Milos Bicanski / WWF-UK
03 juli 2019

Roos (21) wint de Dopper Changemaker Challenge

De 21-jarige Roos Kolkman is met een internationaal platform gestart om op scholen over de hele wereld aandacht te besteden aan het plasticprobleem. Ze heeft met dit idee de Dopper Changemaker Challenge gewonnen. 

Roos is net afgestudeerd aan de Universiteit Leiden. Ze studeerde internationaal recht en specialiseerde zich in duurzaamheid. Samen met 3 medestudenten en docent Thijs Bosker kwam ze op het idee om zich op educatie te richten. „Sommige docenten vinden het lastig om wat over plastic te vertellen, ze weten niet hoe ze erover moeten beginnen en in welke les het goed past. En scholen hebben vaak niet het juiste lesmateriaal. Docenten moeten dat materiaal zelf helemaal gaan samenstellen. Dat is lastig voor ze: ze hebben daar niet altijd de tijd, het geld of de mogelijkheid voor.” Dat moet anders, vindt ze. Daarom startte ze website Unplastic.me. De website is nog niet af, maar zal vol komen te staan met lesmateriaal in allerlei verschillende talen.

Toegankelijk

De academica wil het platform gratis aanbieden, zodat het voor iedereen toegankelijk is. Ze richt zich niet alleen op scholen in Nederland, maar over de hele wereld. Het materiaal moet dus beschikbaar zijn in zoveel mogelijk verschillende talen. De lespakketten moeten zo gangbaar zijn dat ze aansluiten bij verschillende vakken. Er wordt nu volop aan het lesmateriaal gewerkt. Om te zorgen voor eerlijke informatie moet er worden nagegaan waar cijfers in artikelen vandaan komen: die kunnen namelijk nog weleens verschillen. Roos hoopt dat de site over 3 maanden online kan. „Maar ook daarna blijf ik er natuurlijk druk mee bezig. Ik moet straks zorgen dat scholen weten dat deze informatie beschikbaar is.”

Ook voor kinderen

Als het lesmateriaal online staat wil ze zich gaan richten op kinderen; „Sommige volwassenen kunnen het idee hebben van: ’het leed is al geleden. Dat plastic ligt er nu toch al’, maar jongeren hebben nog een heel leven voor zich. Zij willen ook kunnen genieten van een schone oceaan, van de natuur. Daarnaast is het zo dat ouders het meeste leren van hun kinderen. Daar ben ik echt van overtuigd. Dus als je met die generatie begint, kan je nog echt iets doen aan het plasticprobleem.”

Free The Sea

Wil je zelf iets doen? Hou dan de site van Roos in de gaten en ga ondertussen naar freethesea.nl, want ook WWF zet zich in voor een plasticvrije zee. Wil je weten hoe? En wil je hier zelf ook iets aan bijdragen? Teken de VN-petitie, kom zelf in actie, verminder je gebruik van wegwerpplastic of doneer. Doe mee en Free The Sea!

Bron: Leidsch Dagblad

Gerelateerde artikelen

WWF

VN-lidstaten besluiten tot ontwikkeling bindend plasticverdrag

WWF prijst historisch besluit
Meer info
naturepl.com / Alex Mustard / WWF

Oceanen in 2050 dichtgeslibd met plastic

De verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigd. Dat is de alarmerende conclusie van het nieuwe rapport: 'Impacts of plastic pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems' van het Wereld Natuur Fonds.
Meer info

Ploggen langs de Nederlandse kust levert ruim 1500 kilo afval op

Daan en Steef hebben met hun Beach Clean-up 'The Wave' in 11 dagen de hele Nederlandse kust afgeplogd, oftewel tijdens het joggen en flink doorstappen, zwerfafval opgeruimd. En dat heeft, naast veel mooie verhalen en bijzondere vondsten, ook ruim 1500 kilo afval opgeleverd, dat nu niet meer in zee kan komen.
Meer info
Per Angelstam WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!