspel: hoe helpen we de aarde niet en hoe helpen we ‘m wel.
Meer info

Speel Broodje Boemerang

Het meeste wegwerpplastic dat we gebruiken, belandt via via weer in onze eigen buiken. Hoe snel? Dat leer je met dit vliegensvlugge plastic voedselketen-spel.
Meer info

Speel Hoorndol

Waarom eindigt een mooi dier als illegaal gerecht, medicijn of souvenir? Alles wat je moet weten over deze dierenhandel-keten leer je supersnel in dit doorschuifspel.
Meer info

Speel Zwemory

Memory met zeedieren, vissen en explosieve hindernissen!
Meer info

Speel Bomino

De spelregels van BOMINO van Rangers Wereldvragen: domino met dieren en bomen
Meer info