27 mei 2019

Nieuw gratis WWF-lesaanbod over nu én later

"Juf, het gaat heel slecht met de bijen. Hoe komt dat?" "Meester, weet je wel dat vliegen heel erg slecht is voor het milieu!" Kinderen zien en horen veel over de wereld. Met Toekomstkunde wil WWF tegemoetkomen aan de nieuwsgierigheid en betrokkenheid van kinderen bij de wereld.

Toekomstkunde

Bij Toekomstkunde zoeken kinderen naar antwoorden op hun vragen over de wereld. Het nieuws staat bol van berichten over klimaatverandering en problemen op de planeet. Kinderen willen weten hoe dat zit en wat zij eraan kunnen doen. Met Toekomstkunde verdiepen zij zich in thema’s die relevant zijn voor hun toekomst. Ze doen kennis op waarmee ze bewust keuzes kunnen maken en waarmee ze de mensen om hen heen positief beïnvloeden. Ze leren wat het betekent om wereldbewoner te zijn.

Boegbeeld

Nieuwe WWF-Ambassadeur Janouk Kelderman is nauw betrokken bij de inhoud van de lessen. Elke week geeft Janouk een tip of stelt ze kinderen een vraag over de toekomst. Janouk: ‘Ik was als kind zelf een Ranger! Ik ben ook opgegroeid in een groen gezin. Pas toen ik vanuit de Achterhoek naar het westen verhuisde, merkte ik dat de liefde voor dier en natuur niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Nu ik ouder ben, vind ik die opvoeding heel waardevol en zet ik me er voor in dat ieder kind hiermee in aanraking kan komen.’

Aanmelden

Toekomstkunde is gratis en begint vanaf de tweede week van september 2019. Vanaf dan is er wekelijks een werkblad met achtergrondinformatie beschikbaar over een actueel onderwerp, gelinkt aan natuur, duurzaam- heid, klimaat en/of wilde dieren. Vallen er zeecontainers van  een schip in de Waddenzee? Tonen wetenschappers aan dat insecten massaal uitsterven? Grote kans dat zulke onderwerpen terugkomen in een Toekomstkundeles. Leerkrachten kunnen zich aanmelden via wwf.nl/toekomstkunde

Gerelateerde artikelen

Charles J. Sharp

Nieuwe krokodil, aap en nog 740 andere soorten ontdekt

In de regenwouden van Afrika zijn 742 nieuwe plant- en diersoorten ontdekt. 10 jaar deden wetenschappers onderzoek naar levensvormen in het Congobekken.
Meer info
Wild Wonders of Europe  / Igor Shpilenok / WWF

Hoopvol nieuws over saiga-antilopen

Op de VN-Klimaattop in Dubai heeft IUCN (International Union of Conservation of Nature) vandaag de nieuwste Rode Lijst van bedreigde soorten bekendgemaakt. Een toepasselijke plek want de klimaatcrisis heeft enorme negatieve gevolgen voor diersoorten, van de Atlantische zalm tot groene zeeschildpadden. Er zijn ook lichtpuntjes, want met de saiga, de antilope van de steppen in Centraal-Azië, gaat het ondanks de druk van klimaatverandering juist beter.
Meer info
Ernst Schrijver

Tweede lichting babysteurtjes uitgezet in Biesbosch

WWF-medewerker Maarten Bruns vertelt over het uitzetten van 45 babysteurtjes in de Biesbosch en waarom we deze extreem bedreigde diersoort willen herstellen.
Meer info