Ramon Sanchez Orense
23 december 2021

Van landbouwafval naar energie in Oeganda

Klimaatverandering treft de kwetsbaarste landschappen en gemeenschappen het hardst. Juist voor hen zet WWF zich in als één van de vier partners in het Dutch Fund for Climate and Development (DFCD). We ondersteunen de ontwikkeling van schaalbare klimaatadaptatieprojecten in ontwikkelingslanden. Zoals het project van Mandulis Energy in Oeganda.

Om sterke projecten te vinden in Bangladesh, Kenia en Oeganda organiseerde het DFCD dit jaar een wedstrijd. Tijdens de COP26-klimaatconferentie in Glasgow pitchten de drie finalisten, de beste inzending uit elk land, voor een extra subsidie van 100,000 euro.

Drie winnaars, maar slechts 1 kon de beste zijn en dat was Mandulis Energy. In het Virungagebergte zamelt Mandulis Energy landbouwafval in, dat wordt omgezet tot energie en organische meststof. Het project wordt begeleid door WWF.

Hoe werkt het precies? (Engelstalig)

"Mandulis Energy laat zien hoe je op meerdere terreinen impact kan maken", zegt Charlotte Floore, programmamanager van WWF-DFCD. “Ze zetten niet alleen landbouwafval om in schone energie, maar ze bestrijden ook de armoede onder boeren en dragen bij aan een betere gezondheid.” Daarnaast introduceert Mandulis Energy ook een innovatieve verzekering die boeren beschermt tegen schade als hun oogst wordt verwoest door wilde dieren.

Gerelateerde artikelen

Peter Chadwick

Flying rhinos: de 250e zwarte neushoorn verhuisd

Het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF en partners in Zuid-Afrika voltooide onlangs met succes de translocatie van 20 zwarte neushoorns naar een nieuw leefgebied. Daaronder bevond zich de 250e neushoorn die veranderde van leefgebied. De 20e verjaardag van dit succesvolle project kreeg daarmee een feestelijk tintje.
Meer info
Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).