Chris Martin Bahr / WWF

De dolfijn heeft onze bescherming nodig

Stop de bijvangst en hou dolfijnen uit de netten

 • Bijvangst verminderen
 • Minder vervuiling
 • Beschermde zeegebieden

Wat doet WWF om de dolfijn te beschermen?

Dolfijnen zijn belangrijke factoren in het ecosysteem van de zee. Het beschermen van de dolfijn heeft zo ook effect op het beschermen van andere dieren in de zee. Door bijvangst en vervuiling van zee en klimaat wordt de dolfijn bedreigd. WWF probeert de dolfijn te beschermen door de bijvangst tegen te gaan, vervuiling te stoppen en klimaatverandering aan te pakken.

Chris Martin Bahr / WWF

Hoe we de dolfijn kunnen beschermen

 • 1

  Minder onbedoelde vangsten

  WWF probeert bijvangst tegen te gaan door alternatieve vismethodes te stimuleren. Voorbeelden hiervan zijn dolfijnvriendelijke vishaken en ‘pingers’ (apparaatjes waarmee dolfijnen met geluid op afstand kunnen worden gehouden). We stimuleren duurzame visvangst en zoeken naar alternatieve inkomstenbronnen voor vissers, zoals ecotoerisme, zodat er minder gevist hoeft te worden.

  Lees verder
 • 2

  Vervuiling stoppen

  WWF probeert plasticvervuiling tegen te gaan. Er zijn initiatieven die proberen om het plastic uit de zee te halen, maar het is ook belangrijk dat we ervoor zorgen dat er minder plastic in de zee belandt.

  Lees verder
 • 3

  Meer beschermde zeegebieden

  Beschermde zeegebieden zijn stukken zee en kust die beschermd worden voor hun ecologisch belang. Goed beheerde beschermde zeegebieden dragen bij aan vermindering van armoede, verhogen voedselveiligheid en beschermen de biodiversiteit. WWF werkt samen met regeringen, partners en plaatselijke gemeenschappen over de hele wereld om een duurzaam netwerk van beschermde gebieden te maken. Zo kunnen we bijvoorbeeld beschermde gebieden verbinden, zodat de dolfijn makkelijker en veiliger kan migreren. Dit kan door scheepvaartroutes om te leggen.

  Lees verder

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de dolfijn

Amazone
Amazone
De Amazone is gigantisch, maar er is enorm veel bos verloren gegaan in de laatste jaren.
Koraaldriehoek
Koraaldriehoek
In deze wonderlijke onderwaterwereld leven veel verschillende diersoorten.
Oceanen over de wereld
Oceanen over de wereld
Tweederde van onze aarde bestaat uit oceaan. Duizenden zeedieren en planten leven in zee.

Resultaten en Updates

Satellietzenders laten bedreigingen voor rivierdolfijnen zien

Rivierdolfijnen in de Amazone worden steeds meer bedreigd door dammen en door met kwik vervuilde rivieren. Dat blijkt uit een groot onderzoek met satellietzenders dat vandaag – op Wereld Rivierdolfijnen Dag – bekend is gemaakt.
Meer info

Nieuwe status voor roze rivierdolfijn op Rode Lijst: bedreigd

Na 10 jaar keert de Inia geoffrensis, beter bekend als de roze rivierdolfijn uit de Amazone, terug op de Rode Lijst van de IUCN. Deze keer, onder de categorie ‘bedreigd’.
Meer info

Rivierdolfijnen in Peru voor het eerst voorzien van zender

Voor alles is een eerste keer en afgelopen week was dat voor roze rivierdolfijnen in Peru het krijgen van satellietzenders. Een team van biologen, dierenartsen en geografen ging het Noordelijke Amazonegebied in, om de rivierdolfijnen te ‘taggen’.
Meer info

Groot beschermd gebied voor de rivierdolfijn

Goed nieuws voor de rivierdolfijn! Het wetland van de Tarapoto-meren, een plek in de Colombiaanse Amazone waar heel veel rivierdolfijnen leven, is tot beschermd gebied verklaard. Het mooie resultaat van meer dan 10 jaar samenwerken van WWF-Colombia, de Omacha-stichting en het Colombiaanse Ministerie van Milieu.
Meer info

Schrijf je in

Blijf op de hoogte!

Chris Martin Bahr / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!