Ola Jennersten / WWF-Sweden

Duurzaam tuinieren

Wil je zoveel mogelijk vogels en insecten in je tuin? We geven je 5 tips hoe je dat voor elkaar krijgt.

Waarom is een milieuvriendelijke tuin belangrijk?

Klimaatverandering, slechtere luchtkwaliteit, vermindering van biodiversiteit; het zijn een aantal actuele problemen. Veel mensen wonen in steden, waar weinig groen te vinden is. Door jouw tuin wat milieuvriendelijker in te richten, kan je zelf bijdragen aan de oplossingen! Door bijvoorbeeld meer dieren naar je tuin te lokken, kunnen bloemen zich sneller verspreiden, en creëren we een groenere leefomgeving.

Michèle Dépraz / WWF

10 tips voor een duurzame tuin

Wat kun je zelf doen?

Breng de insecten naar je tuin! Hier 5 tips om je te helpen

 • 1

  Groen dak

  Als je een tuin hebt heb je waarschijnlijk ook een schuur. Op bijna alle daken is het mogelijk een groen dak te creëren. Niet alleen gaat zo'n dak 2 tot 3 keer zo lang mee als een standaard dak, je helpt de natuur er ook een handje mee. De plantjes op het dak zetten CO2 om in zuurstof.

 • 2

  Maak een bijenhotel

  Bijen hebben het soms moeilijk om goede plekjes te vinden om te leven. Zeker in tuinen waar oude stengels en planten worden opgeruimd en ook in de weilanden staan steeds minder bloemen. Wilde bijen kunnen dus wel wat hulp gebruiken. Geef ze daarom een hotel in een tuin vol bloemen. Deze maak je van een leeg blik en bamboe of riet, zodat de bijen een plekje kunnen vinden.

 • 3

  Diervriendelijke planten

  Kies voor wilde planten waar vogels en insecten dol op zijn. Zo vinden vlinders paarse en lila kleurige bloemen heel lekker, zoals die van een vlinderstruik. En bijen houden weer veel van bijvoorbeeld krokussen en rozemarijn.

 • 4

  Badje voor vogels

  Als het in de zomer weinig regent, is er ook weinig water voor de vogels. Zet daarom een vogelbadje in de tuin; een schaaltje met een klein laagje water. Daar kunnen ze lekker in badderen en drinken.

 • 5

  Minder stenen

  Als je tuin is bestraat, moet al het regenwater via het riool worden afgevoerd. Als je voor planten in plaats van tegels kiest, kan het water gewoon weglopen in de grond. En met groen hebben de dieren ook meer plek om te wonen.

 • 6

  Gerecyclede plantenbakken

  Kies voor zoveel mogelijk milieuvriendelijke, gerecyclede of tweedehands materialen. Zo kun je het beste hout met een FSC-keurmerk kopen. En er zijn tegenwoordig ook bloempotten van gerecycled materiaal te krijgen.

 • 7

  Waterton voor regenwater

  Plaats een regenton onder een dakgoot om je regenwater op te vangen.  De meeste mensen gebruiken gemiddeld per jaar 2500 liter water om planten te besproeien, dat zijn een hele hoop liters die je niet uit de kraan hoeft te tappen.

 • 8

  Composthoop

  Ooit nagedacht over een composthoop of compostvat? Bijna al je groenafval en etensrestjes kun je recyclen tot compost. Dat zorgt er niet alleen voor dat je minder vuilnis produceert, maar ook dat je je eigen compost hebt voor je kamer-, balkon, of tuinplanten.

 • 9

  Tweedehands meubels en gereedschap

  Ooit overwogen om je tuinmeubilair en tuingereedschap tweedehands te kopen? Je zal verbaasd staan hoeveel keus je hebt.

 • 10

  Vogels voeren

  Vogels kunnen steeds minder voedsel vinden doordat wij mensen alles vol bouwen. Elk seizoen kan je vogels ondersteunen door ze speciaal vogelvoer te geven in een voederbak. En wil je dit op een duurzame manier doen? Schaf dan de WWF vetbolhouder aan.

De 'Huisje boompje beter' app

Huisje boompje beter is een gratis app die er voor zorgt dat je huis en tuin klimaatbestendig zijn. Je krijgt praktische duurzame tips waar je gelijk iets mee kunt en ook zie je eventuele kosten, benodigdheden en natuurlijk effecten! Hoe meer je doet, hoe hoger je eco-score. De app is er voor Android en iOS.

Global Warming Images WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!