De verborgen prijs van de Australische bosbranden
De bosbranden in Australië vernietigden veel natuur, kostten mensen het leven en bedreigden veel dieren. Maar ze veroorzaakten ook verborgen schade: onderzoekers en economen van WWF-Australië maakten een schatting van de kosten die gemaakt moeten worden om de vrijgekomen CO2 door de bosbranden te compenseren. Die kosten kunnen oplopen tot miljarden euro´s.
Vernietigde gebouwen en infrastructuur, verbrande landbouwproducten, dalende verkoopcijfers en een daling van toeristische boekingen; met deze economische schade werd rekening gehouden. Maar het WWF-rapport Burnt Assets maakt nu ook het verlies van de natuurlijke rijkdom van Australië pijnlijk duidelijk.
Schade door vrijgekomen CO2
Naar schatting is bij de bosbranden (in de periode september 2019 – januari 2020) tussen de 400 en 700 miljoen ton CO2 vrijgekomen. Ter vergelijking: als land stoot Australië zo’n 530 miljoen ton uit in één jaar.
Een deel van de vrijgekomen CO2 zal weer worden opgenomen door bestaande en herstellende bossen. Hoeveel CO2 weer opgenomen wordt, hangt af van het herstel van bomen en andere vegetatie in het komende decennium. Ecologen vrezen dat grote delen van Australië permanent zullen veranderen: met minder bomen en andere soorten. Het herstel zal niet volledig zijn en de getroffen gebieden zullen niet dezelfde hoeveelheid CO2 opslaan als voorheen.
“De natuur is ongelooflijk veerkrachtig. Als ze de kans krijgen, zullen de verbrande bossen terug groeien en de meeste CO2 opnemen die bij de bosbranden is vrijgekomen. Maar er blijft een verschil met de situatie van vóór deze crisis”, aldus econoom Josh Bishop van WWF Australië.
“We houden rekening met twee scenario's. In een negatief scenario gaan we uit van een totale uitstoot van 700 miljoen ton CO2 en 90% natuurlijke hergroei in 2030. Dan zou zo’n 70 miljoen ton CO2 gecompenseerd moeten worden, dit kost tussen de half en anderhalf miljard euro. In een positiever scenario rekenen we op 400 miljoen ton CO2-uitstoot en 95% hergroei van verbrand bos in 2030. In dit scenario zal de CO2-compensatie nog steeds tussen de 165 en 435 miljoen euro kosten.”
Steun voor de natuur
Tot nu toe is zo’n 1,75 miljard euro aan steun toegezegd voor het herstel na de bosbranden. Slechts 3% daarvan (zo’n 55 miljoen euro) is bedoeld voor de bescherming en het herstel van de natuur, wilde dieren en leefgebieden. En dat terwijl we juist nu samen het tij kunnen keren, door de juiste boom op de juiste plek te beschermen of juist te planten met als doel: voor 2050 wereldwijd 1 biljoen bomen herstellen en beschermen. Met dit ambitieuze doel bouwen we aan levende en klimaatbestendige bossen, die blijven groeien. Hierdoor houden we de aarde leefbaar voor mens en dier.
Herstel van het natuurlijke kapitaal van Australië
Vervuilde rivieren, verbrande bossen, dode dieren en minder toeristen die de prachtige Australische natuur komen bewonderen: geen enkele economische beoordeling kan de kosten van de bosbranden volledig dekken. De verloren levens en bestaansmiddelen, fysiek en emotioneel letsel en de pijn en het lijden van miljoenen dieren zijn niet in geld uit te drukken.
Download het rapport hier.