© Sjon Heijenga
Maarten Bruns
Expert Natuurlijke klimaatoplossingen Nederland
21 maart 2024

Week van de groene tuin: Jouw tuin helpt hittestress en wateroverlast voorkomen

Gisteren ben ik druk in de weer geweest om blad uit mijn kleine stadsvijver te halen. Elk jaar een viesmakend, maar zeer voldoeninggevend klusje. Maar ik ben niet de enige die actief was. Zodra het eerste lentezonnetje begint te stralen staat heel Nederland te popelen om weer naar buiten te gaan. Wandelen, een terrasje bezoeken of gewoon lekker de tuin in. En die tuinen zijn belangrijker dan we misschien zelf denken. Als je al die postzegeltuintjes in Nederland bij elkaar optelt, heb je toch al snel een oppervlakte zo groot als Nationaal Park de Hoge Veluwe. En met al die tuintjes samen, kunnen we een zinvolle bijdrage leveren aan het tegengaan van hittestress, wateroverlast en biodiversiteitsverlies. Tijdens de week van de groene tuin vragen we niet alleen aandacht voor tuinen, maar laten we ook zien wat mensen zelf kunnen doen.


Hittestress – zorg voor een groene parasol

Met bakstenen en tegels zuig je in de zomer een heleboel zonnewarmte op. In steden zorgt dat voor hitte-eilanden die op hun beurt weer voor hittestress zorgen bij mensen, dieren en planten. Opwarming van de aarde verergert dit effect, waardoor de thermometer in de stad in de zomer zomaar boven de 40 graden uit kan komen. Al die betegelde tuintjes lichten nu rood op in hittekaarten. Dat zorgt voor meer hitteoverlast in jouw stad of dorp, maar bovenal ook in je eigen tuin. Door tegels weg te halen en planten neer te zetten daalt de temperatuur in jouw tuin op echt hete dagen tot wel 7 graden ten opzichte van een tegeltuin. Lekker toch? Plant je bomen, dan heb je zelfs een natuurlijke parasol! In mijn eigen tuin zit ik in de zomer het liefst met een koud glas witte wijn onder ons afdakje van wijnranken. Sante!

 

Wateroverlast (en droogte) – jouw tuin als spons

Door klimaatverandering krijgen we steeds meer last van heftige regenbuien. Dat water proberen we nu zo snel mogelijk weg te voeren via onze riolen. Steeds vaker lukt dat niet meer en lopen kelders en straten onder. Een belangrijk onderdeel van de oplossing is het opvangen van het water op de plek waar het valt: in je eigen tuin dus. Iedereen denkt dan direct aan de regenton. Dat is op zich een prima start, maar je vangt er slechts een fractie van het water mee op. Veel beter is het om ervoor te zorgen dat het water de tuinbodem weer in kan. Dat begint met het weghalen van tegels. Struiken, boompjes en andere vaste planten zorgen ervoor dat de bodem weer goed waterdoorlatend wordt en regenwormen doen de rest. Je maakt van je tuin weer een waterspons, die enorm veel water kan opnemen en vasthouden. En dat is ook handig als het droog is, want dan is de watervoorraad in jouw tuin goed aangevuld. 

 

Biodiversiteit - Meer vogels en vlinders!

Elk jaar geniet ik weer van de ontluikende lente. Beginnend bij sneeuwklokjes en krokussen die als eerste hun kopjes opsteken, gevolgd door bloeiende hazelaars, meidoorn en voorjaarsbloemen. Maar al dat kleurengeweld is niet alleen decoratief, het is ook functioneel: planten leveren eten, huisvesting en voorplantingsmogelijkheden op voor veel dieren. Het meest geniet ik van de lente als ik in de vroege ochtend met een kop koffie in de hand op mijn terrasje zit. Als ik stil genoeg blijf, zie ik steeds meer gebeuren: de kikker die in de vijver springt, de koolmees die zich wast of een vlinderstelletje dat om elkaar heen dartelt. Het goede nieuws is, dat je daar niet eens een heel grote tuin voor nodig hebt. Onze tuinen kunnen biodiversiteitshotspots worden. Extra leuk is het trouwens om te onderzoeken welke dieren er in je tuin zitten. Dan kan steeds eenvoudiger door foto’s te maken en deze te laten determineren door een telefoonapp (ObsIdentify). Bijkomend voordeel is dat jouw waarnemingen direct in de grote biodiversiteitsdatabank kunnen waardoor je ook nog eens een nuttige bijdrage levert als burgerweterschapper. 

bonte specht op boomstam Ola Jennersten / WWF-Sweden

En wil jij ook meer vogels en insecten in je tuin?

We geven je 18 tips hoe je dat voor elkaar krijgt.

 

Bekijk de tips

Week van de groene tuin

We vinden groene tuinen zo belangrijk dat er nu zelfs een week van de groene tuin is. Onderzoek van Natuurmonumenten liet een paar jaar geleden al zien dat veel mensen (40%) eigenlijk meer groen in de tuin wil. Tijdens de actieweek is er van alles te doen en te vinden om die stap ook daadwerkelijk te zetten, kijk voor handige tips op de campagnewebsite. En wil je meer weten over natuurlijke oplossingen tegen overstromingen en over wat jij zelf kunt doen? Kijk dan eens op de website van Natuurkracht, een initiatief van natuurorganisaties, bewoners, ondernemers en overheden om wateroverlast tegen te gaan in Zuid-Limburg. Kortom: doe mee en maak je tuin mooier, groener en een betere plek voor mens en dier. 

Om je verder op weg te helpen hebben we een selectie gemaakt van

duurzame tuinproducten in onze webshop

Minibos in je tuin

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Capi Bijenhotel hive antraciet

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

SingingFriend YARA vetbolring

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Blossombs Giftbox Medium Inheems zaad

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Gerelateerde artikelen

©Arthur de Bruin-WWF

Stop met sober en doelmatig waterbeheer en geef ruimte aan de rivieren

WWF-er Bas Roels deelt zijn visie op rivieren
Meer info

Zorgwekkend recordaantal branden in de Pantanal

WWF-medewerker Moniek Wulms verteld over het recordaantal branden in de Pantanal in 2023.
Meer info
Sam Hobson / WWF-UK

Het COP-mechanisme: succes vieren en verlies nemen

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP28 in Dubai en vertelt over haar ervaringen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).

Maarten Bruns
Expert Natuurlijke klimaatoplossingen Nederland
Bekijk meer artikelen