Ola Jennersten / WWF-Sweden

De bedreigingen voor de dolfijn

Een verstoorde zee

 • Vervuilde oceanen
 • Bijvangst
 • Temperatuurverschil

Waardoor wordt de dolfijn bedreigd?

Er sterven per jaar ongeveer 300.000 dolfijnen. Vroeger kwam dit vooral door de jacht naar dolfijnenvlees, maar hier is tegenwoordig gelukkig meer controle op. Dolfijnen hebben nu andere problemen te overwinnen. Ze komen bijvoorbeeld regelmatig vast te zitten in netten van vissers en sterven als ‘bijvangst’ omdat ze niet meer naar boven kunnen zwemmen om adem te halen.

Vervuiling van de oceanen is ook een groot probleem. Menselijke activiteiten veroorzaken een hoop (plastic) afval, waarvan veel in de zee belandt. Plastic breekt af in hele kleine stukjes, die microplastics heten. Vissen krijgen dit binnen, zonder dat ze dat zelf door hebben. Omdat dolfijnen aan de top van de voedselketen staan, eten ze indirect veel plastic, wat al eerder door visjes is opgegeten. Dit kan erg giftig zijn, en dolfijnen kunnen hierdoor overlijden.

WWF

Soorten bedreigingen

 • 1

  Verstrikkingen in netten

  Dolfijnen worden bedreigd door visnetten waarin ze per ongeluk gevangen worden door vissers, wat ‘bijvangst’ genoemd wordt. Er wordt dan niet gevist op de dolfijnen, maar op andere vissoorten, zoals tonijn of haring. De dolfijn wordt dan onbedoeld gevangen. Sommige soorten dolfijnen, zoals de hectordolfijn, houden van ondiep water. Vaak liggen hier ook visnetten, zodat ze groot risico lopen om verstrikt te raken. Soms verdrinken dolfijnen ook in ‘spooknetten’. Dit zijn oude visnetten die verloren zijn gegaan in de zee.

  Lees verder
 • 2

  Vervuiling en scheepvaart

  Vervuiling en scheepvaart verstoren de levens van dolfijnen. De zee wordt steeds drukker door scheepvaart. Hierdoor is het gebied niet zo veilig meer en zijn er veel aanvaringen met dolfijnen. De schepen veroorzaken veel lawaai. Dat verstoort het gedrag van de dolfijnen, want ze kunnen niet goed navigeren en raken in de war. De oceanen zijn ook vervuild door gas- en olieboringen, afval van schepen of plastic. Dit beschadigt de oceaan, en heeft een slechte invloed op de gezondheid van dolfijnen.

  Lees verder
 • 3

  Klimaatverandering

  Door klimaatverandering is de temperatuur van de zeeën al met 0.7°C gestegen. Dit zorgt ervoor dat de leefgebieden van dolfijnen veranderen wat ervoor kan zorgen dat de dieren moeten verhuizen. Ze zijn namelijk specifiek aangepast op bepaalde leefomstandigheden en een temperatuurverschil kan al veel invloed hebben. Het voedsel van de dolfijnen heeft daar ook last van en kan in aantallen verminderen, wat betekent dat de dolfijn minder eten heeft.

  Lees verder

Zwemmen met dolfijnen

Vroeger werden er veel dolfijnen gevangen om voor entertainment voor mensen te zorgen. Gelukkig is het in Europa en Noord-Amerika nu verboden om dieren uit het wild te halen voor entertainment. Er leven nog steeds dolfijen in gevangenschap, zo'n 1000 tuimelaars bijvoorbeeld. Dit is geen leuke situatie als dolfijn om je in te bevinden; bassins zijn erg klein en de dieren zijn gewend om kilometers per dag te zwemmen. Het zijn hele intelligente dieren die veel mentale uitdaging nodig hebben, waar moeilijk aan te voldoen is in gevangenschap. 

Je kunt dolfijnen ook op zee spotten. Zorg er dan voor dat je een gids hebt die de dieren respecteert en voldoende afstand houdt. Een goede gids jaagt dieren niet op en lokt ze niet.

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de dolfijn

Day's Edge Productions
Amazone
Amazone
De Amazone is gigantisch, maar er is enorm veel bos verloren gegaan in de laatste jaren.
Jürgen Freund / WWF
Koraaldriehoek
Koraaldriehoek
In deze wonderlijke onderwaterwereld leven veel verschillende diersoorten.
WWF
Oceanen over de wereld
Oceanen over de wereld
Tweederde van onze aarde bestaat uit oceaan. Duizenden zeedieren en planten leven in zee.

Resultaten en updates

Onze kleine dushi walvissen en dolfijnen

WWF-medewerker Stacey neemt je mee op walvisexpeditie op de ABC-eilanden.
Meer info
Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
Alamy

Satellietzenders laten bedreigingen voor rivierdolfijnen zien

Rivierdolfijnen in de Amazone worden steeds meer bedreigd door dammen en door met kwik vervuilde rivieren. Dat blijkt uit een groot onderzoek met satellietzenders dat vandaag – op Wereld Rivierdolfijnen Dag – bekend is gemaakt.
Meer info

Is de dolfijn jouw favoriete dier?

Bestel een dolfijnproduct uit onze webshop

Adopteer een dolfijn en stuur een wens

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

4 Ocean armband - De dolfijn / lichtblauw en grijs

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

KeepCup glazen koffiebeker "Dolfijn"

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}
Richard Barrett / WWF-UK

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!