Doe de Dodo

Van dappere dodo’s tot megahaaien, we hebben al heel wat bijzondere dieren uit moeten zwaaien. Zie je er eentje? Reageer dan snel. En wie weet overleef jij dit spel wel.

 • Aantal kaarten: 27
 • Aantal personen: 2-4

HET DOEL VAN HET SPEL

Zoveel mogelijk kaarten te winnen. Hoe je dat doet? Door een hogere kaart op te gooien dan je tegenstander(s) óf door het snelst van iedereen het uitgestorven dier na te doen dat opgegooid wordt.

 

GOED OM TE WETEN:

 • De dieren:
  al deze dieren worden op dit moment ernstig bedreigd of zijn zelfs al helemaal uitgestorven. Boosmakend verdrietig hè? Ja dat vinden wij ook.
 • De getallen:
  de getallen geven aan hoe ernstig de situatie van het dier is. Hoe lager het getal hoe slechter het dier er voor staat. De negatieve getallen zijn voor de dieren die al uitgestorven zijn. Het allerlaagste negatieve getal is voor het dier dat al het langst uitgestorven is. In dit geval is dat de T-rex met zijn grote bek en kleine armpjes.

 

DE VOORBEREIDING

 • Schud de kaarten. Maar niet te wild. Er zitten namelijk ook dieren tussen die wel nog steeds leven.
 • Verdeel de kaarten zo, dat iedereen evenveel kaarten heeft. Let op: bij 3 spelers houd je 2 kaarten over. Deze doen dat spelletje dan niet mee. O ja, en zorg dat de dieren niet zichtbaar zijn. Dus muilen, bekken en snufferds naar beneden.

HET SPEL

Tijd voor de eerste battle. Pak allebei/allemaal je bovenste kaart en draai deze tegelijk om. Nu is het opletten geblazen. Want in principe heeft degene met de hoogste punten op zijn kaart nu gewonnen.
BEHALVE…als er iemand een uitgestorven dier opgegooid heeft. Dan wint namelijk degene die dit dier het allersnelst nadoet. Speel je met 3 of 4 spelers, dan is een scheidsrechter misschien geen overbodige luxe.

O ja, gooien jullie toevallig allebei dezelfde kaart op? Dan zijn er 2 opties:
○ het is een uitgestorven dier: dan wint alsnog de snelste uitbeelder
○ geen uitgestorven dier: gooi allebei een nieuwe kaart op. De winnaar van die ronde wint alle kaarten.

 

WAT MOET ER UITGEBEELD WORDEN

 • Tyranosuarus Rex: Doe snel met je handen zijn mini-pootjes na.
 • Megalodon: Maak met je handen een zo groot mogelijke gevaarlijke bek.
 • Mammoet Maak snel een slurf. Hoe? Pak je neus vast, steek vervolgens je andere arm door de arm
  waarmee je je neus vasthebt.
 • Dodo: Maak snel een snavel door een kromme hand voor je mond te houden.
 • Zwarte neushoorn Maak met je hand een dikke neushoornhoorn op je neus.

 

MAG HET EEN GRAADJE MOEILIJKER?

Bepaal dan de winnaar aan de hand van het aantal punten in plaats van het aantal kaarten. Is het dan nog wel zo slim om dat ene uitgestorven dier na te doen? Dat zijn namelijk ook behoorlijk wat minpunten. Ja, dan moet je misschien eerst even rekenen. Doet uiteindelijk niemand het uitgestorven dier na, dan moet degene die de kaart opgooide alle kaarten pakken.

Download de spelregels

Wil je de spelregels van Doe de Dodo liever downloaden en uitprinten? Dat kan!