Vincent Kneefel / WWF-NL
09 februari 2020

WWF en UN Habitat bundelen krachten in strijd tegen plasticvervuiling

Tijdens het World Urban Forum in Abu Dhabi hebben WWF International en UN-Habitat twee grote campagnes tegen plasticvervuiling bij elkaar gebracht: het Plastic Smart Cities-initiatief van WWF en de Waste Wise Cities-campagne van UN Habitat. Het Plastic Smart Cities platform is daarmee officieel geopend.

Strijden tegen de plastic soep

Slimme oplossingen voor de afvalcrisis

Elk jaar komt 8 miljoen ton plastic afval terecht in onze oceanen. Naar schatting komt minimaal 60% van dat plastic afval uit stedelijke gebieden. De komende jaren zullen steden alleen maar verder groeien en als we niets doen, groeit de hoeveelheid plastic afval die de steden produceren net zo hard mee. Met dramatische gevolgen voor het leven in onze oceanen.

“De groei van steden, in combinatie met de toenemende welvaart in die steden, is een potentiële tijdbom”, zegt André Dzikus van UN Habitat. ”Op dit moment hebben wereldwijd 2 miljard mensen geen afvalinzamelingsdiensten en hebben 3 miljard mensen geen mogelijkheid om hun afval op een veilige en gecontroleerde manier aan te leveren. We moeten de wereldwijde afvalcrisis nu aanpakken.”

Toch is er ook goed nieuws: veel steden zijn al bezig met het ontwikkelen van slimme oplossingen voor de plasticvervuiling. WWF en UN Habitat willen deze bestaande inspanningen versterken en versnellen, zodat alle steden Plastic Smart en Waste Wise worden en plasticvervuiling in 2030 verleden tijd is.


Een einde aan plasticvervuiling

Samen met UN Habitat gaat WWF steden enthousiast maken om snel over te stappen op duurzaam afvalbeheer. Met steun van WWF en UN Habitat gaan steden hun ervaringen en best practices met elkaar delen. Ze gaan elkaar leren hoe je duurzaam afvalbeheer kunt verbeteren en afvalgegevens kunt verzamelen. Er komen opleidingen en programma's voor capaciteitsopbouw en de steden gaan werken aan wereldwijde bewustwording over plasticvervuiling.

Wereldwijde beweging voor een plasticvrije zee

WWF oceanenexpert Vincent Kneefel, die de gevolgen van plastic soep overal tegenkomt, is enthousiast over de samenwerking tussen WWF en UN Habitat: “Het gebrek aan beheer van plastic afval vormt een ernstige bedreiging voor mens en milieu, vooral in rivieren en oceanen. Daarom zijn we er trots op dat we vandaag samen met UN Habitat het best practices-platform van Plastic Smart Cities kunnen lanceren. Met dit initiatief creëren we een wereldwijde beweging van steden die actie ondernemen om plasticvervuiling aan te pakken en plastic in de natuur te stoppen.”

WWF Plastic Smart Cities

Het Plastic Smart Cities initiatief van WWF brengt steden én toeristische bestemmingen, zoals populaire vakantie-eilanden, samen om plasticvervuiling te bestrijden. Het afgelopen jaar hebben we wereldwijd ruim 36 miljoen euro ingezameld voor circulaire economieprojecten in steden in China, Thailand, Vietnam, Indonesië en de Filippijnen. 20 steden over de hele wereld, waaronder ook Amsterdam, hebben zich al aangemeld om Plastic Smart te worden. Zij werken aan een concreet actieplan waarmee ze in een proefgebied in hun stad aan de slag gaan, om vervolgens hun best practices te delen met andere steden.


UN Habitat Waste Wise Cities

Ook UN-Habitat moedigt alle steden in de wereld aan om slimmer met afval om te gaan. Hierbij staan 5 R’en centraal: rethinking (heroverwegen), refusing (weigeren), reducing (verminderen), reusing (hergebruiken) en recycling. Met Waste Wise Cities wil UN Habitat steden en lokale overheden ondersteunen om duurzame ontwikkelingsdoelen op het gebied van afval te stellen én te behalen.

Het platform is nu geopend, dus doe mee!

Met het ondertekenen van het partnerschap tussen WWF en UN Habitat is het online kennisplatform plasticsmartcities.org nu officieel geopend. Het is het begin van een lange termijncampagne om plastic wereldwijd te verminderen, samen met degenen die in de frontlinie staan in de strijd tegen plasticvervuiling. Andre Dzikus van UN Habitat is blij en trots met het partnerschap: “Samen kunnen we plasticvervuiling verslaan en duurzame stedelijke ontwikkeling bevorderen.”

Neem voor meer informatie contact op met Vincent Kneefel via vkneefel@wwf.nl.

Gerelateerde artikelen

Doe mee met Wereld Oceanen Dag

Vandaag is het Wereld Oceanen Dag! En dat moet gevierd worden, want we hebben heel veel te danken aan de oceanen. Ze voorzien ons van de helft van de zuurstof die we ademen, leveren ons voedsel, maar ook ingrediënten voor medicijnen, werkgelegenheid en een prachtige en onmisbare biodiversiteit. Daarnaast absorberen ze broeikasgassen en spelen daarmee in belangrijke rol in de regulering van het klimaat. Last but not least: oceanen zijn prachtig, zowel onder als boven de zeespiegel en bieden ons met hun schoonheid de nodige inspiratie en ontspanning.
Jij kunt op Wereld Oceanen Dag (maar natuurlijk ook daarna) iets terugdoen voor de oceanen. Daarom hierbij onze tips:
Meer info

Machteloos op Manta Point

WWF-er Vincent Kneefel vertelt over zijn reis naar Indonesië
Meer info

Help de schildpad: 10 dingen die jij kunt doen

Vandaag is het De Internationale Dag van de Schildpad! En wat is nu een betere manier om deze speciale dag te vieren dan door bij te dragen aan de bescherming van deze kwetsbare dieren? Schildpadden zien er misschien wel uit alsof ze zichzelf goed kunnen beschermen door hun harde schild, maar eigenlijk zijn het hele kwetsbare dieren. In de afgelopen decennia is het aantal schildpadpopulaties drastisch afgenomen door zowel menselijke activiteiten als veranderingen in het klimaat. Hierdoor behoort bijna elke zeeschildpadsoort nu tot de bedreigde diersoorten maar ook met sommige zoetwaterschildpadden en landschildpadden gaat het niet goed. Lees hieronder 10 tips om te zien wat jij zoal kunt doen om zeeschildpadden te beschermen!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).