naturepl.com / Anup Shah / WWF
16 februari 2018

Nieuwe studie: Dramatische afname orang-oetans op Borneo

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sinds het jaar 2000 is het aantal orang-oetans op Borneo met 100.000 afgenomen. Dat betekent dat in die tijd de helft van de orang-oetans is verdwenen. Schokkende cijfers in een nieuw onderzoek dat vandaag is verschenen in Current Biology.

 

“Ik had niet verwacht dat de afname zo snel was gegaan. Het zijn duizelingwekkende getallen.”, zegt co-auteur Serge Wich. De 'apenprofessor' is sinds 2014 bijzonder hoogleraar Grote Mensapen aan de Universiteit van Amsterdam: een leerstoel in samenwerking met WWF. “Er moet nu pijlsnel actie worden ondernomen om de mensaap te redden.”

Stroperij en jacht

Het is niet nieuw dat het leefgebied van de orang-oetan in de loop der jaren vooral sterk is gekrompen en versnipperd door een combinatie van houtkap, bosbranden en de aanleg van plantages. Volgens het internationale onderzoeksteam vallen daarnaast meer slachtoffers door jacht en stroperij dan eerder gedacht.

Nesten tellen

Aan de hand van tellingen van nesten schatten de onderzoekers dat nu op Borneo tussen de 70 duizend en ruim 100 duizend orang-oetans leven. WNF in Indonesië heeft ook data aangeleverd voor het rapport. In de beschermde gebieden waar WWF werkt, zoals Sebangau in Kalimantan, zijn de aantallen orang-oetans gelukkig stabiel. Hans Beukeboom, bossenexpert van WWF: “Om de vele bedreigde diersoorten op Borneo beter te kunnen beschermen, herstellen we ook hun leefgebieden. Zo helpen we de orang-oetan in Arabela door de losse bosreservaten waarin hij leeft weer te verbinden en in stand te houden door duurzaam bosbeheer. In Sebangau herstellen we het veenbos, zodat de orang-oetan meer gezonde leefruimte heeft.” Beukeboom roept de overheid en de industrie op om nu snel actie te ondernemen om de orang-oetan goed te beschermen, in samenwerking met natuurorganisaties als WWF.

Gerelateerde artikelen

Alain Compost / WWF

Orang-oetan

De orang-oetan wordt helaas ernstig bedreigd. Dit komt onder andere door het kappen van bomen in zijn leefgebied, bijvoorbeeld voor het winnen van palmolie. Het gebied waarin ze leven wordt steeds kleiner. De dieren zijn ook slachtoffers van illegale handelaren, die baby orang-oetans verkopen als huisdier. Hierbij doden ze vaak de moeder.
Meer info
Alain Compost / WWF

Ontbossing tegengaan met een Early Warning System

Ontbossing is een van de grootste bedreigingen voor de natuur. Voor ons als WWF is het nog steeds een enorme uitdaging om daar tegen te strijden. Maar als we kunnen voorspellen wanneer het bos illegaal gekapt gaat worden, dan kunnen we op tijd ingrijpen. Of de ontbossing zelfs voorkomen.
Meer info
WWF-UK

Palmolie Scorecard: internationale bedrijven schieten nog steeds tekort

Grote internationale voedings- en cosmeticabedrijven schieten tekort bij het stimuleren van duurzame productie van palmolie en het aanpakken van ontbossing. Dat staat in de internationale Palmolie Scorecard die het Wereld Natuur Fonds vandaag lanceert. Geen enkel bedrijf behaalt de topscore op de nieuwe randlijst, die beoordeelt wat wereldwijde merken doen om de negatieve effecten te verminderen die worden veroorzaakt door niet-duurzame inkoop van de meest gebruikte plantaardige olie: palmolie.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.