Chris Martin Bahr / WWF

De dolfijn heeft onze bescherming nodig

Stop de bijvangst en hou dolfijnen uit de netten

 • Bijvangst verminderen
 • Minder vervuiling
 • Beschermde zeegebieden

Wat doet WWF om de dolfijn te beschermen?

WWF werkt al vijftig jaar samen met partners over de hele wereld aan het behoud van dolfijnen. Door veel onderzoek te doen met innovatieve onderzoekstechnieken hebben we in deze jaren veel geleerd over de dieren. 

Dolfijnen zijn belangrijke factoren in het ecosysteem. Het beschermen van de dolfijn heeft zo ook effect op het beschermen van andere dieren. Door bijvangst en vervuiling van zee en rivier wordt de dolfijn bedreigd. WWF probeert de dolfijn te beschermen door de bijvangst tegen te gaan, vervuiling te stoppen en klimaatverandering aan te pakken.

Peter Chadwick / WWF

Hoe we de dolfijn kunnen beschermen

 • 1

  Minder onbedoelde vangsten

  WWF probeert bijvangst tegen te gaan door alternatieve vismethodes te stimuleren. Voorbeelden hiervan zijn dolfijnvriendelijke vishaken en ‘pingers’ (apparaatjes waarmee dolfijnen met geluid op afstand kunnen worden gehouden). We stimuleren duurzame visvangst en zoeken naar alternatieve inkomstenbronnen voor vissers, zoals ecotoerisme, zodat er minder gevist hoeft te worden.

  Lees verder
 • 2

  Vervuiling stoppen

  WWF probeert plasticvervuiling tegen te gaan. Er zijn initiatieven die proberen om het plastic uit de zee te halen, maar het is ook belangrijk dat we ervoor zorgen dat er minder plastic in de zee belandt.

  Lees verder
 • 3

  Meer beschermde zeegebieden

  Beschermde zeegebieden zijn stukken zee en kust die beschermd worden voor hun ecologisch belang. Goed beheerde beschermde zeegebieden dragen bij aan vermindering van armoede, verhogen voedselveiligheid en beschermen de biodiversiteit. WWF werkt samen met regeringen, partners en plaatselijke gemeenschappen over de hele wereld om een duurzaam netwerk van beschermde gebieden te maken. Zo kunnen we bijvoorbeeld beschermde gebieden verbinden, zodat de dolfijn makkelijker en veiliger kan migreren. Dit kan door scheepvaartroutes om te leggen.

  Lees verder
 • 4

  Verminderen van impact van scheepsvaart

  Scheepvaart heeft negatieve invloeden op het leven van dolfijnen. Herrie van schepen maakt de dieren in de war. Om zich te oriënteren en voedsel te vinden maken de dieren gebruik van 'echolocatie'. WWF werkt mee aan regelgeving die er hopelijk voor kan zorgen dat onderwaterherrie wordt aangepakt. 

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de dolfijn

Day's Edge Productions
Amazone
Amazone
De Amazone is gigantisch, maar er is enorm veel bos verloren gegaan in de laatste jaren.
Jürgen Freund / WWF
Koraaldriehoek
Koraaldriehoek
In deze wonderlijke onderwaterwereld leven veel verschillende diersoorten.
WWF
Oceanen over de wereld
Oceanen over de wereld
Tweederde van onze aarde bestaat uit oceaan. Duizenden zeedieren en planten leven in zee.

Resultaten en Updates

Alamy

Satellietzenders laten bedreigingen voor rivierdolfijnen zien

Rivierdolfijnen in de Amazone worden steeds meer bedreigd door dammen en door met kwik vervuilde rivieren. Dat blijkt uit een groot onderzoek met satellietzenders dat vandaag – op Wereld Rivierdolfijnen Dag – bekend is gemaakt.
Meer info
Meridith Kohut / WWF-US

Nieuwe status voor roze rivierdolfijn op Rode Lijst: bedreigd

Na 10 jaar keert de Inia geoffrensis, beter bekend als de roze rivierdolfijn uit de Amazone, terug op de Rode Lijst van de IUCN. Deze keer, onder de categorie ‘bedreigd’.
Meer info
F. Trujillo

Rivierdolfijnen in Peru voor het eerst voorzien van zender

Voor alles is een eerste keer en afgelopen week was dat voor roze rivierdolfijnen in Peru het krijgen van satellietzenders. Een team van biologen, dierenartsen en geografen ging het Noordelijke Amazonegebied in, om de rivierdolfijnen te ‘taggen’.
Meer info

Is de dolfijn jouw favoriete dier?

Bestel een dolfijn product uit onze webshop

WWF-knuffel 39 cm van een dolfijn

WWF-knuffel Dolfijn (39 cm)

Mooie grote dolfijn knuffel.

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

4 Ocean armband - De dolfijn / lichtblauw en grijs

Lichtblauw met grijze armband van gerecycled materiaal

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}

Adopteer een dolfijn

Help WWF de dolfijn te beschermen met een symbolische adoptie.

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}
Chris Martin Bahr / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!