WWF-Indonesia / Gert Polet
01 oktober 2019

Eerste jaar Sumatran Rhino Rescue succesvol

Een jaar geleden werd de Sumatran Rhino Rescue Alliantie opgericht om de Sumatraanse neushoorn te behoeden voor uitsterven. Het reddingsprogramma richt zich op het vangen en fokken van een aantal van de laatste 80 Sumatraanse neushoorns die er nog zijn op Borneo en Sumatra. Zonder ingrijpen kan de soort niet in het wild voortbestaan. Als alles goed gaat kunnen over 20 tot 30 jaar Sumatraanse neushoorns worden uitgezet in het wild. Eind november 2018 werd de eerste neushoorn gevangen in Kalimantan, Indonesisch Borneo.

Pahu

Pahu, zoals deze neushoorn werd gedoopt, is nu bijna een jaar in het opvangcentrum. De ruim 360 kilo wegende dikhuid verkeert in goede gezondheid. Van het begin af aan is ze nauwlettend in de gaten gehouden door dierenartsen en wetenschappers. Ze keken of ze goed at en hoeveel, of ze kon wennen aan de nieuwe omstandigheden in haar verblijf en aan haar verzorgers, hoe ze zich gedroeg. Hoeveel ze sliep en of ze goed poepte. Elke teek of bloedzuigende vlieg die haar lastig viel werd opgemerkt en bestreden. Voor een succesvolle bevruchting en bevalling in gevangenschap moet ze immers in een optimale conditie zijn.

Het onderzoek wees uit dat Pahu tussen 20-25 jaar oud is en vruchtbaar. Als het moment daar is wordt met het daadwerkelijke fokken begonnen.

Pari

Intussen is in Kalimantan een tweede gezonde neushoorn gelokaliseerd, ook een vrouwtje dat geschikt is om in het fokprogramma te worden opgenomen. Ze heeft al de naam Pari gekregen. Dat het wel eens lang kan duren voor zij in de val loopt hebben we gezien bij Pahu. Er lagen vele maanden tussen het vinden van Pahu in een afgelegen en geïsoleerd gebied en de dag dat ze in de val liep. 


Uitbreiding opvanglocaties

De Sumatran Rhino Rescue heeft afgelopen jaar extra plekken geregeld voor de neushoorns die voor het fokprogramma worden gevangen. Vijf in een bestaande neushoornopvang en een aantal in een nog te bouwen nieuw centrum, beide op Sumatra. Ook is een adviesraad opgericht van veeteelt- en voortplantingsexperts. Die gaat de uitvoering van het reddingsplan begeleiden en helpen het aantal nieuwe neushoorns zo groot mogelijk te maken. De experts zien toe op de zorg voor de neushoorns in de opvangcentra. Voor onderwijs- en voorlichtingsdoeleinden is een levensgrote 3D-scan gemaakt van een Sumatraanse neushoorn die met kunstmatige intelligentie kan bewegen zonder dingen omver te lopen. Die wordt ingezet om het bewustzijn over het lot van de Sumatraanse neushoorn bij de lokale bevolking te vergroten.

Komende tijd

Het tweede jaar van het reddingsprogramma voor de Sumatraanse neushoorn zal erop gericht zijn om meer neushoorns te lokaliseren in de dichte oerwouden van Kalimantan en Sumatra en te onderzoeken of ze mee kunnen doen aan het nationale fokprogramma.

De Sumatraanse neushoorn staat op de Rode Lijst van IUCN te boek als 'ernstig bedreigd'. De resterende populatie telt minder dan 80 dieren en is verspreid in kleine groepjes op Borneo en Sumatra. De kans dat de dieren elkaar in het wild weten te vinden en zich op natuurlijke wijze voortplanten is minimaal. De dieren worden bedreigd door grootschalige houtkap en vernietiging van leefgebied voor palmolieplantages, mijnbouw en stroperij om de hoorns.

Gerelateerde artikelen

Les 104: van dino's naar toekomstdieren

Kinderen leren leren hoe plant- en diersoorten zich door de jaren heen hebben aangepast aan hun veranderende omgeving.
Meer info
Peter Chadwick

Flying rhinos: de 250e zwarte neushoorn verhuisd

Het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF en partners in Zuid-Afrika voltooide onlangs met succes de translocatie van 20 zwarte neushoorns naar een nieuw leefgebied. Daaronder bevond zich de 250e neushoorn die veranderde van leefgebied. De 20e verjaardag van dit succesvolle project kreeg daarmee een feestelijk tintje.
Meer info
Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).