03 juli 2020

Duizenden ernstig bedreigde steuren vrijgelaten in Donau

Meer dan 7.000 jonge Beluga-steuren zijn vrijgelaten in de rivier de Donau. Honderden mensen in heel Europa steunden de uitzetting van een ​​van 's werelds meest iconische en bedreigde vissen via een crowdfundingsactie van WWF.

Het aantal Beluga-steuren – samen met drie andere steurensoorten - is de afgelopen decennia sterk gedaald door overbevissing en dammen die hun trekroutes blokkeren. De grootste bedreiging nu is stroperij. Wilde kaviaar en het vlees van de steur doet het goed op de bloeiende illegale handel in Europa.

De 3 maanden oude steuren zijn grootgebracht in watertanks die rivierstromen nabootsten. Zo hebben ze een uitstekende kans na hun vrijlating om prooien te vinden en roofdieren te vermijden - en de lange migratie naar de Donau-delta te overleven.

Monitoring

Alle steuren zijn getagd zodat WWF en wetenschappelijke partners hun ontwikkeling kunnen bestuderen. Deze vissen gaan op weg naar de Zwarte Zee, waar ze uitgroeien tot een van de grootste zoetwatervissen op aarde. De monitoring levert ook belangrijke informatie op over het gedrag van de Beluga-steur, inclusief hun migratiepatronen en belangrijke leefgebieden.

“We zullen doorgaan met het vrijlaten van de steur in de Donau, maar dit is geen oplossing voor de lange termijn. We moeten de illegale visserij stoppen, het beheer van de Donau over de grenzen heen verbeteren en aangetaste delen van het stroomgebied herstellen - werk waar zowel de mens, de natuur als de steur baat bij hebben”, aldus Beate Striebel, WWF Lead Global Sturgeon-initiatief. "Dit is ons doel - de Donau helpen herstellen en de stroperij beëindigen, zodat deze jonge steur kan overleven en bloeien wanneer hij terugkeert."

Steur vrijlating

Gerelateerde artikelen

Eric Madeja / WWF-Maleisië

2020 was een topjaar voor de karetschildpadden in Melaka, Maleisië

2020 was een topjaar voor de karetschildpadden in Melaka. Deze kustregio in Maleisië is de thuisbasis van één van de twee belangrijkste populaties karetschildpadden in Maleisië. Afgelopen jaar werd een historisch hoog aantal van 807 nesten met succes beschermd. Hiermee is het vorige record van 600 nesten in 2018 verbroken.
Meer info

Gaat het snel genoeg?

We zijn al te laat om klimaatverandering helemaal te voorkomen. We moeten ons en ons landschap er op aanpassen. Een complexe zaak die nu om keuzes vraagt.
Meer info

Rotterdamse onderwaternatuur gedijt bij meer aandacht

In Rotterdam kan nog veel meer worden gedaan om de natuur onder water een boost te geven, zo blijkt uit een nieuwe studie in opdracht van de gemeente Rotterdam, Rijkswaterstaat, WWF en ARK Natuurontwikkeling. Doordat de Nieuwe Maas en de zee elkaar ontmoeten in deze havenstad, is Rotterdam een essentieel gebied voor trekvissen zoals de zalm, schelpdieren en bijzondere waterplanten. Met een keur aan soms kleine maatregelen kunnen we deze soorten nog meer de ruimte geven.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).