Brent Stirton / Getty Images
06 november 2019

De bosbranden in Zuid-Amerika: is het gevaar geweken?

Ruim twee maanden geleden kwamen duizenden mensen in actie om de verwoestende branden in Zuid-Amerika te stoppen. De noodactie – opgezet vanuit WWF – kreeg massale steun. Dankzij jouw hulp konden onze collega’s ter plaatse helpen de vuren te bestrijden, dieren in veiligheid brengen en de lokale bevolking hulp geven. We vertellen je graag hoe de situatie nu is in de verschillende regio’s.

Paraguay

Dankzij jullie massale steun konden onze collega’s in Paraguay hun vrijwilligers uitrusten met goed materieel om de branden te bestrijden. Zo werden rugzakken, leren handschoenen, veiligheidshelmen, zaklampen, machetes, GPS-systemen en drones aangeschaft, en werden de teams in het veld voorzien van levensmiddelen, benzine en satelliettelefoons.

In totaal is in Paraguay 325.000 hectare bos verwoest door de branden. Dat is bijna zo groot als de provincie Zuid-Holland. Dankzij regenachtige dagen en de effectieve inzet van brandblustechnieken zijn de vuren sinds begin oktober gedoofd. Maar de autoriteiten en betrokken organisaties monitoren de situatie en blijven alert. Door de voorspelde temperaturen van ruim veertig graden kunnen de branden snel weer oplaaien.

Boer en brandweerman Celso Muxfeldt werkte dag en nacht om de branden te bestrijden. Lees zijn (Engelstalige) verhaal.

Brazilië

Voor het Amazone-gebied was augustus de meest kritieke maand: het aantal branden lag maar liefst drie keer hoger dan in augustus 2018. Onze collega’s in Brazilië zetten zich in voor de lokale bevolking waarvan huizen en dorpen werden verwoest, met medicijnen, gezondheidszorg, levensmiddelen en materieel om het vuur te bestrijden. Ook kregen ze extra capaciteit om illegale activiteiten die voor ontbossing en bosbranden zorgen in de gaten te houden, zowel in het veld als vanaf een afstand. Lokale ‘environmental defenders’ (mensen die opkomen voor de bescherming van hun leefgebied) werden bijgestaan met juridisch advies en beveiliging. Daarnaast droegen onze collega’s bij aan projecten om wilde dieren in de gaten te houden en te redden.

Hoewel de branden inmiddels afnemen, kampt Brazilië nu met een record aan ontbossing. In september werd bijvoorbeeld een gebied ter grootte van Londen verwoest. Dit betekent een toename van 88% ten opzichte van september 2018! Een groot deel van deze ontbossing vindt plaats in beschermde gebieden, waar veel inheemse bevolkingsgroepen wonen en leven.

Bolivia

In Bolivia ging zo’n 5 miljoen hectare bos in vlammen op – een gebied groter dan Nederland! Teams van brandweerlieden en vrijwilligers schoten te hulp in verschillende regio’s. In Chiquitano werden de blusteams uitgerust met materieel en deelden we voedsel, water en medicijnen uit aan gemeenschappen in het Monte Verde Indigenous Territory. In de gebieden Cerrado Pantanal en Chaco werden rangers uitgerust met blusmaterieel, en boden onze collega’s steun aan de National Service of Protected Areas op het gebied van logistiek en transport om de branden onder controle te krijgen.

Nu de vlammen langzaam doven, wordt duidelijk hoeveel schade de vuurzeeën hebben aangericht. Ruim 4.400 families werden getroffen, 98 mensen raakten gewond en 2.400 diersoorten lopen ernstig gevaar door het verlies van hun leefgebied. De economische schade bedraagt daarnaast zo’n 600 miljoen Amerikaanse dollar. De komende maanden gaat de hulp aan de getroffen regio’s door: honderden families krijgen noodhulp, we geven rangers trainingen in hoe je branden kunt voorkomen, we onderzoeken hoe we de bossen kunnen herstellen en we blijven de situatie nauwlettend in de gaten houden. Want het risico dat de branden weer oplaaien bestaat ook hier nog steeds.

 

De teams in Zuid-Amerika konden de branden bestrijden, dieren redden en de lokale bevolking ondersteunen. Zonder jouw hulp was dit niet mogelijk geweest, bedankt!

Gerelateerde artikelen

Recordbranden in de Pantanal: toename met 205%

Tussen 1 januari tot 20 augustus 2020 werden al 8.058 brandhaarden geteld in de Pantanal, een stijging van 205% vergeleken met dezelfde periode in 2019.
Meer info

75% natuurbranden wereldwijd veroorzaakt door mensen

Van de Amazone, Californië, Siberië tot Australië: wereldwijd zijn sinds april al 13% meer natuurbranden dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal branden neemt niet alleen toe, de branden worden ook heviger én duren langer.
Meer info

Wordt 2020 een nieuw recordjaar qua bosbranden?

Nu de totale omvang van de schade - die de verwoestende bosbranden eerder dit jaar aanrichtten in Australië - langzaam duidelijk wordt, kampt een ander deel van de wereld alweer met nieuwe branden.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).