Wat fietskabels, koeien en medicijnen te maken hebben met het verdwijnen van grote katten
Wat fietskabels, koeien en medicijnen te maken hebben met het verdwijnen van grote katten
Grote katten krijgen het - hoe machtig en krachtig ze er ook uitzien - door menselijk handelen steeds moeilijker. Naast verlies van leefgebied en stroperij zijn er nog meer, onverwachte, bedreigingen voor Big Cats.
Staaldraad van fietsen als valstrik
Staaldraad van fietsremmen wordt steeds vaker ingezet voor het maken van valstrikken. En al zijn deze vallen niet altijd geplaatst met het doel om grote katten te doden, de vallen maken geen onderscheid tussen dieren. Zo komt het steeds vaker voor dat grote katten de dupe worden van deze illegale manier van jagen.
Medicijnen en statussymbolen
Op dit moment leven er nog maar 3900 tijgers in het wild. Maar, in gevangenschap (in landen als China, Thailand, Laos en Vietnam) leven er nog zo’n 8000 tijgers. Goed nieuws zou je denken. Maar déze tijgers worden gefokt voor illegale handel. Er worden nog steeds enorme bedragen neergeteld voor tijgerproducten: van gebruik in traditionele medicijnen tot statussymbolen.
Kostbare botten
De vraag naar tijgerbotten stijgt. Daarom wordt steeds vaker het skelet van leeuwen gebruikt voor verwerking in traditionele Aziatische medicijnen als alternatief voor deze tijgerbotten.
Vee en plantages
De jaguar – de grootste kat van Amerika – leeft nu nog maar op de helft van het gebied waar hij ooit leefde. Het oorspronkelijke leefgebied van de jaguar wordt nu gebruikt voor het houden van vee en voor plantages.
Boze boeren
Door gebrek aan voedsel en gebrek aan ruimte trekken sneeuwluipaarden steeds vaker de bewoonde wereld in op zoek naar eten, zoals een geit of een koe. Boeren verliezen op deze manier hun vee en dus hun inkomen aan sneeuwluipaarden. Als verdediging of vergelding worden sneeuwluipaarden gedood.
Gerelateerde artikelen
Latijns-Amerikaanse regeringen moeten aan de bak voor de jaguar
Formuleren van een nieuwe strategie saai??
Ex-opvangtijger Pavlik gedood door stropers
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).