WWF-Indonesia / Gert Polet
01 oktober 2019

Eerste jaar Sumatran Rhino Rescue succesvol

Een jaar geleden werd de Sumatran Rhino Rescue Alliantie opgericht om de Sumatraanse neushoorn te behoeden voor uitsterven. Het reddingsprogramma richt zich op het vangen en fokken van een aantal van de laatste 80 Sumatraanse neushoorns die er nog zijn op Borneo en Sumatra. Zonder ingrijpen kan de soort niet in het wild voortbestaan. Als alles goed gaat kunnen over 20 tot 30 jaar Sumatraanse neushoorns worden uitgezet in het wild. Eind november 2018 werd de eerste neushoorn gevangen in Kalimantan, Indonesisch Borneo.

Pahu

Pahu, zoals deze neushoorn werd gedoopt, is nu bijna een jaar in het opvangcentrum. De ruim 360 kilo wegende dikhuid verkeert in goede gezondheid. Van het begin af aan is ze nauwlettend in de gaten gehouden door dierenartsen en wetenschappers. Ze keken of ze goed at en hoeveel, of ze kon wennen aan de nieuwe omstandigheden in haar verblijf en aan haar verzorgers, hoe ze zich gedroeg. Hoeveel ze sliep en of ze goed poepte. Elke teek of bloedzuigende vlieg die haar lastig viel werd opgemerkt en bestreden. Voor een succesvolle bevruchting en bevalling in gevangenschap moet ze immers in een optimale conditie zijn.

Het onderzoek wees uit dat Pahu tussen 20-25 jaar oud is en vruchtbaar. Als het moment daar is wordt met het daadwerkelijke fokken begonnen.

Pari

Intussen is in Kalimantan een tweede gezonde neushoorn gelokaliseerd, ook een vrouwtje dat geschikt is om in het fokprogramma te worden opgenomen. Ze heeft al de naam Pari gekregen. Dat het wel eens lang kan duren voor zij in de val loopt hebben we gezien bij Pahu. Er lagen vele maanden tussen het vinden van Pahu in een afgelegen en geïsoleerd gebied en de dag dat ze in de val liep. 


Uitbreiding opvanglocaties

De Sumatran Rhino Rescue heeft afgelopen jaar extra plekken geregeld voor de neushoorns die voor het fokprogramma worden gevangen. Vijf in een bestaande neushoornopvang en een aantal in een nog te bouwen nieuw centrum, beide op Sumatra. Ook is een adviesraad opgericht van veeteelt- en voortplantingsexperts. Die gaat de uitvoering van het reddingsplan begeleiden en helpen het aantal nieuwe neushoorns zo groot mogelijk te maken. De experts zien toe op de zorg voor de neushoorns in de opvangcentra. Voor onderwijs- en voorlichtingsdoeleinden is een levensgrote 3D-scan gemaakt van een Sumatraanse neushoorn die met kunstmatige intelligentie kan bewegen zonder dingen omver te lopen. Die wordt ingezet om het bewustzijn over het lot van de Sumatraanse neushoorn bij de lokale bevolking te vergroten.

Komende tijd

Het tweede jaar van het reddingsprogramma voor de Sumatraanse neushoorn zal erop gericht zijn om meer neushoorns te lokaliseren in de dichte oerwouden van Kalimantan en Sumatra en te onderzoeken of ze mee kunnen doen aan het nationale fokprogramma.

De Sumatraanse neushoorn staat op de Rode Lijst van IUCN te boek als 'ernstig bedreigd'. De resterende populatie telt minder dan 80 dieren en is verspreid in kleine groepjes op Borneo en Sumatra. De kans dat de dieren elkaar in het wild weten te vinden en zich op natuurlijke wijze voortplanten is minimaal. De dieren worden bedreigd door grootschalige houtkap en vernietiging van leefgebied voor palmolieplantages, mijnbouw en stroperij om de hoorns.

Gerelateerde artikelen

Elke van Gils

Vier zwarte neushoorns verhuizen naar nieuw leefgebied

Vier zwarte neushoornstieren zijn in noordelijk Kwa-Zulu Natal in Zuid-Afrika verhuisd naar een nieuw leefgebied.
Meer info

Neushoorns in Nepal in de lift: +16%

De populatie neushoorns in Nepal laat een veelbelovende toename zien. Sinds 2015 is het aantal neushoorns gestegen van 650 naar maar liefst 752, een toename van 16 procent. Dit blijkt uit de resultaten van de National Rhino Count 2021 die liep van 22 maart tot 10 april.
Meer info

Neushoornstroperij in Zuid-Afrika afgenomen, met ‘dank’ aan corona

In 2020 zijn er in Zuid-Afrika 394 neushoorns gedood om hun hoorn, een afname van 33 procent vergeleken met de 594 in 2019. Het is het zesde jaar op rij dat er minder neushoorns zijn gestroopt in het land. Hoewel dit welkom nieuws is, is het duidelijk dat dit komt door de strenge lockdowns die ook de bewegingsvrijheid van stropers en smokkelaars beperkten.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).