Anja G. Burns / WWF-US
23 maart 2018

Vissers Bonaire werken samen aan verduurzaming

 

Vissen is een van de oudste beroepen in de Nederlandse Cariben. Veel gezinnen die leven van visserij, geven de traditie door aan hun kinderen. Maar het wordt steeds moeilijker om fatsoenlijk te kunnen leven van de visserij. Dat heeft te maken met onder andere klimaatverandering, vervuiling, overbevissing en bijvangsten. Allemaal factoren die rampzalige gevolgen hebben voor de gezondheid van oceanen en daarmee voor vis, ook in Caribisch Nederland.

 

'Social mapping'

Om de lokale situatie beter te begrijpen en te kunnen helpen met de verduurzaming van de lokale visserij, werkt WNF aan verschillende visserij-gerelateerde projecten en onderzoeken, waaronder ‘social mapping.’ Dit laatste onderzoek werd op Bonaire uitgevoerd door Stacey Mac Donald, onderzoekster bij KITLV (Koninklijk Instituut voor taal-, land- en volkenkunde).

Visserijcoöpereatie opgericht

Stacey werkte enkele maanden nauw samen met lokale vissers en met andere belanghebbenden bij het (duurzaam) beheer van de visserij. Dankzij haar onderzoek, is nu een aantal knelpunten in kaart gebracht. Daarnaast is de lokale samenwerking van de vissers sterker geworden. Er is zelfs een visserijcoöperatie opgericht genaamd PiskaBon. Deze komt op voor de belangen van de lokale vissers en maakt samenwerking eenvoudiger met de andere partijen op het gebied van visserijbeheer. (Piska betekent vis in het Papiaments en Bon is de toevoeging vanwege Bonaire).

Werken aan een gezondere zee

Nu de knelpunten bij de verschillende partijen in kaart zijn gebracht, de vissers verenigd zijn en open staan voor verduurzaming, kunnen we verder samenwerken aan een gezondere zee en gezonde visbestanden op Bonaire.

Lees hier meer over dit project (Engelstalig)

Anja G. Burns / WWF-US

Gerelateerde artikelen

Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
Richard Barrett

Migratieroutes voor walvissen in de Grote Oceaan moeten snel beschermd worden

Er is spoedige samenwerking nodig om migrerende walvissen in de oostelijke Stille Oceaan te beschermen. We moeten de bedreigingen voor deze dieren beperken en snel actie ondernemen in deze hele regio. Dit roept een nieuw rapport van WWF en partners op.
Meer info
Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).