Chris Martin Bahr / WWF

De bedreigingen voor de dolfijn

Een verstoorde zee

 • Vervuilde oceanen
 • Bijvangst
 • Temperatuurverschil

Waarom wordt de dolfijn bedreigd?

Dolfijnen hebben in het verleden zwaar te lijden gehad onder de jacht. Dit is nu meer onder controle door nieuwe regelgeving, maar de dolfijn is nog niet gered. Dolfijnen leven overal in de wereld: in de oceanen en in de rivieren en staan daar aan de top van de voedselketen. Ze kunnen ons dan ook veel vertellen over de gezondheid van de oceaan en de hoeveelheid vis. Echter, verschillende dolfijnsoorten worden bedreigd door bijvangst, vervuiling van de oceaan en klimaatverandering.

F. Bassemayousse / WWF France

Soorten bedreigingen

 • 1

  Verstrikkingen in netten

  Dolfijnen worden bedreigd door visnetten waarin ze per ongeluk gevangen worden door vissers, wat ‘bijvangst’ genoemd wordt. Er wordt dan niet gevist op de dolfijnen, maar op andere vissoorten, zoals tonijn of haring. De dolfijn wordt dan onbedoeld gevangen. Sommige soorten dolfijnen, zoals de hectordolfijn, houden van ondiep water. Vaak liggen hier ook visnetten, zodat ze groot risico lopen om verstrikt te raken.

  Lees verder
 • 2

  Vervuiling en scheepvaart

  Vervuiling en scheepvaart verstoren de levens van dolfijnen. De zee wordt steeds drukker door scheepvaart. Hierdoor is het gebied niet zo veilig meer en zijn er veel aanvaringen met dolfijnen. De schepen veroorzaken veel lawaai. Dat verstoort het gedrag van de dolfijnen, want ze kunnen niet goed navigeren en raken in de war. De oceanen zijn ook vervuild door gas- en olieboringen, afval van schepen of plastic. Dit beschadigt de oceaan, en heeft een slechte invloed op de gezondheid van dolfijnen.

  Lees verder
 • 3

  Klimaatverandering

  Door klimaatverandering is de temperatuur van de zeeën al met 0.7°C gestegen. Dit zorgt ervoor dat de leefgebieden van dolfijnen veranderen wat ervoor kan zorgen dat de dieren moeten verhuizen. Ze zijn namelijk specifiek aangepast op bepaalde leefomstandigheden en een temperatuurverschil kan al veel invloed hebben. Het voedsel van de dolfijnen heeft daar ook last van en kan in aantallen verminderen, wat betekent dat de dolfijn minder eten heeft.

  Lees verder

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de dolfijn

Amazone
Amazone
De Amazone is gigantisch, maar er is enorm veel bos verloren gegaan in de laatste jaren.
Koraaldriehoek
Koraaldriehoek
In deze wonderlijke onderwaterwereld leven veel verschillende diersoorten.
Oceanen over de wereld
Oceanen over de wereld
Tweederde van onze aarde bestaat uit oceaan. Duizenden zeedieren en planten leven in zee.

Resultaten en updates

Satellietzenders laten bedreigingen voor rivierdolfijnen zien

Rivierdolfijnen in de Amazone worden steeds meer bedreigd door dammen en door met kwik vervuilde rivieren. Dat blijkt uit een groot onderzoek met satellietzenders dat vandaag – op Wereld Rivierdolfijnen Dag – bekend is gemaakt.
Meer info

Twee tasjes en één ballon: dodelijk voor babydolfijn

Alweer een zeedier gedood door plastic. Deze keer een babydolfijn in Florida.
Meer info

Nieuwe status voor roze rivierdolfijn op Rode Lijst: bedreigd

Na 10 jaar keert de Inia geoffrensis, beter bekend als de roze rivierdolfijn uit de Amazone, terug op de Rode Lijst van de IUCN. Deze keer, onder de categorie ‘bedreigd’.
Meer info

Kwik: onzichtbare bedreiging Amazone

Er dreigt een nieuw, onzichtbaar gevaar voor de Amazone. De rivieren in de Amazone worden steeds meer vervuild door kwik, stelt een nieuw WWF-rapport Healthy Riviers, Healthy People.
Meer info

Rivierdolfijnen in Peru voor het eerst voorzien van zender

Voor alles is een eerste keer en afgelopen week was dat voor roze rivierdolfijnen in Peru het krijgen van satellietzenders. Een team van biologen, dierenartsen en geografen ging het Noordelijke Amazonegebied in, om de rivierdolfijnen te ‘taggen’.
Meer info

Schrijf je in

Blijf op de hoogte!

Richard Barrett / WWF-UK

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!