naturepl.com / Anup Shah / WWF

De orang-oetan heeft onze bescherming nodig

 • Verbindende corridors
 • Handel in orang-oetans als huisdier tegengaan
 • Behoud en duurzaam beheer bossen

Wat doet WWF om de orang-oetan te beschermen?

Om de orang-oetan te helpen moet er een heleboel gebeuren om te zorgen dat hun leefgebied niet nog meer krimpt. We proberen op verschillende manieren het uitsterven en de bedreigingen van de orang-oetan tegen te gaan.

Richard Barrett / WWF-UK

Hoe we de orang-oetan kunnen beschermen

 • 1

  Bossen beschermen

  Om ervoor te zorgen dat er niet nog meer tropisch regenwoud op Sumatra en Borneo verdwijnt voor plantages, praat WWF met bedrijven en overheden over duurzame manieren om hout en palmolie te winnen, zoals FSC-hout en gecertificeerde palmolie, die niet ten koste gaan van het bos. De meeste palmolie wordt inmiddels duurzaam geproduceerd volgens de normen van de RSPO, de ronde tafel-overleggen voor duurzame palmolie tussen internationale bedrijven, banken en natuurbeschermingsorganisaties.

 • 2

  Dammen aanleggen

  In het Sebangau Nationaal Park op Indonesisch Borneo, waar de grootste orang-oetanpopulatie ter wereld leeft, bestrijden we de verdroging van het veenbos door dammen aan te leggen in de kanalen die waren aangelegd om gekapt hout te vervoeren. Door de dammen stroomt het bos niet meer leeg en blijft het water in het bos, kan het veen zich herstellen, gaan de bomen niet dood en zijn er veel minder bosbranden.

 • 3

  Bedreigingen analyseren

  WWF heeft een actieplan ontwikkeld voor alle orang-oetanpopulaties op Borneo en Sumatra. Het plan baseert zich op nauwkeurige analyses van de bedreigingen en gezondheid van de orang-oetans en stelt vast of en waar de bescherming onvoldoende is en extra beschermingsmaatregelen nodig zijn, zoals het onmiddellijk stoppen van industriële of landbouwactiviteiten.

 • 4

  TRAFFIC

  Met de organisatie TRAFFIC die de illegale handel in bedreigde dieren en planten in de gaten houdt, gaan we het doden van orang-oetanmoeders en de verkoop van hun baby’s als huisdier tegen.

Waar zijn we actief?

Ons focusgebied voor de orang-oetan

Alain Compost / WWF
Borneo-Sumatra
Borneo-Sumatra
In en rondom Indonesië vind je prachtig tropisch regenwoud met bijzondere dieren.

Resultaten en Updates

Rob Webster / WWF

Orang-oetanpopulatie Sabah stabiel

Hoopgevend nieuws: de populatie bedreigde orang-oetans in Sabah (Maleisisch Borneo) bleef de afgelopen 15 jaar met ongeveer 11.000 dieren gelijk. Dat blijkt uit onderzoek van WWF-Maleisië. In de regio’s Deramakot en Ulu Segama werden in 2002 nog 5.376 orang-oetans geteld, in 2017 was dit aantal licht gestegen naar 5.933 dieren. Deze toename lijkt een teken dat orang-oetanpopulaties in bossen waar verantwoord gekapt wordt, goed kunnen overleven.
Meer info
Alain Compost / WWF

Paradijselijk Borneo ligt onder vuur

Deze week is het 'Hart van Borneo' tien jaar beschermd. Daarbuiten gaat het helaas slecht. WWF pleit ervoor om de structuur van beschermde gebieden, ecologische verbindingszones en duurzame landgebruiksgebieden, zoals duurzame bosbouw ook op andere delen van het eiland toe te passen. Daarmee kunnen natuurbescherming en duurzame ontwikkeling in evenwicht worden gebracht.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).

Is de orang-oetan jouw favoriete dier?

Bestel een orang-oetanproduct uit onze webshop

WWF-sleutelhanger Orang-Oetan (pluche)

Een schattige orang-oetan als sleutelhanger van 10 cm!

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

WWF-knuffel Orang-Oetan moeder met kind (25 cm)

Kijk eens hoe lief ze samen zijn!

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

Adopteer een orang-oetan en groei mee

Help WWF de orang-oetan te beschermen met een symbolische adoptie.

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}
Christy Frank

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!