Brian J. Skerry / National Geographic Stock / WWF

De bedreigingen voor de walvis

Wereldwijd verstrikt in netten of gestikt in plastic

 • Bijvangst
 • Vervuiling
 • Last van de scheepvaart

De jacht op de walvis is nog niet voorbij

Er wordt al eeuwenlang op de walvis gejaagd. Hoewel de jacht flink is afgenomen, is dit niet het enige probleem voor deze enorme zeezoogdieren. Walvissen hebben erg veel last van de vervuiling van de oceaan en van de drukte op het water die er voor zorgt dat er voor deze dieren niet genoeg leefruimte overblijft.

Peter Chadwick / WWF

Soorten bedreigingen

 • 1

  Bijvangst

  Iedere 2 minuten sterft er een walvis, dolfijn of bruinvis in een visnet. Bijvangst is een van de grootste bedreigingen op dit moment. Ook is er een  kans dat de walvis vast komt te zitten in materiaal afkomstig van vissers. De dieren dragen dit lang met zich mee. Het resultaat hiervan is het afnemen van de gezondheid van deze zeebewoners.

   

  Lees verder
 • 2

  Vervuiling en verstoring

  De jacht is niet het enige probleem. Er zijn meerdere bedreigingen die niet meteen zichtbaar zijn. Deze problemen treffen alle walvissoorten. Chemische vervuiling, intensieve olie- en gasboringen in voedselrijke gebieden, aanvaringen met grote schepen en de gevolgen van klimaatverandering zijn problemen die veel invloed hebben op deze dieren. Blauwe walvissen gebruiken geluid om hun partner  te vinden. Als dit verstoord wordt door ander geluid, bijvoorbeeld geluid afkomstig van de scheepvaart, kan dit er voor zorgen dat ze de weg kwijt raken.

  Lees verder
 • 3

  Walvisjacht

  De walvis wordt nog steeds met regelmaat gedood door jagers. Dit is dankzij alle internationale maatregelen die zijn genomen gelukkig iets afgenomen. Vroeger werd er op walvissen gejaagd voor hun vlees als voedsel, hun olie voor lampen, en hun huid voor het maken van schoenen. Inmiddels zijn er gelukkig genoeg vervangende producten op de markt, waardoor dit niet meer nodig is. Toch wordt er nog steeds op walvissen gejaagd. Commerciële jacht op walvissen is echter allang verboden. Landen als Japan, Ijsland en Noorwegen negeren de internationale afspraken die hierover zijn gemaakt. Zij doden ieder jaar ongeveer 1000 walvissen onder het mom van wetenschappelijk onderzoek en traditie.

  Lees verder

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de walvis

Oceanen over de wereld
Oceanen over de wereld
Tweederde van onze aarde bestaat uit oceaan. Duizenden zeedieren en planten leven in zee.
Noordpool
Noordpool
Het Noordpoolgebied ziet er onverwoestbaar uit, maar de natuur is heel kwetsbaar.

Resultaten en updates

Doe mee met Wereld Oceanen Dag

Vandaag is het Wereld Oceanen Dag! En dat moet gevierd worden, want we hebben heel veel te danken aan de oceanen. Ze voorzien ons van de helft van de zuurstof die we ademen, leveren ons voedsel, maar ook ingrediënten voor medicijnen, werkgelegenheid en een prachtige en onmisbare biodiversiteit. Daarnaast absorberen ze broeikasgassen en spelen daarmee in belangrijke rol in de regulering van het klimaat. Last but not least: oceanen zijn prachtig, zowel onder als boven de zeespiegel en bieden ons met hun schoonheid de nodige inspiratie en ontspanning.
Jij kunt op Wereld Oceanen Dag (maar natuurlijk ook daarna) iets terugdoen voor de oceanen. Daarom hierbij onze tips:
Meer info

Walvis-selfie op Antarctica

Chris Johnson is marien wetenschapper voor WWF in de grootste wildernis op aarde: Antarctica. Een gebied dat rijk is aan prachtige diersoorten en onherbergzame landschappen, maar ook een gebied dat onder druk staan door klimaatverandering en overbevissing.
Meer info

Weer een potvis aangespoeld met buik vol plastic

Een jonge potvis met meerdere kilo’s plastic in haar maag is aangespoeld op een toeristisch strand op het Italiaanse eiland Sicilië. Het dier was naar schatting 7 jaar oud.
Meer info

Herrie onderwater is de nieuwe bedreiging van zeezoogdieren

Een recent WWF rapport geeft inzicht in behaalde successen in de bescherming van zeezoogdieren van de afgelopen 50 jaar. Daarentegen constateert het helaas ook nieuwe uitdagingen.
Meer info

WWF: VN, kom met internationaal verdrag tegen plastic afval in oceanen

Als nu niks doen aan de plasticvervuiling in de oceanen bevindt zich in 2030 maar liefst 300 miljoen ton plastic afval in de zee. WWF roept de VN op om met een nieuw international verdrag te komen zodat we dit probleem beter kunnen aanpakken.
Meer info

Satellietzenders onthullen cruciaal voedselgebied walvissen

Het is lang onduidelijk geweest waar bultrugwalvissen precies eten en rusten. Dankzij satellietzenders is die informatie nu beschikbaar.
Meer info

Schrijf je in

Blijf op de hoogte!

naturepl.com / Doug Perrine / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!