Brian J. Skerry / National Geographic Stock / WWF

De bedreigingen voor de walvis

Wereldwijd verstrikt in netten of gestikt in plastic

Waardoor wordt de walvis bedreigd?

Walvissen hebben erg veel last van de vervuiling van de oceaan. Zowel grote walvissen als kleinere dolfijnen en bruinvissen raken verstrikt in ronddrijvende netten, ook wel spooknetten genoemd. Plastic afval dat ronddrijft in zee wordt door de dieren opgegeten en samen met andere giftige stoffen kan dit voor ziekte of sterfte zorgen. Drukte op het water veroorzaakt verstoring van het leefgebied. Er zijn regelmatig aanvaringen tussen schepen en (langzaam zwemmende) walvissen. De herrie die wordt veroorzaakt door scheepvaart, olieboringen en bouwwerkzaamheden verstoort de communicatie van walvissen. Door luide door mensen veroorzaakte geluiden zoals boringen en explosies kunnen ze zelfs doof worden, stranden of sterven.

Peter Chadwick / WWF

Soorten bedreigingen

  • 1

    Bijvangst

    Bijvangst is de grootste bedreiging op dit moment. Er is kans dat de walvis gevangen wordt in een net of lijn wat gebruikt wordt door vissers of dat hij vast komt te zitten in los materiaal afkomstig uit de visserij. De zee ligt vol met 'spooknetten', oude netten die losgeraakt of verloren zijn na het vissen. De dieren dragen die visnetten soms lang met zich mee. Ze raken gewond of ziek en kunnen door die spooknetten na een lange lijdensweg sterven. Bovendien zorgt overbevissing voor een slechte kwaliteit van de leefomgeving van walvissen en dolfijnen.

    Lees verder
  • 2

    Vervuiling

    De zee is langzaamaan vervuild geraakt door menselijke activiteiten. Chemische vervuiling en plastic afval in de oceaan hebben een slechte invloed op de gezondheid en voortplanting van de dieren. Tandwalvissen slikken per ongeluk grote stukken plastic in, maar deze stukken komen ook vast te zitten in de baleinen van baleinwalvissen. Zo kunnen ze niet goed meer het water filteren en zich voeden. Ook giftige stoffen en hele kleine stukjes plastic, genaamd microplastics, komen terecht in de buik van walvissen. Bovendien zorgt de klimaatcrisis er voor dat leefgebieden van walvissen in rap tempo veranderen.

    Lees verder
  • 3

    Walvisjacht

    Vroeger werd er op walvissen gejaagd voor hun vlees als voedsel, hun olie voor lampen, en hun huid voor het maken van schoenen. Inmiddels zijn er gelukkig genoeg vervangende producten op de markt, waardoor dit niet meer nodig is. Toch wordt er nog steeds op walvissen gejaagd. Commerciële jacht op walvissen is echter allang verboden, maar niet alle regels worden goed gehandhaafd. Voor sommige lokale bevolkingsgroepen is een uitzondering op het jachtverbod gemaakt. Zij jagen nog op walvissen voor voedsel en traditie. Dit gebeurt op een manier waarbij goed wordt gelet op de aantallen via quota, zodat er niet teveel walvissen worden bejaagd.

    Lees verder
  • 4

    Verstoring door drukte op de oceaan

    Menselijke activiteiten op de oceaan zorgen voor bedreigingen voor de walvis. De oceaan is door de jaren heen drukker geworden en dit zorgt voor meer kans op botsingen tussen schepen en dieren. Luide knallen door het zoeken naar olie of gas en het constant gezoem van scheepsschroeven verstoren het gehoor en gedrag walvissen. De herrie onder water maakt het voor de walvissen moeilijker om voedsel of soortgenoten te vinden. Bekijk hieronder een video die het probleem laat zien.

De bedreiging van herrie onder water

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de walvis

Jeff Duerr
Oceanen over de wereld
Oceanen over de wereld
Tweederde van onze aarde bestaat uit oceaan. Duizenden zeedieren en planten leven in zee.
Global Warming Images / WWF
Noordpool
Noordpool
Het Noordpoolgebied ziet er onverwoestbaar uit, maar de natuur is heel kwetsbaar.

Resultaten en updates

Onze kleine dushi walvissen en dolfijnen

WWF-medewerker Stacey neemt je mee op walvisexpeditie op de ABC-eilanden.
Meer info
Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
Richard Barrett

Migratieroutes voor walvissen in de Grote Oceaan moeten snel beschermd worden

Er is spoedige samenwerking nodig om migrerende walvissen in de oostelijke Stille Oceaan te beschermen. We moeten de bedreigingen voor deze dieren beperken en snel actie ondernemen in deze hele regio. Dit roept een nieuw rapport van WWF en partners op.
Meer info
Day's Edge Productions

Colombia beschermt 32 miljoen hectare natuur

Van bergen met gletsjers tot kleurige koraalriffen, en van dichte regenwouden tot golvende zandduinen aan de kust. Rivierdolfijnen, jaguars, een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen en diverse inheemse gemeenschappen. Colombia is een land van uitersten, met prachtige én onmisbare natuur: deze zorgt voor schone lucht, schoon water, voedsel, medicijnen en de opslag van CO2. Het beschermen en behouden van die natuur is dan ook ontzettend belangrijk. Heritage Colombia kondigt aan 32 miljoen hectare natuur te beschermen, waarvan 15 miljoen hectare mariene gebied en 3 miljoen hectare land de komende tien jaar toegevoegd worden aan de al bestaande beschermde gebieden. Ter vergelijking: de totale oppervlakte van Nederland is 4,2 miljoen hectare!
Meer info
Oliver Scholey / Hector Skevington-Postles / Silverback / Netflix

Negen landen gaan samen de oostkust van de Stille Oceaan beschermen

Negen landen hebben afgesproken om een netwerk van beschermde zeegebieden langs de oostkust van de Stille Oceaan op te zetten, van Noord- en Zuid-Amerika, helemaal van Alaska tot aan Patagonië. Dit is besloten op de negende topconferentie van de Amerika’s. Deze ‘Amerika’s voor de bescherming van de oceaan-coalitie’, werd ondertekend door Canada, de Verenigde Staten, Mexico, Costa Rica, Panama, Colombia, Ecuador, Chili en Peru, met de steun van WWF en andere ngos.
Meer info
Roger Horrocks/Silverback/Netflix

Walvisroutes bezaaid met levensgevaarlijke bedreigingen

Hier plaats je een kort introductietekstje. Dit wordt getoond in de interne zoekmachine en in het verzamelmenu (waar alle nieuwsberichten verzameld staan).
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).

naturepl.com / Doug Perrine / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!