03 juli 2020

Duizenden ernstig bedreigde steuren vrijgelaten in Donau

Meer dan 7.000 jonge Beluga-steuren zijn vrijgelaten in de rivier de Donau. Honderden mensen in heel Europa steunden de uitzetting van een ​​van 's werelds meest iconische en bedreigde vissen via een crowdfundingsactie van WWF.

Het aantal Beluga-steuren – samen met drie andere steurensoorten - is de afgelopen decennia sterk gedaald door overbevissing en dammen die hun trekroutes blokkeren. De grootste bedreiging nu is stroperij. Wilde kaviaar en het vlees van de steur doet het goed op de bloeiende illegale handel in Europa.

De 3 maanden oude steuren zijn grootgebracht in watertanks die rivierstromen nabootsten. Zo hebben ze een uitstekende kans na hun vrijlating om prooien te vinden en roofdieren te vermijden - en de lange migratie naar de Donau-delta te overleven.

Monitoring

Alle steuren zijn getagd zodat WWF en wetenschappelijke partners hun ontwikkeling kunnen bestuderen. Deze vissen gaan op weg naar de Zwarte Zee, waar ze uitgroeien tot een van de grootste zoetwatervissen op aarde. De monitoring levert ook belangrijke informatie op over het gedrag van de Beluga-steur, inclusief hun migratiepatronen en belangrijke leefgebieden.

“We zullen doorgaan met het vrijlaten van de steur in de Donau, maar dit is geen oplossing voor de lange termijn. We moeten de illegale visserij stoppen, het beheer van de Donau over de grenzen heen verbeteren en aangetaste delen van het stroomgebied herstellen - werk waar zowel de mens, de natuur als de steur baat bij hebben”, aldus Beate Striebel, WWF Lead Global Sturgeon-initiatief. "Dit is ons doel - de Donau helpen herstellen en de stroperij beëindigen, zodat deze jonge steur kan overleven en bloeien wanneer hij terugkeert."

Steur vrijlating

Gerelateerde artikelen

Oproep tot nationaal onderzoeksprogramma en pilots klimaatbestendige kustlandschappen

Twintig partijen waaronder o.a. WWF, kennisinstellingen, waterschappen en andere natuurorganisatie roepen op tot het instellen van een nationaal onderzoeksprogramma, het starten van twee pilot en vragen de partijen aan het Ministerie van IenW om in 2021 capaciteit en middelen voor in te zetten.
Meer info
Floor Driessen / Bureau Waardenburg

Tweede Kamer vraagt om beschermde status voor oesterriffen

Goed nieuws voor oesterriffen in de Noordzee! Op 17 december heeft de tweede kamer een motie aangenomen die de regering vraagt om bestaande én toekomstige (platte) oesterriffen een beschermde status toe te kennen. Een mooi succes waar het Wereld Natuur Fonds en Ark Natuurontwikkeling zich de afgelopen jaren hard voor hebben gemaakt.
Meer info
Rich Carey / WWF

Ruim 2 miljoen mensen willen een plasticverdrag

Veel mensen zullen, als zij terugkijken op 2020 denken aan de dramatische gevolgen van COVID-19 of aan de verwoestende overstromingen en bosbranden. Maar er zijn ook lichtpuntjes: we kunnen 2020 inmiddels ook gaan beschouwen als het keerpunt in onze strijd tegen plasticvervuiling.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).