04 maart 2021

Nederlandse artiesten geven natuur een stem

Onze natuur verdwijnt, soms zonder dat we het in de gaten hebben. De enorme drukte in onze natuurgebieden tijdens de coronacrisis maakt pijnlijk duidelijk dat er in ons kleine land te weinig natuur is. Nu de verkiezingen eraan komen en er straks een nieuwe regering aantreedt, is dit het moment om politici aan te sporen om plannen te maken voor een groen regeerakkoord met meer en betere natuur. Samen met het Wereld Natuur Fonds lanceren zanger Martijn Fischer, zangeres Nynke Laverman en de band Friday vandaag hun muzikale stem aan de petitie Voice for the Planet, waarmee richting politiek de oproep wordt gedaan voor meer natuur.

Wat maakt het nou uit

De artiesten hebben een videoclip uitgebracht met indrukwekkende beelden van de Nederlandse natuur - speciaal hiervoor samengesteld en gemonteerd door EMS FILMS/M&N Media Group. Zanger en acteur Martijn Fischer, bekend van zijn vertolking als André Hazes in de musical ‘Zij Gelooft in Mij’ en zijn rol in de film ‘Bloed Zweet en Tranen’, brengt een nieuw nummer ‘Wat maakt het nou uit’ uit. In het nummer, geschreven door Roosmarijn Luyten, legt hij de nadruk op de worsteling die mensen hebben om een echte bijdrage te leveren aan bescherming van de natuur. 

“Ik heb een cynische noot aan het liedje gegeven om de aandacht van de luisteraar te trekken. Met het nummer ‘Wat maakt het nou uit’ wil ik echt de tegenkleur laten zien. Het is zo makkelijk om te denken: het probleem is te groot, we kunnen er toch niets aan doen. Het nummer gaat over het gevecht met je geweten. Je weet dat iets slecht is voor de aarde maar je doet het toch en voelt je daarna weer schuldig. Dat dagelijkse, menselijke en zo herkenbare dilemma wilde ik met dit nummer belichten. De diepere laag die onder het nummer ligt is natuurlijk: we kunnen wél iets doen, we moeten onze kop niet in het zand steken, elk duurzaam besluit – hoe klein ook – helpt mee,“ aldus Martijn.

Wat maakt het nou uit

Friday & Nynke Laverman

Naast Martijn Fischer, geven ook de band Friday en zangeres Nynke Laverman een stem aan de natuur met hun muziek.

Friday vraagt aandacht voor de natuur met hun single ‘‘All My Life’. Zanger Koen van Friday licht toe waarom zij voor dit nummer hebben gekozen: “Ons nummer begint direct met natuur. De eerste zin isWaiting for the sun, to colour in the grey” en zo zie ik de natuur ook echt. Dat de zon kleur geeft aan de wereld en de natuur. En de natuur geeft weer kleur aan ons leven. Zonder natuur is het maar grijs.

All my life

Nynke Laverman laat van zich horen met haar nummer ’Your Ancestor’. “Met dit nummer wil ik laten zien dat wij niet alleen voorouders hebben maar ook voorouders zijn van de vele generaties die nog na ons komen. Dat alle keuzes die wij maken impact hebben op de generaties die volgen. Hierbij heb ik mij laten inspireren door een Indianenstam die in alle beslissingen die zij maken zeven generaties vooruitdenken. Hoe ziet de wereld er dan uit? En hoe willen we dat de wereld eruit ziet?”, aldus Nynke.

Your Ancestor

Ben jij artiest en wil jij net als Martijn, Nynke en Friday ook jouw stem voor de natuur geven? Super leuk! Wanneer jij ook een clip deelt met fantastisch natuurbeeld kunnen we ervoor zorgen dat meer mensen de Voice for the Planet petitie tekenen. Stuur een mail naar voice@wwf.nl o.v.v. ‘Geef natuur een stem’. Dan maken wij een natuurclip bij jouw muziek!.


Earth Hour LIVE

Ook op zaterdag 27 maart tijdens Earth Hour - het moment waarop wereldwijd om 20:30 uur lokale tijd weer één uur het licht uitgaat om aandacht te vragen voor de kwetsbare natuur op onze aarde - geven deze artiesten de natuur een stem. Samen met o.a. Armin van Buuren, Humberto Tan, André Kuipers, Danny Vera en Guido Weijers komt tijdens Earth Hour LIVE muziek, inspirerende verhalen van bijzondere gasten, dilemma’s én entertainment aan bod.


Cruciaal jaar voor natuur

2021 is een cruciaal jaar om de natuur een stem te geven. Een nieuw kabinet zal keuzes gaan maken over de toekomst van het klimaat en biodiversiteit. In Kunming in China is dit najaar een belangrijke internationale conferentie over natuur. Staatshoofden en regeringsleiders moeten er afspreken wat ze de komende tien jaar gaan doen om nu eindelijk eens het verlies aan biodiversiteit te stoppen. Niet alleen in het buitenland maar ook in Nederland gaat het slecht met de natuur. Bijna nergens in Europa is nog zo weinig natuur over als in Nederland. Veel vlinders, bijen, vissen en vogels hebben het moeilijk omdat hun leefgebied is aangetast of verdwenen.  De natuur kan niet voor zichzelf opkomen, de natuur heeft geen stem. WWF roept daarom op om samen de natuur een stem te geven en de Voice for the Planet te tekenen voor meer bescherming van de natuur.

Gerelateerde artikelen

Sam Hobson / WWF-UK

Het COP-mechanisme: succes vieren en verlies nemen

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP28 in Dubai en vertelt over haar ervaringen.
Meer info
Bildagentur Zoonar GmbH / WWF-Netherlands

Europese wet voor natuurherstel dichterbij

Na intensieve onderhandelingen tussen het Europees Parlement, de Commissie en de Raad is er een definitieve wettekst voor de Natuurherstelwet. Het resultaat is een politiek akkoord tussen de drie instellingen over de Europese wet die het verlies aan natuur en biodiversiteit een halt toe moet roepen.
Meer info
Karsten Reiniers / ARK Rewilding Nederland

Oproep: "Zet natuur centraal voor een veiliger en toekomstbestendiger Nederland"

Een coalitie van 13 partijen waaronder de ANWB, het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL), De Jonge Klimaatbeweging, Scouting Nederland en Natuurmonumenten doet vandaag een dringende oproep aan de politiek om meer natuur en ruimte voor recreatie leidend te laten zijn bij de langetermijnplanning van het gebied van Rijn, IJssel, Waal en Maas. Op een symbolische plek, in Nijmegen aan de Waal, presenteert de coalitie het 'Manifest Ruimte voor Levende Rivieren'.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).