Anja G. Burns / WWF-US
23 maart 2018

Vissers Bonaire werken samen aan verduurzaming

 

Vissen is een van de oudste beroepen in de Nederlandse Cariben. Veel gezinnen die leven van visserij, geven de traditie door aan hun kinderen. Maar het wordt steeds moeilijker om fatsoenlijk te kunnen leven van de visserij. Dat heeft te maken met onder andere klimaatverandering, vervuiling, overbevissing en bijvangsten. Allemaal factoren die rampzalige gevolgen hebben voor de gezondheid van oceanen en daarmee voor vis, ook in Nederlandse Cariben.

 

'Social mapping'

Om de lokale situatie beter te begrijpen en te kunnen helpen met de verduurzaming van de lokale visserij, werkt WNF aan verschillende visserij-gerelateerde projecten en onderzoeken, waaronder ‘social mapping.’ Dit laatste onderzoek werd op Bonaire uitgevoerd door Stacey Mac Donald, onderzoekster bij KITLV (Koninklijk Instituut voor taal-, land- en volkenkunde).

Visserijcoöpereatie opgericht

Stacey werkte enkele maanden nauw samen met lokale vissers en met andere belanghebbenden bij het (duurzaam) beheer van de visserij. Dankzij haar onderzoek, is nu een aantal knelpunten in kaart gebracht. Daarnaast is de lokale samenwerking van de vissers sterker geworden. Er is zelfs een visserijcoöperatie opgericht genaamd PiskaBon. Deze komt op voor de belangen van de lokale vissers en maakt samenwerking eenvoudiger met de andere partijen op het gebied van visserijbeheer. (Piska betekent vis in het Papiaments en Bon is de toevoeging vanwege Bonaire).

Werken aan een gezondere zee

Nu de knelpunten bij de verschillende partijen in kaart zijn gebracht, de vissers verenigd zijn en open staan voor verduurzaming, kunnen we verder samenwerken aan een gezondere zee en gezonde visbestanden op Bonaire.

Lees hier meer over dit project (Engelstalig)

Anja G. Burns / WWF-US

Gerelateerde artikelen

Casper Douma

In beeld: Caribische koraalriffen toen en nu

WWF lanceert een online tentoonstelling over de geschiedenis van koralen in het Nederlands Caribisch gebied.
Meer info
© Dos Winkel / WWF

Gevaar olieramp Bonaire geweken

Op en rond Bonaire is men opgelucht dat de olieramp die vorige week de kust van Bonaire bereikte, minimale schade heeft veroorzaakt.
Meer info
©WWF NL - Capser Douma

Aangespoelde olie: "Op Bonaire dreigt een natuurramp"

Het Wereld Natuur Fonds maakt zich grote zorgen over de olie die aanspoelt aan de oostkust van Bonaire. "Het is een beschermd natuurgebied. De olie is een grote bedreiging voor de koraalriffen en ook voor het zeegras en de mangroven en dus ook voor de mens.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).