Paul Colangelo / WWF-US

Rivieren en delta´s hebben onze bescherming nodig

Geef water de ruimte

  • Dammen verwijderen
  • Gebieden beschermen

Wat doet WWF om rivieren en delta´s te beschermen?

WWF werkt, samen met lokale partnerorganisaties, lokale bevolking, bedrijfsleven en beleidsmakers aan oplossingen voor die plekken in de wereld waar de hoeveelheid water of de kwaliteit van het water onder druk staat, hersteld of beschermd moet worden.

Geef rivieren de ruimte

WWF - Myanmar / Hkun Lat

Hoe we rivieren en delta's kunnen beschermen

Werken met de natuur betekent dat je gebruik maakt van de natuurlijke processen in het gebied op zo’n manier dat de natuur ter plekke, nu en in de toekomst, wordt behouden of hersteld. Als veiligheid wordt gecombineerd met natuurontwikkeling kunnen bijvoorbeeld de effecten van klimaatverandering, zoals de stijging van de zeespiegel en grotere hoeveelheden rivierwater, beter opgevangen worden.

  • 1

    Ruimte geven aan rivieren

    WWF heeft samen met partner organisaties het plan "Ruimte voor levende rivieren ontwikkeld" en roept via een manifest politici op om doelmatig water te gaan beheren.

  • 2

    Dammen voorkomen en verwijderen

    We spannen ons in om de weinige vrijstromende rivieren die we nog hebben te behouden en de aanleg van nieuwe dammen te voorkomen. Ook werken we aan het verwijderen van oude dammen zonder functie. Het verwijderen van dammen is één van de meest effectieve manieren om natuur te herstellen met direct resultaat.

  • 3

    Beschermde gebieden

    We helpen overheden bij het beschermen van belangrijke zoetwatergebieden, bijvoorbeeld rivieren en meren die belangrijk zijn als overwinteringsgebied voor trekvogels. Onder andere met het Ramsarverdrag; ondertekend door 168 landen die beloven de belangrijkste waterrijke gebieden zo goed mogelijk te beschermen.

  • 4

    Plastic vangers

    Plastic vangers in rivieren plaatsen die afval opvangen.

Wat kan jij doen?

Op warme dagen gebruiken we met z’n allen heel veel water, nog meer dan normaal. Om de planten water te geven, het badje te vullen of om te douchen. Het kost waterzuiveringsbedrijven veel energie om water te zuiveren. Om watertekort tegen te gaan en het verbruik van energie te beperken is het goed om zuinig om te gaan met water. Wij geven je 17 tips om water te besparen in en om het huis.

Meer info
portretfoto bas roels
Bas Roels
Adviseur Nederlandse delta en rivieren
"geef ruimte aan rivieren"
Lees de blog van Bas

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor zoetwater

Nederland
Met onze delta van rivieren, de Waddenzee en de Noordzee hebben we prachtige natuur in huis.
Wild Wonders of Europe / Widstrand / WWF
Europese rivieren
Europa heeft prachtige rivieren met wetlands, delta’s en meren.
César David Martinez
Amazone
Een lange, brede rivier die door oneindig oerwoud stroomt met prachtige planten en dieren.
Martin Harvey / WWF
Zuidelijk Afrika
De Zambezi: een 2500 kilometer lang blauw lint dat door het zuiden van Afrika stroomt.
Juan Pratginestos / WWF
Brazilië
De Pantanal is een soort soepkom die ieder half jaar helemaal volloopt met water.

Resultaten en Updates

Natuurkracht

Geuldal-studie

Natuurkracht onderzocht of natuur het Geuldal kan beschermen tegen overstromingenBureau Stroming, H+N+S Landschapsarchitecten en Acacia Water keken hoe een natuurlijker landschap er voor kan zorgen dat het Geuldal minder last heeft van droogte en overstromingen. Ze bevestigden wat we eigenlijk al wisten: natuur helpt ons om water te vertragen tijdens piekbuien.
Meer info

Beleid Rijkswaterstaat belemmert de ruimte voor de rivieren

Hoogwaterveiligheid, bevaarbaarheid en natuur kunnen heel goed samengaan in het rivierengebied, maar beleidsregels van Rijkswaterstaat belemmeren dat. Dat is onnodig, slecht voor de natuur en verhindert het realiseren van de doelen van de Kaderrichtlijn Water en Natura 2000.
Meer info
Michel Gunther / WWF

Recordaantal dammen verwijderd in Europa

In 2022 is in 16 Europese landen een recordaantal van 325 dammen uit rivieren verwijderd. Dat is een stijging van 36% vergeleken met 2021. Koploper is Spanje, gevolgd door Zweden en Frankrijk. Voor het eerst is afgelopen jaar ook een stuw in Luxemburg weggehaald, als onderdeel van een groter natuurherstelproject in de rivier Pétrusse die door de hoofdstad loopt.
Meer info
Thomas Cristofoletti / WWF-US

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!