Ramon Sanchez Orense
23 december 2021

Van landbouwafval naar energie in Oeganda

Klimaatverandering treft de kwetsbaarste landschappen en gemeenschappen het hardst. Juist voor hen zet WWF zich in als één van de vier partners in het Dutch Fund for Climate and Development (DFCD). We ondersteunen de ontwikkeling van schaalbare klimaatadaptatieprojecten in ontwikkelingslanden. Zoals het project van Mandulis Energy in Oeganda.

Om sterke projecten te vinden in Bangladesh, Kenia en Oeganda organiseerde het DFCD dit jaar een wedstrijd. Tijdens de COP26-klimaatconferentie in Glasgow pitchten de drie finalisten, de beste inzending uit elk land, voor een extra subsidie van 100,000 euro.

Drie winnaars, maar slechts 1 kon de beste zijn en dat was Mandulis Energy. In het Virungagebergte zamelt Mandulis Energy landbouwafval in, dat wordt omgezet tot energie en organische meststof. Het project wordt begeleid door WWF.

Hoe werkt het precies? (Engelstalig)

"Mandulis Energy laat zien hoe je op meerdere terreinen impact kan maken", zegt Charlotte Floore, programmamanager van WWF-DFCD. “Ze zetten niet alleen landbouwafval om in schone energie, maar ze bestrijden ook de armoede onder boeren en dragen bij aan een betere gezondheid.” Daarnaast introduceert Mandulis Energy ook een innovatieve verzekering die boeren beschermt tegen schade als hun oogst wordt verwoest door wilde dieren.

Gerelateerde artikelen

Global Warming Images / WWF

Brazilië, Indonesië en Congo tekenen verdrag om hun regenwouden te redden

"We vechten voor 'een ontbossing van nul' in de Amazone. Brazilië en de wereld hebben een levend Amazonewoud nodig”, zei de kersverse Braziliaanse president Lula in zijn overwinningsspeech. Lula richt zich niet alleen op bosbescherming in Brazilië, hij maakte ook afspraken met Indonesië en Congo. De drie landen - die samen ruim de helft van al het regenwoud op aarde bevatten – tekenden een verdrag om hun regenwouden te beschermen.
Meer info

Doorbraak in herstel Kafue National Park als een van Afrika's grootste natuurgebieden

De regering van Zambia en de natuurbeschermingsorganisatie African Parks gaan samenwerken om Kafue National Park in Zambia te beschermen en herstellen. De overeenkomst zal grote vooruitgang teweegbrengen in de bescherming en het effectieve beheer van Kafue, een van de tien grootste nationale parken van Afrika.
Meer info
Elke van Gils

Vier zwarte neushoorns verhuizen naar nieuw leefgebied

Vier zwarte neushoornstieren zijn in noordelijk Kwa-Zulu Natal in Zuid-Afrika verhuisd naar een nieuw leefgebied.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).