Shutterstock / Anna Levan / WWF
21 januari 2020

Australië: Speurhonden op zoek naar koala’s

De afgelopen dagen heeft de regen de brandweerlieden geholpen om enige controle te krijgen over de branden in Australië, al is het gevaar nog lang niet geweken. Gesteund door de vele donaties die binnenkomen, zet WWF-Australië ondertussen alles op alles om overlevende dieren op te speuren en te redden. Speciale teams met speurhonden gaan op pad om overlevende koala's te vinden.

Taz en Missy

Speuren naar sporen

Gebieden die na een brand weer veilig te betreden zijn, worden bezocht door honden als Taz en Missy. Met hun uitzonderlijke reukvermogen sporen zij koala-uitwerpselen op; het bewijs dat er levende koala’s in de buurt zijn. De honden kunnen enorme gebieden onderzoeken en wel 100.000 bomen per dag doorzoeken.

Nadat de honden koala’s hebben opgespeurd, beoordeelt Olivia eerst vanaf een afstand hoe het met hen gaat. Voor koala’s die dringend hulp nodig hebben, neemt ze contact op met een reddingsteam. Daarna noteert ze de locaties waar levende koala’s verblijven, zodat bewateringspunten kunnen worden geïnstalleerd.


 

Overlevenden

Op dit moment zijn Missy en Taz aan het werk in de buurt van Spicers Peak Station, ten zuidwesten van Brisbane. Door aanhoudende droogte kampen de koala's in deze regio al jaren met voedsel- en watertekorten en in november 2019 woedde hier een grote brand.

Al vrij snel ontdekken de speurhonden zeven overlevende koala's en aanwijzingen voor meer overlevenden. Sommige koala's zien er gezond uit, andere dieren lijken een licht ondergewicht te hebben. Gelukkig hebben de vlammen in sommige delen van deze bossen het bladerdak niet bereikt, maar toch is er weinig groen blad over. Omdat oude bladeren een laag vochtgehalte hebben en moeilijk te verteren zijn, worden waterpunten geïnstalleerd om het vochtgehalte van de koala’s op peil te houden, terwijl nieuw blad teruggroeit.Krachtige natuur

Verbazingwekkend genoeg vinden Olivia en haar team twee maanden na de brand bij Spicers Peak Station nog een smeulende boomstronk. Maar er zijn ook lichtpuntjes: op sommige plaatsen duikt alweer weelderig nieuw blad op en het team ziet bewijs dat koala's zich voeden met deze hergroei.

Het gebruik van speurhonden om de situatie van de koala’s in kaart te brengen en overlevenden te vinden is een kleine, maar belangrijke stap richting natuurherstel op langere termijn.

 

Hoe zoekt Taz naar koala's?

Word donateur

De toenemende branden zijn een wereldwijd probleem dat we alleen kunnen oplossen door structureel te werken aan meer klimaatbestendige gebieden, het stoppen van ontbossing, herstel van bossen en het tegengaan van klimaatverandering. Help jij ons ook mee, samen met ruim 600.000 donateurs? Samen staan we sterk!

Meer info

Gerelateerde artikelen

Kaketoes geven door branden verwoest Kangaroo Island weer hoop

Gespot: bedreigde bruine raafkaketoes in de zwaar getroffen bossen van Kangaroo Island! Het geeft hoop aan de natuurbeschermers die op het Australische eiland zijn begonnen met het onderzoeken van leefgebieden die door de recente bosbranden ernstig zijn beschadigd.
Meer info

Australië: wilde dieren nog 12 maanden afhankelijk van voedseldroppings

De vele dieren die de heftige bosbranden in Australië overleefden, kampen nu met een groot tekort aan voedsel. Natuurbeschermers vrezen dat veel dieren nog zeker een jaar afhankelijk zijn van voedseldroppings.
Meer info

Australiërs in actie voor hun ernstig bedreigde diersoorten

Steun de Australiërs in hun roep om strengere wetten zodat de bijzondere Australische natuur beter wordt beschermd.
Meer info