Ramon Sanchez Orense
23 december 2021

Van landbouwafval naar energie in Oeganda

Klimaatverandering treft de kwetsbaarste landschappen en gemeenschappen het hardst. Juist voor hen zet WWF zich in als één van de vier partners in het Dutch Fund for Climate and Development (DFCD). We ondersteunen de ontwikkeling van schaalbare klimaatadaptatieprojecten in ontwikkelingslanden. Zoals het project van Mandulis Energy in Oeganda.

Om sterke projecten te vinden in Bangladesh, Kenia en Oeganda organiseerde het DFCD dit jaar een wedstrijd. Tijdens de COP26-klimaatconferentie in Glasgow pitchten de drie finalisten, de beste inzending uit elk land, voor een extra subsidie van 100,000 euro.

Drie winnaars, maar slechts 1 kon de beste zijn en dat was Mandulis Energy. In het Virungagebergte zamelt Mandulis Energy landbouwafval in, dat wordt omgezet tot energie en organische meststof. Het project wordt begeleid door WWF.

Hoe werkt het precies? (Engelstalig)

"Mandulis Energy laat zien hoe je op meerdere terreinen impact kan maken", zegt Charlotte Floore, programmamanager van WWF-DFCD. “Ze zetten niet alleen landbouwafval om in schone energie, maar ze bestrijden ook de armoede onder boeren en dragen bij aan een betere gezondheid.” Daarnaast introduceert Mandulis Energy ook een innovatieve verzekering die boeren beschermt tegen schade als hun oogst wordt verwoest door wilde dieren.

Gerelateerde artikelen

KAZA secretariat

Aantal Afrikaanse savanneolifanten in natuurgebied KAZA toegenomen

In Livingstone, Zambia, zijn vandaag de resultaten bekend gemaakt van de KAZA Elephant Survey, een telling van de olifanten in ’s werelds grootste natuurgebied Kavango-Zambezi (KAZA). Naar schatting leven er 227.900 olifanten in KAZA. Dit wijst op een stabiele populatie!
Meer info
Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
Kyle de Nobrega

Neushoornstroperij Zuid-Afrika licht gedaald

Zuid-Afrika maakte vandaag de jaarlijkse cijfers bekend van het aantal gestroopte neushoorns in het land. Er is sprake van een lichte daling. In 2021 werden 451 neushoorns gedood om hun kostbare hoorn, in 2022 waren het er 448.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).