WWF-US / Elisabeth Kruger
06 februari 2018

IJsgebied stapje dichter bij bescherming als werelderfgoed

 
 
 
 

Een deel van de ‘Last Ice Area’ staat op de voorlopige lijst van mogelijk nieuwe werelderfgoed gebieden dat wordt voorgelegd aan UNESCO. Een belangrijke stap voor het behoud van ijs-afhankelijke dieren in het wild.

Belangrijk toevluchtsoord voor ijs-afhankelijke dieren in het wild

Het gebied dat op de voorlopige nominatielijst voor UNESCO komt te staan maakt deel uit van het noordelijkste ijsgebied van Groenland en Canada, waar zee-ijs waarschijnlijk het langst behouden blijft voor klimaatverandering. Het gebied heeft de toepasselijke naam: The Last Ice Area (‘het laatste ijsgebied’). WWF identificeerde dit gebied vorig jaar als een belangrijk toevluchtsoord voor ijs-afhankelijke dieren in het wild, zoals ijsberen, narwallen en zeehonden. Het gebied is ook van groot cultureel belang voor Inuit, de oorspronkelijke bewoners.

Over UNESCO-werelderfgoedlijst

Officiële plaatsing als Werelderfgoed is een langdurig proces. The Last Ice Area staat nu op de voorlopige lijst van Canada, een inventaris van gebieden met grote culturele of ecologische waarde voor het land. Een gebied kan alleen de status van werelderfgoed krijgen nadat plannen zijn opgesteld om het gebied ook in de toekomst te beschermen. Andere gebieden die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan zijn bijvoorbeeld de Waddeneilanden, de Galapagos-eilanden in Ecuador en het Great Barrier Reef in Australië.

Gerelateerde artikelen

James Morgan / WWF-UK

Werk aan de winkel in Groenland

WWF-medewerker Gert vertelt over de samenwerking met collega's in Groenland.
Meer info
Global Warming Images / WWF

De Noordpool: een nieuwe zonbestemming?

Een blauwe lucht, een stralende zon, en een thermometer die 35 graden aangeeft. Iedereen in Nederland zoekt verkoeling en zucht onder de hitte. En dan is het pas maart! Het klinkt surrealistisch, maar dit is precies wat er in het Noordpoolgebied gebeurt. Het gebied zou langzaam moeten ontwaken uit de winterperiode nu de dagen langer worden. In plaats daarvan kampt deze koude, witte wereld met een hittegolf waardoor de temperaturen 30 graden hoger liggen dan normaal. Wat is er aan de hand?
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Gezocht: walrus-detectives

Word een echte walrusdetective en help bij het onderzoek. Door mee te doen krijgen we beter inzicht in de populaties, leefgebieden en het aanpassingsvermogen van walrussen. En daarna kunnen we ze beter beschermen!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).