naturepl.com / Fiona Rogers / WWF
04 mei 2018

Bouw megadam brengt ernstig bedreigde Tapanuli orang-oetan in gevaar

 
 
 
 
 

Chinese bedrijven dragen bij aan de bouw van een nieuwe hydro-elektrische megadam, de Batang Toru, op Sumatra, om elektriciteit op te wekken. Hiermee negeren ze hun eigen – en door de overheid opgezette – richtlijnen voor de bescherming en het behoud van waardevolle natuur op het Indonesische eiland. Hierdoor komen de leefgebieden van de nieuw ontdekte Tapanuli orang-oetan en dieren als de Sumatraanse tijger en het Javaans schubdier onder druk te staan.

 

Sinohydro

Sinohydro is het nationale Chinese bedrijf dat de dam gaat bouwen. Ondanks het bedrijfsbeleid, waarin duidelijke richtlijnen zijn opgenomen die de leefgebieden van bedreigde soorten moeten ontzien, hebben ze de financiering rondgekregen en staat de bouw gepland.

Lokaal voelbaar

Zowel de lokale gemeenschappen als de vele (bedreigde) plant- en diersoorten zullen de gevolgen van de bouw van de megadam gaan voelen. Vispopulaties en rijstvelden in het Batang Toru rivierbassin, beide belangrijke lokale voedingsbronnen, worden bedreigd. Inheemse groepen hebben de bouwbedrijven beschuldigd van oneerlijk compenseren voor het gebruik van het land.

Ernstig bedreigd

De wetenschappers die de Tapanuli orang-oetan ontdekten in november 2017 roepen dan ook op de bouw van de megadam te stoppen. Met nog maar 800 individuen was de orang-oetansoort bij ontdekking al ernstig bedreigd. Door de gefragmenteerde leefgebieden, waardoor ze elkaar moeilijk kunnen bereiken en er dus minder kans is op voortplanting, is de kans dat ze zullen uitsterven groter. De bouw van de megadam houdt in dat er meer wegen en stroomkabels door de leefgebieden van de dieren zullen lopen. Ook houtkap en het dumpen van bouwmaterialen vormen bedreigingen.

Absurd

“Het is absurd dat we eventueel een mensaap, die we pas net hebben ontdekt, laten uitsterven voor 510 megawatt aan elektriciteit die we prima ergens anders vandaan kunnen halen. Dat kan toch niet gebeuren. De bouw van de Batang Toru dam zou de laatste nagel aan de doodskist voor de Tapanuli orang-oetan zijn”, zegt Serge Wich, professor aan de Liverpool John Moores universiteit en medeontdekker van de apensoort. WWF financiert zijn leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam. “Deze soort zit nu al dicht tegen uitsterven aan. We moeten juist ons juist inzetten voor de beste bescherming van de bijzondere apensoort, die genetisch het meeste lijkt op de mens.”

 

Gerelateerde artikelen

Thadoe Wai / WWF-Myanmar

Wetenschappers ontdekken 380 nieuwe soorten in Zuidoost-Azië

Een van kleur veranderende vis, een dikkeduimvleermuis, een giftige slang genoemd naar een Chinese mythologische godin, een orchidee die eruitziet als een muppet en een boomkikker met huid die lijkt op dik mos, dit zijn vijf van de 380 nieuwe soorten die wetenschappers hebben ontdekt in het stroomgebied van de Mekeong in Zuidoost-Azie. Vandaag verschijnt het rapport van het Wereld Natuur Fonds waarin die 290 planten, 19 vissen, 24 amfibieën, 46 reptielen en één zoogdier staan beschreven.
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Jelle de Jong nieuwe directeur Wereld Natuur Fonds

De Raad van Toezicht van het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) maakt vandaag de benoeming bekend van Jelle de Jong als nieuwe algemeen directeur van WWF-Nederland. De Jong, momenteel algemeen directeur van IVN Natuureducatie, zal op 10 juli a.s. starten in zijn nieuwe functie. Hij volgt Kirsten Schuijt op, die sinds 1 januari 2023 directeur-generaal van WWF International is.
Meer info
Wild Wonders of Europe / Cornelia Doerr / WWF

Kom in actie voor een sterke Europese Natuurherstelwet

De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden te stoppen. Maar de Nederlandse regering en de Tweede Kamer volharden in hun mening dat de wet te ver gaat en willen deze daarom op cruciale onderdelen afzwakken. Achttien natuurorganisaties vinden juist dat de wet er moet komen en roepen op om je stem te laten horen vóór een sterke Europese Natuurherstelwet.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).