Martin Harvey / WWF
19 augustus 2018

Olieboringen bedreigen opnieuw Virunga en Salonga in Congo

 
 
 

WWF maakt zich grote zorgen over de mogelijke schadelijke gevolgen die olieproductie kan hebben voor de nationale parken Salonga en Virunga in de Democratische Republiek Congo (DRC). De regering heeft plannen bekend gemaakt voor olieboringen in beide werelderfgoedlocaties. Het is helaas niet voor het eerst dat Virunga bedreigd wordt door olieboringen.

 

Kritisch bedreigde bonobo's en berggorilla's

Salonga en Virunga: de thuisbasis van respectievelijk bonobo's en berggorilla's, twee kritisch bedreigde soorten in de DRC. In deze unieke parken zijn daarnaast enorme aantallen vogels te vinden, maar ook leeuwen, olifanten, nijlpaarden, chimpansees en de opmerkelijke okapi. Maar deze geweldige plek wordt wederom bedreigd door olieboringen. Olieboringen vormen een groot risico voor de uitzonderlijke soortenrijkdom in dit gebied, evenals voor het levensonderhoud van de lokale bevolking.

Duurzame ontwikkeling voor mens en natuur

WWF dringt er bij de DRC-regering op aan om de nationale parken te beschermen. Samen met partners en belanghebbenden ter plaatse werkt WWF aan de ontwikkeling van een ​​programma dat de natuur kan beschermen en de sociaal-economische situatie kan verbeteren voor mensen die afhankelijk zijn van deze natuurlijke hulpbronnen.

Herhaling

Het is niet voor het eerst dat Virunga bedreigd wordt door olieboringen. In 2012 wilde de Britse oliemaatschappij Soco in Virunga National Park op zoek naar olie. WWF voerde vervolgens wereldwijd campagne om Soco ertoe te brengen hun plannen te laten vallen. WWF verzamelde meer dan 750.000 handtekeningen en diende een klacht tegen het bedrijf in wegens schending van de OESO-richtlijnen voor internationaal ondernemen. En dat werkte. In juni 2014 stemde Soco ermee in om zijn plannen in te trekken en het park te verlaten.

Gerelateerde artikelen

Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info
Luis Barreto / WWF-UK

Wereld Natuur Fonds gaat illegale ontbossing tegen met AI-systeem

WWF-NL gaat illegale ontbossing tegen met de ontwikkeling van Forest Foresight. Dit intelligente systeem voorspelt met big data, waaronder satellietbeelden, houtkap in tropische bossen waarop overheden en lokale organisaties op tijd kunnen ingrijpen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).