03 juli 2020

Duizenden ernstig bedreigde steuren vrijgelaten in Donau

Meer dan 7.000 jonge Beluga-steuren zijn vrijgelaten in de rivier de Donau. Honderden mensen in heel Europa steunden de uitzetting van een ​​van 's werelds meest iconische en bedreigde vissen via een crowdfundingsactie van WWF.

Het aantal Beluga-steuren – samen met drie andere steurensoorten - is de afgelopen decennia sterk gedaald door overbevissing en dammen die hun trekroutes blokkeren. De grootste bedreiging nu is stroperij. Wilde kaviaar en het vlees van de steur doet het goed op de bloeiende illegale handel in Europa.

De 3 maanden oude steuren zijn grootgebracht in watertanks die rivierstromen nabootsten. Zo hebben ze een uitstekende kans na hun vrijlating om prooien te vinden en roofdieren te vermijden - en de lange migratie naar de Donau-delta te overleven.

Monitoring

Alle steuren zijn getagd zodat WWF en wetenschappelijke partners hun ontwikkeling kunnen bestuderen. Deze vissen gaan op weg naar de Zwarte Zee, waar ze uitgroeien tot een van de grootste zoetwatervissen op aarde. De monitoring levert ook belangrijke informatie op over het gedrag van de Beluga-steur, inclusief hun migratiepatronen en belangrijke leefgebieden.

“We zullen doorgaan met het vrijlaten van de steur in de Donau, maar dit is geen oplossing voor de lange termijn. We moeten de illegale visserij stoppen, het beheer van de Donau over de grenzen heen verbeteren en aangetaste delen van het stroomgebied herstellen - werk waar zowel de mens, de natuur als de steur baat bij hebben”, aldus Beate Striebel, WWF Lead Global Sturgeon-initiatief. "Dit is ons doel - de Donau helpen herstellen en de stroperij beëindigen, zodat deze jonge steur kan overleven en bloeien wanneer hij terugkeert."

Steur vrijlating

Gerelateerde artikelen

Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Maak véél meer ruimte voor het water met natuurontwikkeling, dat verdient zich dubbel en dwars terug!

Klimaatverandering met hevigere regenbuien, hogere afvoeren in de rivieren en stijgende zeespiegel. We zagen vorige week de gevolgen hiervan in Nederland, Duitsland en België. Nederland wapent zich ook wel tegen deze toenemende dreigingen. Maar doen we dat wel genoeg?
Meer info
Maico van Barneveld - DeFotoblogger.nl

Maak natuur bondgenoot

Deze week schreef demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer dat wat haar betreft ‘ruimtelijke kwaliteit’ en de ‘wateropgave’ meer met elkaar verbonden moeten worden. Dit signaal komt wat mij betreft geen dag te vroeg.
Meer info
DeFotoblogger / Maico Barneveld

Natuurorganisaties waarschuwen: laatste kans voor halen Europese waterdoelen

Landelijke natuurorganisaties maken zich ernstig zorgen over kwaliteit én kwantiteit van het Nederlandse oppervlakte- en grondwater. Volgens internationale afspraken (Kaderrichtlijn Water) moet het Nederlandse water in 2027 schoon en gezond zijn. Dat gaat met het huidige beleid en tempo van uitvoeren niet lukken volgens de organisaties.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.