Brent Stirton / Getty Images
06 november 2019

De bosbranden in Zuid-Amerika: is het gevaar geweken?

Ruim twee maanden geleden kwamen duizenden mensen in actie om de verwoestende branden in Zuid-Amerika te stoppen. De noodactie – opgezet vanuit WWF – kreeg massale steun. Dankzij jouw hulp konden onze collega’s ter plaatse helpen de vuren te bestrijden, dieren in veiligheid brengen en de lokale bevolking hulp geven. We vertellen je graag hoe de situatie nu is in de verschillende regio’s.

Paraguay

Dankzij jullie massale steun konden onze collega’s in Paraguay hun vrijwilligers uitrusten met goed materieel om de branden te bestrijden. Zo werden rugzakken, leren handschoenen, veiligheidshelmen, zaklampen, machetes, GPS-systemen en drones aangeschaft, en werden de teams in het veld voorzien van levensmiddelen, benzine en satelliettelefoons.

In totaal is in Paraguay 325.000 hectare bos verwoest door de branden. Dat is bijna zo groot als de provincie Zuid-Holland. Dankzij regenachtige dagen en de effectieve inzet van brandblustechnieken zijn de vuren sinds begin oktober gedoofd. Maar de autoriteiten en betrokken organisaties monitoren de situatie en blijven alert. Door de voorspelde temperaturen van ruim veertig graden kunnen de branden snel weer oplaaien.

Boer en brandweerman Celso Muxfeldt werkte dag en nacht om de branden te bestrijden. Lees zijn (Engelstalige) verhaal.

Brazilië

Voor het Amazone-gebied was augustus de meest kritieke maand: het aantal branden lag maar liefst drie keer hoger dan in augustus 2018. Onze collega’s in Brazilië zetten zich in voor de lokale bevolking waarvan huizen en dorpen werden verwoest, met medicijnen, gezondheidszorg, levensmiddelen en materieel om het vuur te bestrijden. Ook kregen ze extra capaciteit om illegale activiteiten die voor ontbossing en bosbranden zorgen in de gaten te houden, zowel in het veld als vanaf een afstand. Lokale ‘environmental defenders’ (mensen die opkomen voor de bescherming van hun leefgebied) werden bijgestaan met juridisch advies en beveiliging. Daarnaast droegen onze collega’s bij aan projecten om wilde dieren in de gaten te houden en te redden.

Hoewel de branden inmiddels afnemen, kampt Brazilië nu met een record aan ontbossing. In september werd bijvoorbeeld een gebied ter grootte van Londen verwoest. Dit betekent een toename van 88% ten opzichte van september 2018! Een groot deel van deze ontbossing vindt plaats in beschermde gebieden, waar veel inheemse bevolkingsgroepen wonen en leven.

Bolivia

In Bolivia ging zo’n 5 miljoen hectare bos in vlammen op – een gebied groter dan Nederland! Teams van brandweerlieden en vrijwilligers schoten te hulp in verschillende regio’s. In Chiquitano werden de blusteams uitgerust met materieel en deelden we voedsel, water en medicijnen uit aan gemeenschappen in het Monte Verde Indigenous Territory. In de gebieden Cerrado Pantanal en Chaco werden rangers uitgerust met blusmaterieel, en boden onze collega’s steun aan de National Service of Protected Areas op het gebied van logistiek en transport om de branden onder controle te krijgen.

Nu de vlammen langzaam doven, wordt duidelijk hoeveel schade de vuurzeeën hebben aangericht. Ruim 4.400 families werden getroffen, 98 mensen raakten gewond en 2.400 diersoorten lopen ernstig gevaar door het verlies van hun leefgebied. De economische schade bedraagt daarnaast zo’n 600 miljoen Amerikaanse dollar. De komende maanden gaat de hulp aan de getroffen regio’s door: honderden families krijgen noodhulp, we geven rangers trainingen in hoe je branden kunt voorkomen, we onderzoeken hoe we de bossen kunnen herstellen en we blijven de situatie nauwlettend in de gaten houden. Want het risico dat de branden weer oplaaien bestaat ook hier nog steeds.

 

De teams in Zuid-Amerika konden de branden bestrijden, dieren redden en de lokale bevolking ondersteunen. Zonder jouw hulp was dit niet mogelijk geweest, bedankt!

Gerelateerde artikelen

Stéphanie van den Merkhof

Atlantisch Regenwoud: natuur en mens verbonden

Nog maar 15 procent van het Atlantisch Regenwoud is over. WWF beschermt de overgebleven stukjes en verbindt deze met elkaar zodat wilde dieren als de jaguar, maar ook mensen weer een toekomst hebben.
Meer info
Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).