Alamy
24 oktober 2019

Satellietzenders laten bedreigingen voor rivierdolfijnen zien

Rivierdolfijnen in de Amazone worden steeds meer bedreigd door dammen en door met kwik vervuilde rivieren. Dat blijkt uit een groot onderzoek met satellietzenders dat vandaag – op Wereld Rivierdolfijnen Dag – bekend is gemaakt.

Wetenschappers van het South American River Dolphins Initiative (SARDI) volgen sinds 2017 de satellietzenders waarmee 29 roze en Boliviaanse rivierdolfijnen zijn ‘getagd’ om een ​​beter inzicht te krijgen in het gedrag, de leefgebieden en de belangrijkste bedreigingen voor deze dieren. De resultaten laten zien dat dammen een negatief effect hebben op rivierdolfijnen omdat ze hun zwemroutes blokkeren en rivierstromen veranderen. Ook werd er in alle onderzochte huid- en bloedmonsters hoge concentraties van het gevaarlijke en zware metaal kwik gevonden.

Onderzoek helpt bij vinden oplossingen

"Elk nieuw feitje over het leven van deze rivierdolfijnen dat we ontdekken door dit onderzoek met satellietzenders, helpt ons om oplossingen te bedenken om deze soorten te behouden," zei Marcelo Oliveira, rivierdolfijnenexpert van WWF in rivierdolfijnen en coördinator van SARDI. "De enorme branden in de Amazone hebben ook een impact op het riviersysteem, dus het blijven monitoren van de rivierdolfijnen is nu nog belangrijker."

Over landgrenzen heen

De resultaten laten ook zien dat rivierdolfijnen zich niet houden aan landsgrenzen. Gemiddeld reizen ze zo’n 3 tot 10 kilometer per dag, op zoek naar plekken om te eten, te rusten en zich voort te planten. Samenwerking tussen landen is dus belangrijk voor het overleven van rivierdolfijnen. Samen met partners pleit WWF voor een gezamenlijk verdrag, dat uiterlijk in 2021 wordt ondertekend door betrokken landen om rivierdolfijnen wereldwijd te beschermen.

Gerelateerde artikelen

Justin Jin / WWF-US

De ‘glimlach van de bruinvis’ herleeft – en doet mijn hart gloeien

Expert rivierdolfijnen Daphne vertelt in haar blog over de Yangtze bruinvis, de enige zoetwaterbruinvis ter wereld.
Meer info
Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
YK-RASI

Het kan wél: natuurbescherming waar lokale bewoners beter van worden

Expert rivierdolfijnen Daphne vertelt in haar blog over het succes van 'pingers' aan netten. De apparaatjes houden rivierdolfijnen uit de netten en helpen tegelijkertijd de lokale bevolking: zij verliezen geen visvangst meer en hun netten blijven intact.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).