Ola Jennersten / WWF-Sweden

Duurzaam tuinieren

Wil je zoveel mogelijk vogels en insecten in je tuin? We geven je 18 tips hoe je dat voor elkaar krijgt.

Waarom is een natuurvriendelijke tuin belangrijk?

Klimaatverandering, slechtere luchtkwaliteit, vermindering van biodiversiteit; het zijn een aantal actuele problemen. Veel mensen wonen in steden, waar weinig groen te vinden is. Door jouw tuin wat natuurvriendelijker in te richten, kun je zelf bijdragen aan de oplossingen! Door bijvoorbeeld meer dieren naar je tuin te lokken, kunnen bloemen zich sneller verspreiden, en creëren we een groenere leefomgeving.

Michèle Dépraz / WWF

18 tips voor een duurzame tuin

Wat kun je zelf doen?

Breng insecten en andere dieren naar je tuin! Hier 18 tips om je te helpen.

  • 1

    Tuinsafari

    Ooit op tuinsafari geweest in je eigen tuin? Je zal verbaasd staan over wat je allemaal vindt.

    Lees verder
  • 2

    Onkruid in je gras

    De meeste mensen verwijderen mos en paardenbloemen uit hun grasveld, maar wist je dat hier heel veel dieren in en van leven? Laat ze staan en kijk eens wat een prachtige dieren je aantrekt. Maai elke maand je gras in plaats van elke week, naast de dieren die je aantrekt bespaar je ook elektriciteit of brandstof voor je grasmaaier en zorg je dus voor minder CO2-uitstoot.

  • 3

    Schutting of tuinhek

    Heb je een schutting of tuinhek? Zorg dat er hier en daar een gat in de schutting zit zodat egels er onder of doorheen kunnen kruipen. Als je een oude stoeptegel schuin tegen de schutting zet en er wat oude bladeren in legt heb je misschien geluk dat er een egel een nestje maakt.

  • 4

    Liever geen potgrond

    Wist je dat potgrond voor 70 tot 100% uit turf bestaat? Turf houdt vocht vast en is een niet-hernieuwbare grondstof die uit natuurgebieden wordt gewonnen. 

    Maak liever je eigen potgrond door te composteren. Je kunt bijvoorbeeld oude bladeren in de herfst in een korf van gaas bewaren of maakt het door groente-, fruit- en tuinafval op een hoop in de tuin of in een speciale compostbak te bewaren. Bacteriën en andere bodemorganismen zetten het vervolgens om in bruikbare compost. Toch kopen? Koop potgrond met een biologisch of RHP keurmerk of koop kokosvezel.

  • 5

    Groen dak

    Als je een tuin hebt heb je waarschijnlijk ook een schuur. Op bijna alle daken is het mogelijk een groen dak te creëren. Niet alleen gaat zo'n dak 2 tot 3 keer zo lang mee als een standaard dak, je helpt de natuur er ook een handje mee. De plantjes op het dak zetten CO2 om in zuurstof.

  • 6

    Plantenlabels

    Gebruik schelpen, houten stokken, beschilder kiezels of ijsstokjes om de namen van je planten en steklabels op te zetten. Vermijd plastic in je tuin.

  • 7

    Diervriendelijke planten

    Kies voor wilde planten waar vogels en insecten dol op zijn. Zo vinden vlinders paarse en lilakleurige bloemen heel lekker, zoals die van een vlinderstruik. En echte bijenlokkers zijn: hemelsleutel, kattenkruid, herfstaster, muurpeper, bergamotplant, zilverkaars en blauwe knoop.

  • 8

    Maak een bijenhotel

    Bijen hebben het soms moeilijk om goede plekjes te vinden om te leven. Zeker in tuinen waar oude stengels en planten worden opgeruimd en ook in de weilanden staan steeds minder bloemen. Wilde bijen kunnen dus wel wat hulp gebruiken. Geef ze daarom een hotel in een tuin vol bloemen. Deze maak je van een leeg blik, een wijnkist en bamboe of riet, zodat de bijen een plekje kunnen vinden. 

