Shutterstock / Piyaset / WWF
02 augustus 2023

Earth Overshoot Day 2023

Vandaag is het Earth Overshoot Day: de dag waarop er wereldwijd meer grondstoffen verbruikt zijn dan de aarde in één jaar kan produceren. Deze dag laat zien hoe snel de ecologische voetafdruk van de wereldbevolking groeit en toont het belang van natuurherstel aan. Door de jaren heen valt Earth Overshoot Day steeds vroeger in het jaar.

WWF is één van de partners van de organisatie Global Footprint Network. Deze organisatie berekent elk jaar wanneer Earth Overshoot Day valt, zowel wereldwijd als per land.

In Nederland viel Earth Overshoot Day dit jaar op 12 april. "Ons kleine land heeft wereldwijd een enorme ecologische voetafdruk. Bijvoorbeeld door de productie van soja in de tropen voor veevoer voor Nederlandse koeien," licht Kirsten Haanraads van WWF-NL toe.

"In mijn geboortejaar 1986 viel Earth Overshoot Day nog op 5 november. Het is belangrijk om te beseffen dat we onze natuur constant overvragen. Onze activiteiten zijn daardoor op den duur onhoudbaar. We moeten kiezen om met natuur samen te werken, denk hierbij aan natuurinclusieve voedselproductie, het zorgvuldig omgaan met water en het vasthouden van CO2 in bossen en oceanen,” aldus Haanraads.

Oase voor dieren in wild WW225695

Natuurpositief

Het Wereld Natuur Fonds streeft naar een natuurpositieve economie. Dit houdt in dat de samenleving én economie natuur als bondgenoot zien. Om dit te bereiken werkt WWF in natuurgebieden over de hele wereld samen met mensen, bedrijven, overheden en andere organisaties op lokaal en internationaal niveau.

Gerelateerde artikelen

WWF / Andras Kiraly

Een reisverslag: op zoek naar water in Hongarije

Begin augustus was ik een paar dagen op werkbezoek in Hongarije. Ik praat met lokale bevolking en organisaties, om te kijken hoe we natuurlijke oplossingen kunnen gebruiken in droge gebieden hier. Ik neem je graag mee in mijn reisverslag!
Meer info
Andre Dib / WWF-Brazil

Uitkomst Amazonetop: wel beschermen, geen jaartal

In Brazilië vindt van 4 tot en met 9 augustus een bijzondere Top plaats. Alle acht Amazonelanden schuiven aan voor overleg over het stoppen van ontbossing van het grootste regenwoud ter wereld. De verwachtingen zijn hooggespannen, want het is voor het eerst sinds 2008 dat de Amazonelanden bijeen komen. Directe actie is hard nodig, want op dit moment is al 17% van het woud vernietigd. Volgens WWF is het essentieel dat houtkap en illegale goudwinning zo snel mogelijk (uiterlijk per 2030) worden gestopt en dat 80% beschermd wordt, om een kantelpunt te voorkomen.
Meer info

Zwarte Zaterdag naar Zweden?

WWF-medewerker Merijn Hougee vertelt over het wisselvallige weer, de klimaatcrisis, maar neemt je ook mee in de oplossingen in plaats van de problemen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).