Shutterstock
Corné van Dooren
Adviseur Duurzaam Eten
16 oktober 2021

WereldVoedselDag

Als kind woonde ik in Hattem, naast een melkveehouderij en tegen het bos aan. Op het grensvlak van landbouw en natuur. We speelden zowel op de boerderij –waar ook veel paarden waren- als in het bos. Daar is mijn liefde voor natuur ontstaan. Maar het was ook een onbezorgde jeugd, waar je niet zag dat er weleens een conflict tussen het bos en de boer kon zijn. Toen ik later Voeding in Wageningen studeerde, ging voor mij letterlijk een hele wereld open: over de relatie van de voedselproductie met het milieu, de ongelijke verdeling van voedsel in de wereld, de gevolgen van de groene revolutie en de optie om vegetarisch te eten. En toen ik op mijzelf woonde begon door te dringen dat alles wat je in je winkelmandje stopeffect heeft op die boer, dat bos en het milieu: Dat stuk kaas, het pak rietsuiker, de tros bananen en de zak zilvervliesrijst.  

WereldVoedselDag

De wereldvoedsel- en landbouworganisatie (FAO) berekent dat er ruim voldoende voedsel is voor iedereen in de wereld, maar dat het probleem vooral is dat het heel ongelijk verdeeld is: 1,9 miljard mensen met overgewicht aan de ene kant, en meer dan 750 miljoen mensen gaan met honger naar bed aan de andere kant. Als je al het eten dat per persoon per dag gegeten wordt op een bord legt met ieders gelijke deel van de oogst, zie je dat er in principe ruim voldoende granen, peulvruchten, groente en fruit voor iedereen is. De ‘wereldmaaltijd’ heet dat. Goed om er eens bij stil te staan op WereldVoedselDag, want waarom is er dan die ongelijkheid? 

 

Markt in ColombiaEen markt in Colombia

 

Een van de oorzaken van die ongelijkheid is de hoge consumptie van dierlijke producten in rijke landen. Met name de productie van vlees en zuivel nemen een onevenredig groot deel op ons bord in. Zeker omdat granen en soja gebruikt worden als veevoerterwijl dat voedsel ook direct door mensen gegeten had kunnen worden. Een voedingspatroon met overconsumptie, met veel dierlijke producten en waarbij voedsel verspild wordt, legt een onevenredig beslag op land, zoetwater, fosfaat en brandstoffen. Dat gaat ten koste van natuur, denk maar aan ontbossing en overbevissing, en ook ten koste van mensen. Met het wereldwijd vernietigen van natuur zoals regenwouden en savannes voor grootschalige teelt van veevoerpalmolie, cacao en rundvleesverliezen inheemse volken en de lokale bevolking hun bron van voedsel. 

 

Ontbossing van het Amazone regenwoudOntbossing in de Amazone

 

Ecologische grenzen

Het goede nieuws is dat vooraanstaande wetenschappers berekenden dat het mogelijk is om in 2050 10 miljard mensen van gezonde voeding te voorzien zonder dat dit zorgt voor uitsterving van diersoorten, ontbossing, verwoestijning en opwarming van op aardeDaarvoor is wel een andere voedselproductie, minder voedselverlies en een duurzamer voedingspatroon nodig. Door minder vlees en zuivel te eten en meer peulvruchten en noten, kan iedereen hieraan bijdragen!  

 

Stem met je vork

Dat doet mij terugdenken aan mijn jeugd in Hattem toen we beukennootjes verzamelden in het bos, bosbessen plukten in het najaar, groenten leerden verbouwen in de moestuin en hielpen bij het koeien melkenRomantische herinneringen, maar wat er nu in Nederland en in de rest van de wereld gebeurt om mijn winkelmandje vol te laden, geeft een minder rooskleurig beeld. Het drijft mij om te werken aan verduurzaming van het voedselsysteem. En jij kan dat ook! Want met elke aankoop bepaal jij mee wat er op het land groeit. Met elke hap stem je met je vork. En met je mes kun je snijden in het bos, maar ook in de veestapel. En met je lepel kun je opscheppen voor eten in harmonie met de natuur. En daar kun je nu, op WereldVoedselDag, al mee beginnen. 
Een gezonde maaltijd gevuld met groente, avocado en hummusGezonde maaltijd van groente en peulvruchten

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.