03 juli 2020

Duizenden ernstig bedreigde steuren vrijgelaten in Donau

Meer dan 7.000 jonge Beluga-steuren zijn vrijgelaten in de rivier de Donau. Honderden mensen in heel Europa steunden de uitzetting van een ​​van 's werelds meest iconische en bedreigde vissen via een crowdfundingsactie van WWF.

Het aantal Beluga-steuren – samen met drie andere steurensoorten - is de afgelopen decennia sterk gedaald door overbevissing en dammen die hun trekroutes blokkeren. De grootste bedreiging nu is stroperij. Wilde kaviaar en het vlees van de steur doet het goed op de bloeiende illegale handel in Europa.

De 3 maanden oude steuren zijn grootgebracht in watertanks die rivierstromen nabootsten. Zo hebben ze een uitstekende kans na hun vrijlating om prooien te vinden en roofdieren te vermijden - en de lange migratie naar de Donau-delta te overleven.

Monitoring

Alle steuren zijn getagd zodat WWF en wetenschappelijke partners hun ontwikkeling kunnen bestuderen. Deze vissen gaan op weg naar de Zwarte Zee, waar ze uitgroeien tot een van de grootste zoetwatervissen op aarde. De monitoring levert ook belangrijke informatie op over het gedrag van de Beluga-steur, inclusief hun migratiepatronen en belangrijke leefgebieden.

“We zullen doorgaan met het vrijlaten van de steur in de Donau, maar dit is geen oplossing voor de lange termijn. We moeten de illegale visserij stoppen, het beheer van de Donau over de grenzen heen verbeteren en aangetaste delen van het stroomgebied herstellen - werk waar zowel de mens, de natuur als de steur baat bij hebben”, aldus Beate Striebel, WWF Lead Global Sturgeon-initiatief. "Dit is ons doel - de Donau helpen herstellen en de stroperij beëindigen, zodat deze jonge steur kan overleven en bloeien wanneer hij terugkeert."

Gerelateerde artikelen

196 nieuwe grote dammen gepland in Europese beschermde gebieden

De biodiversiteit in Europese zoetwatergebieden verkeert al enige tijd in een crisis. Maar nu blijkt dat ook beschermde gebieden niet langer veilig zijn. 196 grote dammen en waterkrachtcentrales staan op het punt om gebouwd te worden in rivieren zoals de Donau, Mura en Sava.
Meer info

Steun voor actieplan om rivierdolfijnen in Zuid-Amerika te beschermen

De Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) heeft het actieplan voor betere bescherming voor rivierdolfijnen in de Amazone, Orinoco, Tocantins en Araguaia rivieren goedgekeurd.
Meer info

Wereld mangrove dag

Het is vandaag #WorldMangroveDay. Mangroves zijn belangrijk - voor de natuur en ook zeker voor mensen. Over de hele wereld zijn gemeenschappen afhankelijk van mangroves voor voedsel, kustbescherming en inkomen. Alles bij elkaar genereren de mangroves via hun ecosysteemdiensten (zoals vis, hout, schoon water, toerisme) 2,7 biljoen dollar per jaar voor de wereldeconomie – en ze zijn belangrijk voor miljoenen mensen die nabij de mangrovebossen wonen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).