Sumatran Rhino Rescue
29 november 2018

Nieuwe hoop voor de ernstig bedreigde Sumatraanse neushoorn

In een ultieme poging de Sumatraanse neushoorn voor uitsterven te behoeden hebben experts en de Indonesische regering een gezond vrouwtje gevangen en naar een veilige locatie overgebracht voor een fokprogramma. Het dier leefde op een plek waar ze werd bedreigd door ontbossing en stroperij en geen soortgenoten kon bereiken. Er leven nog minder dan 80 Sumatraanse neushoorns op Borneo en Sumatra. Zonder ingrijpen kan de soort niet in het wild voortbestaan.

De Indonesische regering en experts van de Sumatran Rhino Survival Alliance, waar ook het Wereld Natuur Fonds deel van uitmaakt, hebben het vrouwtje uitgebreid geobserveerd voor besloten werd tot de reddingsoperatie. Nadat de Sumatraanse neushoorn in de val was gelopen is ze per vrachtwagen naar het opvangcentrum gebracht in het district Kutai Barat in Oost-Kalimantan.

Ernstig bedreigd

De Sumatraanse neushoorn staat op de Rode Lijst van IUCN te boek als 'ernstig bedreigd'. De resterende populatie telt minder dan 80 dieren en is verspreid in kleine groepjes op Borneo en Sumatra. De kans dat de dieren elkaar in het wild weten te vinden en zich op natuurlijke wijze voortplanten is minimaal. De dieren worden bedreigd door grootschalige houtkap en vernietiging van leefgebied voor palmolieplantages, mijnbouw en stroperij om de hoorns.

Ontbossing tegengaan

Als de reddingsoperatie succesvol verloopt kunnen naar verwachting over twintig tot dertig jaar Sumatraanse neushoorns in het wild worden uitgezet. Het is daarom van groot belang dat hun huidige leefgebied behouden blijft. Door ontbossing is enorm veel van hun leefgebied verloren gegaan, maar nog steeds is het regenwoud rijk aan biodiversiteit. Op Sumatra leven tijgers in hetzelfde gebied als de neushoorns.


Essentiele eerste stap in reddingsstrategie

Siti Nurbaya Bakar, minister van Bossen en Milieu van Indonesië: “Deze translocatie is een essentiële eerste stap in een bredere strategie om de Sumatraanse neushoorn van de ondergang te redden. De regering van Indonesië is volledig gecommitteerd aan het laten slagen van het fokprogramma maar ook aan het veiligstellen van de natuurlijke habitat van de Sumatraanse neushoorn, in de hoop dat we te zijner tijd een gezonde populatie dieren terug kunnen brengen naar het wild.”

Niets doen geen optie

Kirsten Schuijt, directeur van WWF-NL: “Het is triest dat de Sumatraanse neushoorn niet op eigen kracht kan voortbestaan. Deze reddingsoperatie is de beste kans om te voorkomen dat deze prachtige dieren uitsterven. We zijn ontzettend blij dat deze belangrijke horde is genomen. Het fokprogramma blijft risicovol, maar willen we de Sumatraanse neushoorn een toekomst in het wild geven dan is niets doen geen optie.”

Gerelateerde artikelen

Peter Chadwick

Flying rhinos: de 250e zwarte neushoorn verhuisd

Het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF en partners in Zuid-Afrika voltooide onlangs met succes de translocatie van 20 zwarte neushoorns naar een nieuw leefgebied. Daaronder bevond zich de 250e neushoorn die veranderde van leefgebied. De 20e verjaardag van dit succesvolle project kreeg daarmee een feestelijk tintje.
Meer info
Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).