Ola Jennersten / WWF-Sweden

Ook op tuinsafari in je eigen tuin?

Ben je op zoek naar iets om te doen rond je huis? Dan hebben we een leuke tip: een tuinsafari! Ga op avontuur in je eigen tuin en ontdek allerlei planten, dieren en sporen. Ook als je geen (grote) tuin hebt kun je meedoen. Bijvoorbeeld bij de heg naast je voordeur, een bloemenperkje of een park in de buurt.

Vier safaritips voordat je begint:

 

 1. Veiligheid voor jezelf

  Als je op een korte afstand ingespannen naar wilde dieren of planten aan het kijken bent, kun je makkelijk vergeten wat er om je heen gebeurt. Ook al ben je in een omgeving die je goed kent. Bedenk altijd dat er misschien planten om je heen zijn die je beter niet kan aanraken, plekken waar je je handen niet kan neerzetten of bijvoorbeeld auto’s en fietsers die langsrijden als je op straat of in een park bent.

 2. Veiligheid voor planten en dieren
  Veel van wat je gaat bekijken is erg klein. Als je dichtbij planten en dieren komt en ze aanraakt kunnen ze beschadigen, dus denk na voordat je iets aanraakt. Bij planten is het prima om bladeren opzij te duwen, als je tenminste zeker weet dat die plant niet giftig is. Maar zorg dat je niks afbreekt, want de plant en dieren die erin leven gebruiken de bladeren. Insecten kun je oppakken, maar doe dat niet met je handen. Je kunt ze pijn doen zonder dat je doorhebt hoe klein het diertje is en hoe sterk jij bent. Met een glazen potje kun je insecten makkelijk oppakken en goed bekijken. Heb je geen potje? Dan kun je ook een blad van een plant gebruiken.

 3. Alles van dichtbij bekijken
  Hoe bekend je ook bent in je tuin of andere omgeving, iets van dichtbij bekijken geeft een heel ander perspectief. Zoom in op een plant of dier, bekijk ‘m steeds van nog een beetje dichterbij en je zult versteld staan van wat je ziet.

 4. Onder planten, stenen of objecten zoeken
  Veel dieren verstoppen zich om niet gevonden te worden door andere dieren die ze op willen eten. Kleine diertjes kunnen ook in hun winterslaap zijn, of ze vinden een donkere, vochtige plek een fijne omgeving om te leven. Dus kijk goed onder bladeren, stenen of objecten om dieren te vinden.

 

Twee manieren

Je kunt de safari op twee manier doen: met pen en papier, of digitaal met de WWF-Seek-app die je kunt downloaden. De app helpt bij het identificeren van planten, dieren en schimmels in hun omgeving. Je ziet welke soorten eerder in de buurt zijn waargenomen en je kunt ook exemplaren fotograferen. De app waarschuwt je ook als er iets gevaarlijks om je heen is, maar dat zal in Nederland niet veel voorkomen. Als je de gegevens van jouw vondst in je app uploadt, dan komen ze in een wereldwijde database terecht waar wetenschappers in kijken.

Benieuwd hoe jij voor nog meer wilde dieren en planten in je tuin kunt zorgen? Lees de duurzame tuiniertips.

Veel plezier op je tuinsafari!

Voorbeelden van wat je kan vinden

David Lawson / WWF-UK
Lege slakkenhuizen
Lege slakkenhuizen
Kijk eens onder (fruit)boom in je tuin. Zie je daar lege slakkenhuisjes liggen? De boom wordt gebruikt door vogels om even te rusten en een gevonden slak op te eten. Ze laten vervolgens het lege slakkenhuisje vallen.
WWF-Sweden / Germund Sellgren
Op een boomstronk
Op een boomstronk
Heb je een boomstronk in je tuin van een gesnoeide boom? Vaak wordt zo’n stronk gebruikt als eettafel van vogels. Misschien vind je er ook lege slakkenhuizen. Dit is meestal ook een plek voor schimmels en paddenstoelen om te groeien.
Greg Armfield / WWF-UK
Tussen en onder takken
Tussen en onder takken
Heb je ergens takken in je tuin liggen? Til ze eens op om te zien of een spin misschien een web heeft gemaakt aan de onderkant van de tak. Met de WWF-Seek-app kun je de spin identificeren.
Germund Sellgren / WWF-Sweden
Onder stenen en tegels
Onder stenen en tegels
Til een aantal tegels of stenen op en je vindt vast mieren, een slak, een duizendpoot en pissebedden.

Duurzame tuinproducten in onze webshop

Zorgen voor vogels, bijen en vlinders

SingingFriend TARA vogelvoederdispenser

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Capi Bijenhotel ovaal antraciet

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Blossombs Giftbox Medium Inheems zaad

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Capi Plantentbakje hive antraciet

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}