F. Trujillo
01 oktober 2018

Rivierdolfijnen in Peru voor het eerst voorzien van zender

Voor alles is een eerste keer en afgelopen week was dat voor roze rivierdolfijnen in Peru het krijgen van satellietzenders. Een team van biologen, dierenartsen en geografen ging het Noordelijke Amazonegebied in, om de rivierdolfijnen te ‘taggen’.

Hoofdrolspelers in de rivier

Rivierdolfijnen spelen een belangrijke rol als groter roofdier in rivieren zoals de Amazone. Ze staan vaak aan de top van de voedselketen en aan de gezondheid van de rivierdolfijn kun je daarom vaak goed zien wat de status is van het ecosysteem waarin ze leven. Oftewel; gaat het goed met de rivierdolfijn? Dan is dat een goede indicatie om te zeggen dat het goed gaat met andere soorten in dat leefgebied. Helaas is de toekomst van rivierdolfijnen erg onzeker, want ze hebben te maken met veel bedreigingen. Zo vormen watervervuiling, stroperij, bijvangst en de bouw van dammen allemaal serieuze gevaren voor de dieren.

Snel terug het water in

Op dit moment is er nog onvoldoende informatie over de roze rivierdolfijn (Inia Geoffrensis) beschikbaar. Verder onderzoek is belangrijk om meer te weten te komen over bescherming en behoud van deze diersoort. Om de zenders te plaatsen, reisde het team onder leiding van WWF en lokale partner ProDelphinus, langs de Yanayacu Pucate rivier, op zoek naar de roze rivierdolfijn. Het vangen en taggen van de dolfijnen ging volgens een strak protocol dat het welzijn van de dieren voorop stelt en ervoor zorgt dat de dolfijnen snel weer terug in het water lagen. Er was een dierenarts aanwezig die de gezondheid van de gevangen dieren nauwlettend in de gaten hield. Al binnen een paar uur waren de satellietzenders succesvol geplaatst op drie mannelijke en één vrouwelijke rivierdolfijn.

Belangrijke gegevens

De satellietzenders helpen ons aan meer informatie over het gebruik van het leefgebied door de rivierdolfijnen: waar ze eten, waar ze zich voortplanten, enzovoorts. Zo kunnen de negatieve gevolgen van alle bedreigingen ook beter in kaart gebracht worden. Daarnaast krijgen we zo meer informatie over de verbindingen van de Amazonerivieren en het belang van beschermde gebieden. Kortom, allerlei belangrijke informatie die bijdraagt aan de bescherming van rivierdolfijnen en dus aan het hele natuurgebied in de Amazone-regio.

Gerelateerde artikelen

Onze kleine dushi walvissen en dolfijnen

WWF-medewerker Stacey neemt je mee op walvisexpeditie op de ABC-eilanden.
Meer info
Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).