Ernst Schrijver
Maarten Bruns
Expert Natuurlijke klimaatoplossingen Nederland
20 september 2023

Tweede lichting babysteurtjes uitgezet in Biesbosch

Goed nieuws! De terugkeer van de majestueuze steur in onze rivieren is weer een stapje dichterbij. In augustus werden 45 gezenderde jonge Europese steuren losgelaten in de Biesbosch. Ze vormen de tweede lichting van dit jaar. In juni werden al 29 steurtjes uitgezet. Deze extreem bedreigde rivierdino, die wel vier meter kan worden, verdween vorige eeuw uit de Rijn door overbevissing en vervuiling, maar heeft nu kans op een come-back.

Natuurlijk riviersysteem is mogelijk

De terugkomst van deze vis is belangrijk en hij staat symbool voor een goed werkende rivier, waarbij zoet en zout met elkaar verbonden zijn. De steur is namelijk een trekvis die een groot deel van zijn lange leven op zee doorbrengt, en alleen de rivier optrekt om zich voort te planten. Net als de zalm.

Herstel van een natuurlijk riviersysteem is mogelijk, als we maar de juiste maatregelen nemen zoals het beter begaanbaar maken van obstakels, zoals de Haringvlietdammen.

Onderzoek is essentieel

Op de Rijn is de steur uitgestorven, maar er zijn nog wilde exemplaren in de Noordzee. Om de steur met succes terug te laten keren is onderzoek belangrijk. Wat heeft de vis nodig om de hele tocht naar de paaigronden op de rivier te maken en hoe kunnen wij daarbij helpen?

Het onderzoek is daarnaast een noodzakelijk wettelijke stap voor herintroductie. Zodra we zeker weten dat de steur hier weer kan overleven, moet Nederland volgens de afspraken die zijn gemaakt op de Bern Conventie een herintroductie programma opzetten met de overheid.

vlcsnap-2023-08-14-12h48m49s906.png

Route de Amer

In juni werd onder grote publieke belangstelling door professor Pieter van Vollenhoven de eerste lichting gezenderde steurtjes losgelaten. De data van de 29 jonge dieren wordt opgevangen door een netwerk van ontvangstboeien. De resultaten lezen we komende maanden uit. We weten in ieder geval al dat een deel van de steurtjes richting rivier de Amer (Noord-Brabant) zijn gezwommen.

Vissen nog te klein

Eigenlijk zouden alle 69 jonge steurtjes tegelijk worden uitgezet, maar dat kon niet. Een deel was in juni namelijk nog niet groot genoeg om een zendertje te krijgen. Om gezenderd te worden moesten ze minstens 200 gram zijn (rond de 30 cm.). Het zijn trouwens heel kleine zenders, waar de vissen tijdens het opgroeien geen last van hebben.

vlcsnap-2023-08-14-12h41m49s295.png

Eerste resultaten in het najaar

Nu de laatste 45 dieren zijn losgelaten zijn we heel erg benieuwd naar de data die we binnen gaan krijgen over het zwemgedrag tijdens de trek naar het grote water. De eerste onderzoeksresultaten verwachten we in de herfst.

Volg mijn blog om op de hoogte te blijven van de laatste steurennieuwtjes!

Gerelateerde artikelen

©Arthur de Bruin-WWF

Stop met sober en doelmatig waterbeheer en geef ruimte aan de rivieren

WWF-er Bas Roels deelt zijn visie op rivieren
Meer info
Natuurkracht

Geuldal-studie

Natuurkracht onderzocht of natuur het Geuldal kan beschermen tegen overstromingenBureau Stroming, H+N+S Landschapsarchitecten en Acacia Water keken hoe een natuurlijker landschap er voor kan zorgen dat het Geuldal minder last heeft van droogte en overstromingen. Ze bevestigden wat we eigenlijk al wisten: natuur helpt ons om water te vertragen tijdens piekbuien.
Meer info
naturepl.com / Kevin Schafer / WWF

Droom vervuld: de wereld komt samen voor rivierdolfijnen en hun rivieren

Expert rivierdolfijnen Daphne over een belangrijke verklaring voor de bescherming van rivierdolfijnen, één waar WWF een erg belangrijke rol in heeft gespeeld. Door samenwerking van 11 landen kunnen we de dieren beter beschermen!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).

Maarten Bruns
Expert Natuurlijke klimaatoplossingen Nederland
Bekijk meer artikelen