Zeeschildpadden leggen onnodig het loodje als bijvangst van tropische garnalenvisserij
Het Wereld Natuur Fonds roept, op Wereld Zeeschildpaddendag, de Europese Unie op om het gebruik van een zogeheten Turtle Excluder Device (TED) voor tropische garnalenvisserij verplicht te maken en daarmee de grootschalige en onnodige bijvangst van zeeschildpadden te stoppen. De EU is één van de grootste markten voor visserijproducten en de belangrijkste importeur van garnalen ter wereld. Regelgeving met betrekking tot Turtle Excluder Devices op Europees niveau zou duizenden zeeschildpadden per jaar redden.
Hoe werkt TED?
Een Turtle Excluder Device is een speciaal raster in een visnet waardoor zeeschildpadden én andere grotere zeedieren kunnen ontsnappen. Wereldwijd worden jaarlijks naar schatting honderdduizenden zeeschildpadden onbedoeld gevangen in visnetten- en lijnen, waarvan tienduizenden omkomen. Deze bijvangst is één van de grootste bedreigingen voor zeeschildpadden. In vergelijking met andere takken van visserij gaat het vooral bij garnaalvisserij in tropische gebieden, zoals India, Indonesië en Thailand, fout en verdwijnen er relatief veel zeeschildpadden in netten en gaan dood door verdrinking.
Bedreigde schildpadden
En dat is verontrustend. Zes van de zeven soorten zeeschildpadden die op de Rode Lijst van de IUCN staan, zijn gecategoriseerd als kwetsbaar, bedreigd of ernstig bedreigd. Van de zevende soort is voldoende data beschikbaar om een statusbeoordeling te maken.
Nathalie Houtman, ocenanenexpert bij WWF in Nederland: “Hoe langer de EU wacht met regelgeving, hoe meer zeeschildpadden onnodig sterven. Dat terwijl Turtle Excluder Devices al jaren een effectieve manier zijn om bijvangst van deze bedreigde dieren terug te dringen. Vergelijkbare regelgeving wordt in de Verenigde Staten al meer dan 30 jaar met succes toegepast. Uitstel van actie is geen optie”.
Tijd voor actie
In 2020 werd de Europese Commissie in een aangenomen IUCN-motie opgeroepen een verordening aan te nemen die TED’s (of gelijkwaardige voorzieningen) verplicht stelt voor de visserij op tropische garnalen. De motie werd gesteund door veel EU-lidstaten, waardoor er een momentum ontstond voor de Europese Commissie om dit te doen. Maar tot nu toe is is er nog niets gebeurd. Het ontbreken van deze regelgeving staat haaks op eigen doelstellingen van de EU om de biodiversiteit te herstellen en duurzame voedselsystemen te garanderen.
Gerelateerde artikelen
6 dieren die last hebben van klimaatverandering
Colombia beschermt 32 miljoen hectare natuur
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).