  • 9

    Badje voor vogels

    Als het in de zomer weinig regent, is er ook weinig water voor de vogels. Zet daarom een vogelbadje in de tuin; een schaaltje met een klein laagje water. Daar kunnen ze lekker in badderen en drinken. Vergeet niet om het water geregeld te verversen.

  • 10

    Minder stenen

    Als je tuin is bestraat, moet al het regenwater via het riool worden afgevoerd. Als je voor planten in plaats van tegels kiest, kan het water gewoon weglopen in de grond. En met groen hebben de dieren ook meer plek om te wonen.

  • 11

    Gerecyclede plantenbakken

    Kies voor zoveel mogelijk milieuvriendelijke, gerecyclede of tweedehands materialen. Zo kun je het beste hout met een FSC-keurmerk kopen. En er zijn tegenwoordig ook bloempotten van gerecycled materiaal te krijgen.

  • 12

    Waterton voor regenwater

    Plaats een regenton onder een dakgoot om je regenwater op te vangen. De meeste mensen gebruiken gemiddeld per jaar 1100 liter drinkwater om planten te besproeien, dat zijn een hele hoop liters die je niet uit de kraan hoeft te tappen.

  • 13

    Tweedehands meubels en gereedschap

    Ooit overwogen om je tuinmeubilair en tuingereedschap tweedehands te kopen? Je zal verbaasd staan hoeveel keus je hebt.

  • 14

    Natuurlijke bladluisbestrijders

    Gif lijkt handig om van bladluizen af te komen, maar je jaagt er ook andere nuttige insecten en bijen mee weg. Dat kan anders. De belangrijkste natuurlijke vijand van de bladluis is het lieveheersbeestje. Bij tuinwinkels zijn speciale huisjes te koop die lieveheersbeestjes naar je tuin lokken. En ook lavendel en Afrikaantjes jagen luizen weg.

  • 15

    Vogels voeren

    Vogels kunnen steeds minder voedsel vinden doordat wij mensen alles vol bouwen. Elk seizoen kun je vogels ondersteunen door ze speciaal vogelvoer te geven in een voederbak. En wil je dit op een duurzame manier doen? Schaf dan de vetbolhouder, vogelvoerdispenser of pindakaaspothouder van gerecyclede drinkverpakkingen aan.

  • 16

    Wilde tuin

    Zorg dat je tuin niet te opgeruimd is, je kunt bijvoorbeeld oude gekapte takken of stronken in je tuin leggen of hoopjes oude bladeren. Allerlei beestjes maken er hun nestje zoals insecten, maar ook schimmels groeien er goed. En met een beetje geluk komt er ook een egel wonen.

  • 17

    Energie besparen in de tuin

    Een terrasverwarmer is echt een no-go als het gaat om duurzaam buitenleven. Trek liever een jas aan als het ’s avonds fris wordt. Andere energiebesparende tuintips: gebruik verlichting op zonne-energie. Gaat de tuinverlichting op netstroom? Gebruik dan alleen ledlampen en installeer een bewegingsmelder. Dan gaat de verlichting alleen aan wanneer het nodig is.

  • 18

    Compostthee

    Ooit gehoord van compostthee? Van een beetje compost kun je thee maken. Doe de compost in een oude panty en hang deze in een emmer met water. Met de thee kun je een groot gebied voorzien van je compost door het over de aarde te vernevelen. Niet alleen dringt dit ver door tot de wortels, je kunt er ook planten op een natuurlijke manier mee behandelen als ze meeldauw hebben. Niet om zelf op te drinken!

De 'Huisje boompje beter' app

Huisje boompje beter is een gratis app die er voor zorgt dat je huis en tuin klimaatbestendig zijn. Je krijgt praktische duurzame tips waar je gelijk iets mee kunt en ook zie je eventuele kosten, benodigdheden en natuurlijk effecten! Hoe meer je doet, hoe hoger je eco-score. De app is er voor Android en iOS.

Duurzame producten in onze webshop

Vogels voeren op een duurzame manier

Ola Jennersten / WWF-Sweden

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!