Thadoe Wai / WWF-Myanmar
22 mei 2023

Wetenschappers ontdekken 380 nieuwe soorten in Zuidoost-Azië

Een van kleur veranderende vis, een dikkeduimvleermuis, een giftige slang genoemd naar een Chinese mythologische godin, een orchidee die eruitziet als een muppet en een boomkikker met huid die lijkt op dik mos, dit zijn vijf van de 380 nieuwe soorten die wetenschappers hebben ontdekt in het stroomgebied van de Mekeong in Zuidoost-Azie. Vandaag verschijnt het rapport van het Wereld Natuur Fonds waarin die 290 planten, 19 vissen, 24 amfibieën, 46 reptielen en één zoogdier staan beschreven. 

Dit brengt het totale aantal vaatplanten, vissen, amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren dat sinds 1997 in het stroomgebied van de Mekong is beschreven, op 3.389. Honderden wetenschappers van universiteiten, natuurbeschermingsorganisaties en onderzoeksinstituten van over de hele wereld werkten tussen 2021 en 2022 samen in Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand en Vietnam.

Nu veel van de soorten al met uitsterven worden bedreigd door menselijke activiteiten, roept WWF de regeringen in de regio op om de bescherming van deze zeldzame, verbazingwekkende wezens en hun leefgebieden te verbeteren.

CLEAN_FRONT VIEW_Dendrobium fuscifaucium_© Keooudone Souvannakhoummane_Viet Nam.png
Dendrobium fuscifaucium © Keooudone Souvannakhoummane 

Na jaren wetenschappelijk onderzoek, nog steeds nieuwe soorten

"Deze opmerkelijke soorten zijn misschien nieuw voor de wetenschap, maar ze hebben gedurende miljoenen jaren overleefd en zijn geëvolueerd in de Mekong-regio. Wat ons mensen eraan herinnert dat ze er al heel lang waren voordat onze soort naar deze regio verhuisde," aldus K. Yoganand, WWF-Greater Mekong regionale natuurleider. De nieuwe soorten onder grote druk door ontbossing, aantasting van leefgebieden, aanleg van wegen, verlies van beken en rivieren, vervuiling, ziektes die door menselijke activiteiten worden verspreid, concurrentie van invasieve soorten en de verwoestende gevolgen van de illegale handel in wilde dieren en planten.

Ook Hans Beukeboom, expert van WWF-Nederland op gebied van bedreigde soorten voegt toe: "Het is heel bijzonder dat we nog steeds zoveel nieuwe soorten en zelfs een nieuw zoogdier ontdekken. Het is het bewijs dat het stroomgebied van de Mekong op gebied van biodiversiteit ongekend is. Veel soorten zijn al uitgestorven voordat ze ontdekt zijn, we moeten er alles aan doen om hun uitsterven te stoppen, hun leefgebieden te beschermen en hun herstel te helpen."


CLEAN_Calotes goetzi_ © Henrik Bringsoe.jpg
Cambodjaanse agma met blauwe kuif © Henrik Bringsoe

Hoogtepunten van het rapport zijn onder meer:

  • De Cambodjaanse agma met blauwe kuif, een agressieve hagedis die van kleur verandert als verdedigingsmechanisme.
  • Hayes' dikkeduimmyotis, een vleermuis met muisoren en ongewone vlezige duimen.
  • Khoi's bemoste kikker, een grote, spectaculaire kikker die mosgroen gekleurd is, waardoor hij opgaat in de met mos bedekte steenachtige achtergrond.
  • Dendrobium fuscifaucium, een miniatuurorchidee met schitterende roze en felgele kleuren die lijkt op de beroemde "Mahna mahna" muppets.
  • Suzhen's krait, een extreem giftige slang, genoemd naar Bai Su Zhen, een slangengodin uit een Chinese mythe de legende van de witte slang.
  • Cleyera bokorensis, een groenblijvende struik die wordt bedreigd door een Cambodjaans casino, dam en woonwijk.
  • De Thaise krokodillensalamander in Vietnam die wordt bedreigd door landbouw en houtkap, en ook doordat die als traditioneel middel tegen buikpijn en parasitaire infecties wordt gebruikt door de lokale gemeenschap.
  • Thailand's kromtenige gekko is vernoemd naar de mythische boomnimf - Rukha Deva - die in bomen leeft en de bossen beschermt. Het dier is ontdekt in het Tenasserim-gebergte op de grens met Myanmar, opent agressief zijn mond en zwaait zijn staart heen en weer wanneer hij wordt bedreigd.

CLEAN_Cyrtodactylus kulenensis - © Peter Geissler_Cambodia.JPG
Thailand's kromtenige gekko © Peter Geissler

Bescherming met nieuwe technologieën

Helaas sterven veel soorten uit voordat ze zelfs maar ontdekt zijn. Wetenschappers geven aan dat het gebruik van nieuwe technologieën zoals bio-akoestiek en genetische sequencing nodig zijn om hen te helpen meer soorten te ontdekken in deze hotspot van biodiversiteit.

Om de achteruitgang van wilde dieren een halt toe te roepen, versterkt WWF het beheer van beschermde gebieden en pakt het de strikkencrisis, de illegale markten voor wilde dieren, de online handel in wilde dieren en de financiële misdrijven in verband met de handel in wilde dieren aan.

WWF werkt samen met overheids-, non-profit- en particuliere partners in de vijf landen van het stroomgebied van de Mekong aan bescherming van de soorten en hun leefgebied. Belangrijke wilde dieren zoals Aziatische olifanten, Irrawaddy-dolfijnen en tijgers, en ook de bossen, rivieren en oceanen waarvan ze afhankelijk zijn worden beschermd.

Download het rapport

New Species Discoveries in the Greater Mekong 2021 & 2022

Gerelateerde artikelen

Christiaan van der Hoeven / WWF-Netherlands

Interview Thomas Breuer

Lees het persoonlijke verhaal van Thomas Breuer, die dagelijks met en voor deze indrukwekkende dieren werkt.
Meer info
Wild Wonders of Europe  / Igor Shpilenok / WWF

Hoopvol nieuws over saiga-antilopen

Op de VN-Klimaattop in Dubai heeft IUCN (International Union of Conservation of Nature) vandaag de nieuwste Rode Lijst van bedreigde soorten bekendgemaakt. Een toepasselijke plek want de klimaatcrisis heeft enorme negatieve gevolgen voor diersoorten, van de Atlantische zalm tot groene zeeschildpadden. Er zijn ook lichtpuntjes, want met de saiga, de antilope van de steppen in Centraal-Azië, gaat het ondanks de druk van klimaatverandering juist beter.
Meer info
naturepl.com / Kevin Schafer / WWF

Droom vervuld: de wereld komt samen voor rivierdolfijnen en hun rivieren

Expert rivierdolfijnen Daphne over een belangrijke verklaring voor de bescherming van rivierdolfijnen, één waar WWF een erg belangrijke rol in heeft gespeeld. Door samenwerking van 11 landen kunnen we de dieren beter beschermen!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).