naturepl.com / Fiona Rogers / WWF
04 mei 2018

Bouw megadam brengt ernstig bedreigde Tapanuli orang-oetan in gevaar

 
 
 
 
 

Chinese bedrijven dragen bij aan de bouw van een nieuwe hydro-elektrische megadam, de Batang Toru, op Sumatra, om elektriciteit op te wekken. Hiermee negeren ze hun eigen – en door de overheid opgezette – richtlijnen voor de bescherming en het behoud van waardevolle natuur op het Indonesische eiland. Hierdoor komen de leefgebieden van de nieuw ontdekte Tapanuli orang-oetan en dieren als de Sumatraanse tijger en het Javaans schubdier onder druk te staan.

 

Sinohydro

Sinohydro is het nationale Chinese bedrijf dat de dam gaat bouwen. Ondanks het bedrijfsbeleid, waarin duidelijke richtlijnen zijn opgenomen die de leefgebieden van bedreigde soorten moeten ontzien, hebben ze de financiering rondgekregen en staat de bouw gepland.

Lokaal voelbaar

Zowel de lokale gemeenschappen als de vele (bedreigde) plant- en diersoorten zullen de gevolgen van de bouw van de megadam gaan voelen. Vispopulaties en rijstvelden in het Batang Toru rivierbassin, beide belangrijke lokale voedingsbronnen, worden bedreigd. Inheemse groepen hebben de bouwbedrijven beschuldigd van oneerlijk compenseren voor het gebruik van het land.

Ernstig bedreigd

De wetenschappers die de Tapanuli orang-oetan ontdekten in november 2017 roepen dan ook op de bouw van de megadam te stoppen. Met nog maar 800 individuen was de orang-oetansoort bij ontdekking al ernstig bedreigd. Door de gefragmenteerde leefgebieden, waardoor ze elkaar moeilijk kunnen bereiken en er dus minder kans is op voortplanting, is de kans dat ze zullen uitsterven groter. De bouw van de megadam houdt in dat er meer wegen en stroomkabels door de leefgebieden van de dieren zullen lopen. Ook houtkap en het dumpen van bouwmaterialen vormen bedreigingen.

Absurd

“Het is absurd dat we eventueel een mensaap, die we pas net hebben ontdekt, laten uitsterven voor 510 megawatt aan elektriciteit die we prima ergens anders vandaan kunnen halen. Dat kan toch niet gebeuren. De bouw van de Batang Toru dam zou de laatste nagel aan de doodskist voor de Tapanuli orang-oetan zijn”, zegt Serge Wich, professor aan de Liverpool John Moores universiteit en medeontdekker van de apensoort. WWF financiert zijn leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam. “Deze soort zit nu al dicht tegen uitsterven aan. We moeten juist ons juist inzetten voor de beste bescherming van de bijzondere apensoort, die genetisch het meeste lijkt op de mens.”

 

Gerelateerde artikelen

Casper Douma

In beeld: Caribische koraalriffen toen en nu

WWF lanceert een online tentoonstelling over de geschiedenis van koralen in het Nederlands Caribisch gebied.
Meer info
SEPA

Nieuw recordaantal verouderde dammen verwijderd in Europa

Hier plaats je een kort introductietekstje. Dit wordt getoond in de interne zoekmachine en in het verzamelmenu (waar alle nieuwsberichten verzameld staan).
Meer info
Interholco

Meer gorilla's, luipaarden en olifanten in tropische bossen met FSC-certificering

Hier plaats je een kort introductietekstje. Dit wordt getoond in de interne zoekmachine en in het verzamelmenu (waar alle nieuwsberichten verzameld staan).
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).