Alain Compost / WWF

De bedreigingen voor de orang-oetan

Steeds minder leefruimte voor de orang-oetan

 • Houtkap en bosbranden
 • Orang-oetan als huisdier

Steeds minder plek om te leven

De orang-oetan wordt helaas ernstig bedreigd. Dit komt onder andere door het kappen van bomen in zijn leefgebied, bijvoorbeeld voor het winnen van palmolie. Het gebied waarin ze leven wordt steeds kleiner. 

Alain Compost / WWF

Soorten bedreigingen

 • 1

  Houtkap en bosbranden

  Het kappen van bomen is een grote bedreiging voor de orang-oetan. Dit zorgt ervoor dat er steeds minder leefruimte overblijft. Er wordt regelmatig vuur gebruikt voor het vrijmaken van land, waardoor gebieden in een rap tempo ontbost worden. Door het verliezen van leefruimte en het gebrek aan voedsel komen de apen vaker in contact met mensen. 

 • 2

  Orang-oetan als huisdier

  Babyorang-oetans worden gevangen genomen en verkocht als huisdier. Hun moeder wordt daarbij vrijwel altijd gedood. 

Waar zijn we actief?

Ons focusgebied voor de orang-oetan

Alain Compost / WWF
Borneo-Sumatra
Borneo-Sumatra
In en rondom Indonesië vind je prachtig tropisch regenwoud met bijzondere dieren.

Resultaten en updates

Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
Rob Webster / WWF

Orang-oetanpopulatie Sabah stabiel

Hoopgevend nieuws: de populatie bedreigde orang-oetans in Sabah (Maleisisch Borneo) bleef de afgelopen 15 jaar met ongeveer 11.000 dieren gelijk. Dat blijkt uit onderzoek van WWF-Maleisië. In de regio’s Deramakot en Ulu Segama werden in 2002 nog 5.376 orang-oetans geteld, in 2017 was dit aantal licht gestegen naar 5.933 dieren. Deze toename lijkt een teken dat orang-oetanpopulaties in bossen waar verantwoord gekapt wordt, goed kunnen overleven.
Meer info
WWF-US/Des Syafriza

Palmolie boycotten of toch niet?

Vorige week was de week van de palmolie. Maar wat is nu het belangrijkste doel? Zouden consumenten producten met palmolie moeten boycotten of is dat niet de beste oplossing? We vroegen het Sandra Mulder, senior advisor business engagement van WWF.
Meer info
WWF

Bouw megadam brengt ernstig bedreigde Tapanuli orang-oetan in gevaar

Chinese bedrijven dragen bij aan de bouw van een nieuwe hydro-elektrische megadam, de Batang Toru, op Sumatra, om elektriciteit op te wekken. Hiermee negeren ze hun eigen – en door de overheid opgezette – richtlijnen voor de bescherming en het behoud van waardevolle natuur op het Indonesische eiland. Hierdoor komen de leefgebieden van de nieuw ontdekte Tapanuli orang-oetan en dieren als de Sumatraanse tijger en het Javaans schubdier onder druk te staan.
Meer info
WWF-Indonesia / Bhayu Pamungkas

Brandpreventie in Sebangau

Het komende jaar zetten we extra in op de preventie van bosbranden in Sebangau. De voorspellingen zijn dat er weer een El Niño aankomt, waardoor 2019 waarschijnlijk een droog en warm jaar wordt. Daardoor is de kans groter dat er bosbranden ontstaan.
Meer info
naturepl.com / Edwin Giesbers / WWF

Nieuwe studie: Dramatische afname orang-oetans op Borneo

Sinds het jaar 2000 is het aantal orang-oetans op Borneo met 100.000 afgenomen. Dat betekent dat in die tijd de helft van de orang-oetans is verdwenen. Schokkende cijfers in een nieuw onderzoek dat vandaag is verschenen in Current Biology.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).

Is de orang-oetan jouw favoriete dier?

Bestel een orang-oetanproduct uit onze webshop

Adopteer een orang-oetan en stuur een wens

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Adopteer een orang-oetan en groei mee

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}
WWF-Indonesia / Chairul Saleh

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!